Antiquair Paul De Grande: 'Soms denk ik: moeten we daar nu echt op bieden?'

Nu het reguliere seizoen van ‘Stukken van mensen’ erop zit, serveert VIER ons als toemaatje nog een spin-off: ‘Schatten van mensen’ belooft een inkijk te geven in de dagelijkse handel en wandel van de kunsthandelaars die u kent van het oorspronkelijke programma, zoals de West-Vlaamse antiquair Paul De Grande (69).

Paul De Grande «Ik vraag me af wat ze precies zullen laten zien van alle momenten dat ze me gevolgd hebben. Ze hebben zo’n beetje alles gefilmd, hè? Mijn huis in Zuid-Frankrijk, mijn showroom in Zeebrugge, mijn kasteel in Snellegem waar zo ongeveer het volledige meubilair te koop is – ik woon bij wijze van spreken in een toonzaal.

»In Frankrijk ben ik op vraag van de cameraploeg naar een markt gegaan waar meestal niet veel te rapen valt. Hooguit 5 minuten heb ik daar rondgelopen, maar ik vond er zowaar twee stuks waarvan ik wist dat ze een grote meerwaarde hadden. Je moet er een beetje oog voor hebben.»

HUMO Uw kasteel in Snellegem, De Boeverie, kocht u op uw 24ste.

De Grande «Dat was iets fabuleus in die tijd, ik was de jongste kasteelheer van het land. Maar ja, ik had nu eenmaal ruimte nodig voor mijn antiek, en dat kasteel kwam te koop.»

HUMO U moet in korte tijd schatrijk zijn geworden.

De Grande «Kijk, ik ben als antiekhandelaar begonnen op mijn 17de: ik heb me moeten laten ontvoogden om een handelsregisternummer te kunnen aanvragen en een winkeltje te kunnen beginnen in Adegem. Aanvankelijk verhandelde ik vooral koperen potten en pannen, maar op mijn 19de ontdekte ik dat er in Engeland allerlei interessants verkocht werd voor interessante prijzen. Ik monteerde een bagagerek op mijn auto en reed naar ginder, en ik kocht voor één pond een zetel waarvan ik wist dat hij bij ons 1.000 frank waard was. Mijn winstmarges waren lang zo groot niet, met als gevolg dat ik die zetel meteen verkocht kreeg.

»Op den duur deed ik niets anders dan heen en weer rijden, eerst met een kleine vrachtwagen, daarna met een grote trailer. Zo heb ik wel twintig jaar lang heel Groot-Brittannië en op den duur ook de rest van Europa afgeschuimd. Ik heb een privévliegtuig aangeschaft om makkelijker te reizen.»

HUMO Staan er in uw kasteel veel stukken die u gekocht hebt in ‘Stukken van mensen’?

De Grande «Nee. Uiteindelijk koop ik in dat programma niet veel dingen die niet mijn smaak zijn, hè? Ik doe het graag, maar vaak worden er toch vrij doordeweekse dingen aangeboden, waarvan ik denk: moeten we daar nu echt op bieden? Het zijn vooral de verkopers die het interessant maken. Al was ik zeer blij met die Corvette uit 1978, die ik met iets meer dan 20 procent winst heb kunnen verkopen (De Grande kocht ’m voor €30.000, red.). Ik had ook veel interesse in die revolver die John F. Kennedy ooit gekregen had van zijn broer, maar daar is mijn collega Patrick van der Vorst mee gaan lopen voor 350.000 euro. Goed voor hem, natuurlijk.

»Wacht, ik ga even ergens anders staan, want ze zijn hier net een zware bronzen kroonluchter aan het ophangen, en dat maakt lawaai.»

HUMO Hoeveel vraagt u ervoor?

De Grande «15.000 euro. Pas op, ik verkoop ook dingen van 100 of 200 euro, hoor. U zou eens langs moeten komen, wie weet vindt u wel iets naar uw smaak.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234