null Beeld

Anton Walgrave

Geen idee wat er precies gaande is in zijn hoofd - midlife- of persoonlijkheidscrisis? - maar Anton Walgrave lijkt zichzelf opnieuw te hebben uitgevonden. Eén en ander vindt z'n beslag op ‘Tame Hearts’, de zesde van de singer-songwriter, waarop hij zijn zoektocht naar De Ware trouwens wel gewoon verder zet.

Tom Raes

Zou het zijn omdat de bel van tram vier wel erg dichtbij begint te klingelen? Walgrave gooit het roer radicaal om op zijn nieuwste, stut zijn zielenroerselen zelfs met elektronica. En weg is ook nog eens ’s mans kenschetsende baard. Is daar de wijsheid? De verklaring blijkt simpeler.

'Je moet vooral blijven leven'

Anton Walgrave «Ik was dat typische singer-songwritergedoe wat beu. Na ‘As You Are’ (uit 2011, red.) heb ik veel solo opgetreden, met heel wat effecten en loops gegoocheld om het fris te houden. Dat wou ik vertalen naar de plaat. ‘Tame Hearts’ is een constante evenwichtsoefening tussen het warme van de stem en het koude van de effecten.»

HUMO Een hele ommezwaai, lijkt me.

Walgrave«Daarom heb ik ook samengewerkt met Jeroen Swinnen elektronicaman van dienst bij onder anderen Daan en Vive La Fête, en een heel goede songschrijver. Dankzij hem ben ik nummers gaan schrijven in functie van de arrangementen: de eerste keer dat ik op die manier te werk ben gegaan.»

HUMO Op ‘As you Are’ overheerste nog de melancholie, wat haalt de overhand op ‘Tame Hearts’?

Walgrave «Die melancholie is er nog altijd, hoor. Dat is nu eenmaal het soort melodieën dat ik schrijf, en ik vertel bovendien graag verhalen. Maar het is nooit mijn bedoeling om een plaat slechts één kleur te geven, daarvoor hou ik te veel van dynamiek. Neem nu ‘Celebration’, de eerste single: een heel open, wat gekker nummer, dat mensen waarschijnlijk niet bij mij vinden passen.»

HUMO Nooit een gebrek aan bekende namen op je platen. Op ‘As You Are’ waren bijvoorbeeld Ruben Block en Mario Goossens van Triggerfinger te horen, en Luuk ‘Shameboy’ Cox is weleens achter de knoppen terug te vinden.

Walgrave «Ja, ik heb het geluk dat ik me altijd kan omringen met goeie muzikanten, van wie de fees bovendien ook nog eens betaalbaar blijven (lacht). Voor deze plaat heeft bijvoorbeeld Mirko Banovic van Arno bas gespeeld. Arnout Hellofs van Hooverphonic zat achter de drums en Geoffrey Burton is te horen op de gitaar. Gewéldige gitarist.»


'Tame Hearts' wordt voorgesteld op 29 maart in de AB in Brussel

Volgende week kun je het volledige interview lezen in Humo.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234