null Beeld

Antony and The Johnsons ontbloot

In poleposition om de kop van ons eindejaarslijstje weg te kapen: 'Swanlights', de vierde en beste van Antony and The Johnsons, die deze week in de winkel ligt. Ik ontmoet Antony Hegarty, het gezicht en het lichaam van de band, in het salon van een negentiende-eeuws Parijs hotel waar de tijd stil is blijven staan.

Christophe Verbiest

Enkele quotes van Antony Hegarty:

HUMO In 'Salt Silver Oxygen' voer je Christus als vrouw op.
Antony «Het thema 'Jezus als meisje' duikt in meer van m'n songs op - bijvoorbeeld ook in 'Hope Mountain' uit de ep 'Another World'. Ik ben ervan overtuigd: alleen het vrouwelijke kan onze wereld redden.
»Als pakweg een religie doeltreffend wil zijn, moet de klemtoon op het vrouwelijke liggen. Vrouwen zijn meer invoelend, meer gericht op de gemeenschap. Mannen zijn oorlogszuchtig, willen hun territorium vergroten en macht verwerven. We zijn al lang geen holbewoners meer, maar waarom gedrágen we ons dan nog zo?»

HUMO Aan het eind van je boek staat een kort essay, 'Wild Life', waarin je zegt dat je je aan de rand van de samenleving ophoudt. Een bewuste keuze, of een gevolg van je transgenderisme?
Antony «Het tweede. Sommige inheemse Amerikaanse beschavingen reserveren een speciale plek voor de two-spirit, iemand met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken, omdat ze een bijzonder begripsvermogen zouden hebben waarmee ze anderen kunnen dienen. Onze samenleving behandelt mensen als ik heel anders - alsof je een wild dier bent.
»Voor alle duidelijkheid: zelfs aan de rand maak je nog altijd deel uit van de samenleving. Transgenderisten zijn ook helemaal niet zo uitzonderlijk: in de meeste families vind je er wel één.»

HUMO Ten tijde van ons vorige gesprek was Barack Obama net tot president verkozen en koesterde je hoge verwachtingen. Hoe kijk je nu tegen hem aan?
Antony «Het was ontmoedigend dat hij niet harder zijn best gedaan heeft op de klimaatconferentie van Kopenhagen. Ik geloof nog altijd dat hij het beste voorheeft, alleen wordt hij gekortwiekt door het corrupte Amerikaanse machtssysteem. Ongelooflijk ook hoe de rechtse media van Rupert Murdoch - met voorop televisiezender Fox News - het publiek naar hun hand zetten.
»Alle aandacht gaat naar de economische recessie; de klimaatsverandering is geklasseerd als een verloren zaak. Murdoch is de man achter Sarah Palin, de man achter fundamentalistische spreekbuizen als Bill O'Reilly en de weerzinwekkende Glenn Beck. En weet je waar hij zijn geld haalt? Uit 'Avatar', een film met een ecologische boodschap! He's just a dog. Zíék word ik ervan.»

undefined

null Beeld

U leest het volledige interview op dinsdag 5 oktober in Humo 3657.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234