null Beeld

Antony and The Johnsons - The Crying Light

'I cry 'Glitter is Love!' / My eyes pinned inside / With green jewels / Hanging like Christmas stars / From a golden Vein' - voor een conceptplaat over het deplorabele gedrag van de mens jegens moeder aarde, zijn de teksten van 'The Crying Light' vaak opvallend enigmatisch. Gelukkig maar, want dat is net de kracht van Antony and The Johnsons, het New Yorkse gezelschap onder aanvoering van Antony Hegarty, een vrouw in een mannenlichaam.

Christophe Verbiest

De worsteling met zijn gender, die in 2005 als een rode draad door doorbraakplaat 'I Am a Bird Now' liep, is op 'The Crying Light' alleen op de achtergrond waarneembaar.

Vorig jaar gaf Antony dankzij Hercules and Love Affair de disco queen in zich de vrije teugel, maar dat was niet meer dan een divertissement: als aanvoerder van The Johnsons zweert hij resoluut bij kamerpop. 'The Crying Light' is zelfs een tikje minder frivool en ietwat majestueuzer dan z'n toch al niet bepaald wufte voorganger. Geen nood, van een overdreven sérieux is nooit sprake.

En hoe gevarieerd de arrangementen ook zijn - de arcadische dwarsfluit die contrasteert met de herfstige strijkers in 'Everglade', het temperamentvolle 'Aeon', het ijle stemmenexperiment 'Dust and Water' of het mild rockende 'Kiss My Name' - alles blijft draaien om die ongrijpbare stem van Antony, die écht met niemand anders te vergelijken valt. Treurend in 'Her Eyes Are Underneath the Ground', smachtend in 'Daylight and the Sun', bijna speels in 'Epilepsy Is Dancing': hij wisselt naadloos van register en blijft toch onmiskenbaar zichzelf.

Uitschieters opnoemen is een helse opgave, maar druk een pistool tegen onze slaap en wij gidsen u naar het bijna sacrale titelnummer en het époustouflante 'One Dove', een gecontroleerde ode aan de vrije vorm: 'One dove / To bring me some peace / In starlight you came from the other side / To offer me mercy / Mercy mercy', croont Antony. Hij, en niemand anders, is die duif. En daar is het sterrenlicht al. Wij zijn weg. En u?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234