null Beeld

Antwerpen digitaliseert, Dokter De Zeulder analyseert

‘Het grootste voordeel is dat het de KGB verlamt’

In een tijdperk met een chronisch tekort aan goed nieuws is er gelukkig nog altijd de stad Antwerpen. In deze stad, zo lezen we, gaan innovatieve data op duurzame wijze interactief met elkaar aan de slag. Via een systeem van digitale sensoren levert dat economische slagkracht op, en hefbomen op het gebied van mobiliteit en luchtkwaliteit. En op die manier zal, aldus Bart De Wever, de Scheldestad de eerste plaats veroveren in de wereldtop van kennisregio’s. Dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Maar omdat we dokter Koen De Zeulder nu toch aan de lijn hebben, is een beetje extra duiding mooi meegenomen.

HUMO Waar zijn ze in Antwerpen precies mee bezig?

Dr. Koen De Zeulder «Met pesterijen waar ze het woord ‘beleid’ opplakken. De stad heeft de laatste jaren actie gevoerd om de bakfietsplaag in te dijken. Of beter: ze heeft helemaal niks hoeven te ondernemen, de fietspaden (voor zover die er al zijn) takelen vanzelf wel af als je er nooit naar omkijkt. Dat moeten we dus toejuichen. Maar nu mag je met je oude autootje de stad niet meer in, want dat perfect onderhouden ding haalt de emissienormen niet. Al dat jarenlange reviseren, simoniseren en katalyseren blijkt nu verloren moeite te zijn. Moeten we dan een nieuwe bak gaan kopen bij de Jap of de Koreaan? Want een Antwerpse auto kopen kan niet meer, sinds General Motors in 2010 werd weggejaagd door de Vlaams-nationalisten.»

HUMO Is dat zo?

De Zeulder «Het is een publiek geheim dat de N-VA-top daar dreigende taal is gaan spreken. ‘You will have a much greater market share if you change the name Opel Astra in something like Opel Belfort or Opel IJzervlakte. And if you do not want to be part of the force of changement, you will eat the beans,’ klonk het in onvervalst dEUS-Engels. Nog diezelfde avond maakte de directie bekend dat de Astra voortaan in Engeland zou worden gemaakt.»

HUMO Dat zijn fouten uit het verleden. Antwerpen wordt weldra een kennisregio van wereldformaat, voorspelt De Wever.

De Zeulder «De enigen die dat geloven, zijn de Antwerpenaars zelf. Ze vinden zichzelf slimmer dan de rest van de wereld, dat komt omdat ze te lui zijn om eens deftig na te denken. Die combinatie van domheid en luiheid verklaart ook hun mobiliteitsprobleem. Moet een Antwerpenaar van de Carnotstrot naar het Sint-Jansplaain, een afstand van amper vijfhonderd meter, dan stuift hij de ring op. Want de ring sluit aan op de invalswegen, en invalswegen heb je nodig om het centrum te bereiken. Zo redeneren die kerels. En die sukkels gaan ze dan voorzien van zendertjes en sensoren om de stad geolied te doen draaien. Dat wordt een ramp.»

HUMO Waarvoor dienen die technologische snufjes precies?

De Zeulder «Voor het verzamelen van data: luchtkwaliteit, verkeersopstoppingen, temperatuur, enzovoort. De eerste resultaten zijn al bekend. In december was de gemiddelde temperatuur in Antwerpen zogezegd 22 graden. En de luchtkwaliteit was erbarmelijk. Ah ja, het systeem weet niet dat al die facteurs en straatvegers hele dagen in cafés zitten te paffen, hoewel dat niet mag. Of anders sjezen ze over de ring, op weg naar hun bijzit, hun lijfgeuren zodanig weggespoten met deo van de Primark dat de deskundigen achter hun schermpjes denken dat IS een aanval met chemische wapens heeft ingezet.»

HUMO Zijn er ook positieve kanten aan dit nieuwe initiatief?

De Zeulder «Het houdt de Russen bezig. Elke Antwerpse frituur en elke hondenwei hangt inmiddels al vol sensoren die voortdurend gegevens afvuren. De Russen raken daar niet wijs uit, die weigeren te geloven dat iemand geïnteresseerd is in de temperatuur van het stedelijk frietvet of de hoeveelheid hondenkak per dag en per ras, en of die honden meer of anders schijten bij volle maan. Die analysten breken zich het hoofd, grijpen naar de wodka, worden arbeidsongeschikt en verlammen zo de KGB. Op die manier is Antwerpen misschien wel goed bezig, ja.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234