null Beeld

Antwerpen maffiastad, 13 jaar later (2): nu nog bloeddorstiger

Vergeet de Russen, vergeet de Albanezen. Als het om beenharde misdaad gaat, zijn de Tsjetsjenen niet te kloppen. En de Tsjetsjeense maffia heeft van Antwerpen haar werkterrein gemaakt. Specialiteit? Afpersing met geweld, véél geweld.

Tsjetsjenië: iedereen heeft ervan gehoord, niet iedereen weet wat het is. Het gaat om een autonome deelstaat van Rusland, gelegen in de noordelijke Kaukasus en half zo groot als België. Sinds 1994 vechten de Tsjetsjenen een bloedige onafhankelijkheidsoorlog uit, een diffuus conflict dat wordt gekenmerkt door willekeurige terreur tegen mannen, vrouwen en kinderen. Bespredel noemen de Russen hun aanpak: 'zonder limieten', de totale gruwel voor iedereen. Het gevolg: honderdduizend doden, plus nog eens honderdduizenden burgers die hun land zijn ontvlucht en zich hebben verspreid over de rest van de wereld.

Samen met de vele oorlogsvluchtelingen namen ook heel wat criminelen de wijk. En België is, samen met Oostenrijk, hun populairste asielland. Antwerpen en Wenen zijn twee van de belangrijkste bolwerken van de Obsjtsjina ('Gemeenschap'), zoals de Tsjetsjeense georganiseerde misdaad wordt genoemd. Volgens specialisten is de Obsjtsjina op dit moment de machtigste maffiaorganisatie in de Russische Federatie (al beschouwen veel pro-Tsjetsjeense organisaties dat grotendeels als propaganda). Er zijn zelfs al Tsjetsjeense maffiosi opgemerkt op het drielandenpunt van Paraguay, Brazilië en Argentinië - het verdeelcentrum van de Zuid-Amerikaanse cocaïne. De Obsjtsjina zou ook nauwe banden hebben met islamitische terreurgroepen.

Het volledige artikel leest u vanaf dinsdag 5 augustus in Humo 3544. Hieronder hebben we voor u alvast een aantal opmerkelijke quotes uit dat artikel gelicht en hebben we de spraakmakende artikelenreeks van 13 jaar geleden nog eens vanonder het stof gehaald.

Enkele opmerkelijke quotes uit het artikel

'Iedereen is bang voor hen,' zegt een Antwerps politieman. 'Echt iedereen. Dat krijg je met criminelen uit landen waar een burgeroorlog woedt. Daar is geweld doodgewoon. Er wordt niet op een lijk min of meer gekeken, en een mensenleven kost er niets.'

In 2006 huurde Etienne Goossens, een loan shark uit Antwerpen, twee Tsjetsjenen in om de twee Nepalese eigenaars van een nachtwinkel aan te pakken. Goossens had de Nepalezen 6.000 euro geleend: een deel van dat geld hadden ze al terugbetaald, maar de rest bleef achter, en het geduld van de leenhaai was op. Maar de beide Tsjetsjenen hadden andere plannen. Op 16 december 2006 werd het lijk van Goossens teruggevonden langs de spoorweg in Kontich. Kennelijk hadden zijn moordenaars zijn business overgenomen: ze eisten van de twee Nepalezen niet alleen het overschot van de 6.000 euro, maar dwongen hen om daarbovenop 35.000 euro op te hoesten.

Er doet in Antwerpen ook een verhaal de ronde over een café aan de Groenplaats. Dat staat al twee jaar leeg: de eigenaar zou er gillend vandoor zijn gegaan nadat hij een bezoekje had gekregen van Tsjetsjeense afpersers. Ze hadden hem gedwongen zijn handen op de toonbank te leggen - en hadden vervolgens een heggenschaar tevoorschijn gehaald.
Humo-Files: Russische Roulette

undefined

null Beeld

Herlees de geruchtmakende serie uit 1995

(Humo 2853 en Humo 2854)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234