Antwerpen maffiastad, 13 jaar later (3): de diamantwijk
Jarenlang was het Antwerpse diamantkwartier een vrijplaats, een sanctuarium waar iedereen zo'n beetje deed waar hij zin in had. Oorzaak: de overheid, die een hoop gesjoemel door de vingers zag uit angst dat de diamantairs ons land anders zouden inruilen voor mildere oorden. De laatste jaren worden de schroeven steviger aangedraaid, maar de sector heeft zijn slechte manieren nog lang niet afgeleerd.
Is de Square Mile, zoals het diamantkwartier met enige pretentie wordt genoemd, de bron van alle kwaad in Antwerpen? Er valt iets voor te zeggen. In de wijk heerst al veertig jaar een rauwe mentaliteit van 'wij doen wat we willen', in de hand gewerkt door het gedoogbeleid van stad, gerecht en fiscus. De toestand was het ergst onder procureur-generaal Roger Van Camp, die bekendstond als een politiek creatuur. Het duurde niet lang of er barstte een ware etterbuil van schandalen open. De lijst is schier eindeloos, we sommen alleen de meest prominente gevallen op: de fraude- en witwasaffaire rond het wisselkantoor Kirschen, het drugsimperium van de Pakistaanse diamanthandelaar Foead Abbas, het schandaal rond de Bank Max Fischer, de fraudezaak met de gebroeders Schammiso, de drugshandel van Boustnai Cohen en Aharon Weiner, de corrupte praktijken in het Diamond Office, Bruno Goldberger en de Russische maffia, de affaire-Golden ADA, de criminele bezigheden van de diamantair Joseph Kaszirer.
Het volledige artikel leest u vanaf dinsdag 12 augustus in Humo 3545. Hieronder hebben we voor u alvast een aantal opmerkelijke passages uit dat artikel gelicht en hebben we de spraakmakende artikelenreeks van 13 jaar geleden nog eens vanonder het stof gehaald.
Enkele opmerkelijke passages uit het artikel
80 procent van alle ruwe diamant op aarde passeert via Antwerpen. De sector beklemtoont graag dat diamant goed is voor 8 procent van de totale Belgische export - alleen zegt men er niet bij dat Vadertje Staat daar nauwelijks iets aan overhoudt. Ten eerste doordat zwarthandel in de diamantwereld een endemische kwaal is. In de jaren tachtig schatte men dat meer dan een derde van de totale hoeveelheid in Antwerpen verhandelde diamant 'zwart' was, en alles wijst erop dat dat ondertussen niet minder is geworden.
Eind 2006 was al gebleken dat Antwerpen nog altijd aanspraak mag maken op de titel 'hoofdstad van de zwarte diamant'. Toen werd de bejaarde Nederlander Simon Worms uit Zoersel door een Antwerpse rechter veroordeeld. De man had een systeem opgezet waardoor diamantairs hun stenen in het zwart konden verhandelen. Over een rekening in Zwitserland was in een paar jaar tijd meer dan 50 miljoen euro gepasseerd.
De afgelopen jaren zijn er in Antwerpen verschillende indrukwekkende zwartgeldcircuits blootgelegd. Zo pompte de diamantair Louis Stranders via schermbedrijven in Miami en Hongkong 25 miljoen euro geld van verdachte oorsprong in wat zo'n beetje het duurste hotel van de stad moet zijn: het Radisson SAS Park Lane aan de Van Eycklei, berucht als pied-à-terre voor maffiosi en gangsters. Op een bepaald moment was het daar zo erg gesteld dat je in de bar enkel nog onversneden tuig aantrof: Oost-Europese dellen en patsers met kale koppen, vette nekken en revolvers in de broeksriem. Nu gaat het er ietsje beschaafder toe, maar het hotel blijft - net als de hele Van Eycklei - vaak het decor voor scènes uit 'Goodfellas'.
Humo-Files: Russische Roulette
undefined
Herlees de geruchtmakende serie uit 1995
(Humo 2853 en Humo 2854)