null Beeld

Antwerpen maffiastad: 13 jaar later (slot)

De haven: samen met het diamantkwartier dé reden waarom de misdaad in Antwerpen blijft samenkoeken. Jarenlang waren hasj en xtc de belangrijkste drugs die in Antwerpen werden verhandeld door de Nederlandse drugsbaronnen en Israëlische maffiosi, maar vandaag beheerst cocaïne de markt.

undefined

Een decennium lang was Antwerpen het absolute centrum van de wereldwijde xtc-trafiek. Tot voor kort was de productie van die partydrug immers een monopolie van Hollandse misdaadgroepen die hun xtc in Antwerpen verhandelden. Daar gingen de Nederlandse producenten aan tafel zitten met Israëlische maffiosi die het transport van de xtc naar Noord-Amerika voor hun rekening namen, en naar het Verre Oosten en Australië, waar de feestpillen ook zeer populair waren geworden.
Plotseling bleek de Israëlische maffia een internationale misdaadkracht van formaat te zijn die in staat was de interncontinentale handel in Ecstasy naar zich toe te trekken. Hoe dat zo kwam? Omwille van haar connectie met de Russische georganiseerde misdaad, die van Israël een van haar centrale uitvalsbasissen had gemaakt. Dat aanschurken tegen de machtige Russen opende veel internationale misdaadmogelijkheden voor de Israëlische criminaliteit. Toen de Russen van Tel Aviv naar Antwerpen doorschoven, volgden de Israëli's en in de Scheldestad liepen zij dus tegen de Hollandse xtc-boeren op.
De smokkel naar Noord-Amerika ligt voor de hand want in grote steden zoals New York hebben de Israëlische trafikanten de juiste contacten in de daar al sinds oudsher aanwezige joodse georganiseerde misdaad die zich diep in de Amerikaanse samenleving heeft geboord en die met legendarische namen als Bugsy Siegel en Meyer Lansky een verleden en een reputatie heeft die nauwelijks moet onderdoen voor die van de Italiaanse Mob.
Enkele opmerkelijke passages uit het artikel

De Israëlische trafikanten gebruikten vaak 'opvallend onopvallende' koeriers, stripteasedanseressen in korte rokken, bejaarde toeristen... Maar hun showstopper waren de orthodoxe joden. Op de luchthavens van Deurne, Zaventem en New York zijn de apart geklede, gekapte en behoedde orthodoxe joden die heen en weer racen met koffers vol diamant, een dagelijks gebeuren. Niemand verdenkt die mensen van diamantsmokkel of drugstrafiek, en het fouilleren van orthodoxe joden door gojs, niet-joden, ligt in het geheel niet voor de hand.

De straatprijs voor cocaïne schommelt op dit moment rond 50 euro per gram. In Europa zouden niet minder dan 5 miljoen mensen geregeld cocaïne gebruiken. In juni van dit jaar gaf een studie van de universiteiten van Antwerpen en Luik aan dat in België alleen al jaarlijks 1,75 ton cocaïne door de neuzen gaat, 50 000 lijnen per dag, met gebruikspieken in Antwerpen en - godbetert - het Limburgse Genk. Het grootste deel van die cocaïne komt Europa binnen via Antwerpen.

Antwerpen is een snelle haven, een van de snelste havens van Europa... Maar snelheid betekent zo goed als geen controle op wat er binnen komt en weer naar buiten gaat, want controle vertraagt de behandeling van de goederen en bevoordeelt de concurrentie in Rotterdam of Hamburg. Het aantal controleurs in de Antwerpse haven wordt dus opzettelijk laag gehouden en heeft bijzonder weinig armslag.
Humo-Files: Russische Roulette

undefined

null Beeld

Herlees de geruchtmakende serie uit 1995

(Humo 2853 en Humo 2854)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234