null Beeld

Apollo Astronauts: Training Nasa's Moon Men & Nasa Unexplained Files (docu)

Haal vanavond uw Barco-televisie vanop zolder, want vier woensdagen op rij keert Discovery Channel terug naar het tijdperk waarin de helft van de Vlaamse jongetjes naar een Rus werd genoemd. Joeri Gagarin werd in april 1961 als eerste mens ter wereld naar outer space geschoten. Alleen een straathond had hem dat voorgedaan.

Brecht Decaestecker

Prompt besliste de toenmalige Amerikaanse president dat nog voor het einde van het decennium de stars and stripes op de maan moesten wapperen. John F. Kennedy zou het zelf niet meer meemaken, maar Dirk Frimout (74), in 1992 de eerste Belg in de ruimte, herinnert zich nog levendig hoe Neil Armstrong een kleine stap voor een mens, maar een reuzensprong voor de mensheid zette.

'Telkens wanneer ik naar de maan kijk, denk ik: daar hebben ooit mensen rondge­lopen.' Dirk Frimout

Dirk Frimout «Ik was al afgestudeerd en werkte voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, waar we veel informatie kregen over de maanlanding. Dat die gelukt is, in zo’n korte tijd en ondanks alle problemen, vind ik nog altijd fenomenaal.»

HUMO Hebt u de beginjaren van de ruimtevaart ook bewust meegemaakt?

Frimout «Ja. Ik zat in het laatste jaar van de humaniora toen de eerste spoetnik werd gelanceerd. Ik had toen een kortegolfontvanger waarop ik Radio Moskou kon beluisteren. Ik herinner me nog dat ik zat te luisteren naar de signalen die de spoetnik uitzond, wat niet meer was dan biep-biep.»

HUMO U hebt met de Atlantis 143 keer een baan rond de aarde gemaakt. Een hele prestatie, maar bent u ook niet een beetje jaloers op zij die op de maan liepen?

Frimout «Jaloers is niet het juiste woord, maar hun prestatie is inderdaad nog straffer. Wij bleven altijd in de buurt van de aarde. Als er iets zou gebeuren, dan konden we snel terugkeren. Op weg naar de maan wordt dat al minder evident. Telkens wanneer ik naar de maan kijk, denk ik: daar hebben ooit mensen rondgelopen. In totaal zijn dat er 12 geweest, van wie ik er 7 heb ontmoet. Ik heb met Charles Duke gesproken, die met een wagentje 15 kilometer op de maan gereden heeft. Stel je maar eens voor dat er dan iets gebeurt.»

HUMO Touring Wegenhulp bellen kan daar niet?

Frimout «Inderdaad. Daar is geen snelweg, hè. Het ligt er vol putten en kraters.»

HUMO De mensheid droomt nu van landen op Mars. Acht u dat mogelijk?

Frimout «Men hoopt om dat in 2035 te kunnen, maar de weg is nog lang. Als het nu zou lukken om iemand tot daar te krijgen, dan zou dat een reis van drie jaar zijn. En je zou er minstens 440 dagen moeten blijven voor zich een volgende opportuniteit zou aandienen om terug te keren. Al die tijd moet je kunnen eten, maar zo’n voorraad kun je niet meenemen. Er zijn dus wel nog wat praktische bezwaren. Maar ik ben er wel van overtuigd dat de eerste mens die op Mars zal lopen, nu al is geboren.»

HUMO Gelooft u dat er elders in de ruimte leven is?

Frimout «Dat kan haast niet anders. Als je ver genoeg gaat, moet er ergens leven zijn, al weten we niet in welke vorm.»

HUMO Waar bent u tegenwoordig mee bezig?

Frimout «Ik ben gepensioneerd, dus ik zal niet meer in de ruimte raken. Dat is voor de jongeren. Om die warm te maken ben ik voorzitter van de Euro Space Society en ondervoorzitter van de Dirk Frimout Foundation en ga ik veel in scholen praten. Want het is onvoorstelbaar hoeveel de maatschappij terugkrijgt van de ruimtevaart: technologieën die ons dagelijks leven bepalen. Daarom is het ook goed dat u aandacht besteedt aan die documentaires over NASA. Ik wil u daar graag voor bedanken.»

HUMO Dat treft, wij wilden net hetzelfde doen.


Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234