null Beeld

App-review: Axa Drive

Laat ons eerlijk zijn: we vinden onszelf allemaal de beste chauffeur. En mocht iedereen rijden zoals wij, dan zouden er praktisch geen ongevallen meer gebeuren. Dat is toch wat we onszelf graag wijs maken. Maar is dat wel zo? Het zou natuurlijk leuk zijn mocht er een objectieve referentie bestaan die ons rijgedrag kon analyseren.

luk balcer

undefined

De verzekeraar Axa dompelde zich daarom onder in de wereld van de gamification en dropte vorige week ‘Axa Drive’ in de appstores. Aan de hand van je rijgedrag krijg je scores op de onderdelen ‘optrekken, remmen en het betere bochtenwerk’. Een profiel aanmaken doe je simpelweg met je Facebook-account, waarna je je score kan delen met je vrienden.

De technologie maakt gebruik van de ingebouwde gyroscoop. Je moet je smartphone op een vlakke ondergrond leggen met de voorzijde richting rijrichting, wat het niet bij alle voertuigen perfect haalbaar maakt. Axa Drive neemt het vanaf dat moment van je over en registreert in de achtergrond al je manoeuvres. Op het einde van de rit krijg je per onderdeel een score op honderd. De tweede tab geeft een overzicht van je route en geeft aan waar je spreekwoordelijk uit de bocht dreigde te gaan.

In het zijmenu staan een hele rist aan tips die je je rijgedrag dienen aan te scherpen en zodra je de score van 2500 haalt, mag je jezelf een ervaren chauffeur noemen.

De praktijk dan maar. Onze maiden trip bleek een aanvaardbaar niveau te hebben. Niet echt om over naar huis te schrijven, maar ook niet om Flor Koninckx jaloers te maken. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik zeker in de eerste bochten meer begaan was met de stabiliteit van mijn smartphone en daarom wat rustiger te werk ging. Ook bij het optrekken en het remmen ging de aandacht meer uit naar de technologie dan naar mijn kinderen op de achterbank.

Tijdens de derde rit gingen we meer de sportieve tour op. Een zaterdagochtendritje om 7:30 uur liet me toe wat losser door de bochten te gaan, wat sneller op te trekken aan de stoplichten en na enkele elandtesten het rempedaal harder in te drukken. Van enig Freddy Loix-gehalte was echter nog geen sprake. Toch gaf de applicatie aan dat we over de rooie waren gegaan en dat er van toegekende punten geen sprake kon zijn.

De lakmoesproef van de dag zou door de madam des huizes gedaan worden. Aangezien ik door haar vaak als een risicochauffeur aanzien wordt, leek het mij nuttig het stuur aan haar over te laten. Na een ritje van 15 km in medium druk verkeer, zonder al te veel redenen om het betere bochtenwerk in te zetten kreeg ook zij een nul op het rekest. Vrij hilarisch op het moment zelf, maar nogal onlogisch na haar rit waarvan we beiden overtuigd waren van haar degelijke rijstijl.

De tussentijdse conclusie is dat het een leuke, maar geen zaligmakende app is. Misschien staat de technologie nog niet zover om het objectief te kunnen analyseren. Zo gaf de app aan dat mijn bochtenwerk benden peil was op een locatie waar onlangs een nieuwe rotonde werd aangelegd. Een bewust en hard remmanoeuver aan een kruispunt werd niet opgemerkt.

Axa beweert dat de resultaten niet worden opgeslagen in een centrale database. We kunnen hier enkel heel gelukkig om zijn. Maar ooit zal de dag komen dat ons rijgedrag effectief in een zwart doosje komt te zitten. Daar kunnen we maar beter aan wennen.

Axa Drive kan je downloaden via de Google Play Store of de App Store.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234