null Beeld

App-review: QuizUp, het Trivial Pursuit van de 21ste eeuw

QuizUp werd pas in november 2013 gelanceerd, maar heeft wereldwijd al 5 miljoen quizzers overtuigd. Wij zijn er daar enkele van!

Wat? Het Trivial Pursuit van de 21ste Eeuw

Dat er in Vlaanderen voor een app als QuizUp een draagvlak bestaat, verwondert niet. Quizzen is enorm populair. Zelfs nu er deze winter geen Humo's Popquiz is of er op de nationale omroep geen 'Quiz Me Quick' wordt uitgezonden, lopen de Vlaamse parochiezalen steevast vol voor - we zeggen maar iets - de quiz van de Landelijke Gilden of de plaatselijke judoclub. Wie niet tot het weekend kan wachten, of zich net optimaal wil voorbereiden, vindt in QuizUp de nodige uitdaging.

Hoe ga je aan de slag? Simpel: je kiest een thema uit de meer dan 300 categorieën, selecteert vervolgens een vriend om tegen te spelen, en zet je daarna schrap voor de zeven vragen die de app op je afvuurt.

Snelheid is daarbij even belangrijk als feitelijke kennis, want hoe sneller je antwoordt, hoe meer punten je krijgt voor dat antwoord. Geen vrienden die QuizUp gebruiken? Niet erg: wereldwijd werd de app al meer dan vijf miljoen keren gedownload. Potentiële tegenstanders zat, dus!

Het grote nadeel van QuizUp is dat het spel momenteel heel erg gericht is op de Engelstalige markt: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Logisch, want daar zitten ook de meeste gebruikers. Een spelletje 'name that animal' is voor de gemiddelde Vlaming bijvoorbeeld net iets moeilijker dan voor een Brit, die de taalbarrière niet moet overwinnen.

Een probleem dat in de toekomst wel eens snel opgelost zou kunnen zijn, want de makers van de app hebben inmiddels meer dan 20 miljoen dollar aan investeringsgeld opgehaald. Geld dat door het Finse bureau Plain Vanilla onder andere gebruikt zal worden om de content localerte maken. Of dat ook wil zeggen dat er effectief een Nederlandstalige versie komt met Belgische en Nederlandse vragen, is niet zeker, maar het doet alvast de hoop groeien.

Is de app reclamevrij?

Na een dag of twee quizzen zijn we nog geen advertentie tegengekomen. Hoera!

Prijs?

Gratis

Op welk toestel?

QuizUp is momenteel enkel beschikbaar voor iPhone, maar aan een Android-versie wordt naarstig gewerkt. Op QuizUp.com kan je je inschrijven op een mailinglijst, zodat je op de hoogte gebracht wordt wanneer de Android-app klaar is.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234