null Beeld

'Arbitrage': 's werelds mooiste zilveren haardos Richard Gere kruipt in het designerpak van Robert Miller

In ‘Arbitrage’, een knappe thriller die zich afspeelt in de even opwindende als teugelloze wereld van de high finance, kruipt ’s werelds mooiste zilveren haardos Richard Gere in het designerpak van Robert Miller, een Gordon Gekko-achtige beursmagnaat die na een bizar verkeersongeluk de controle over zijn imperium begint te verliezen.

Erik Stockman

''Ik wilde Robert niet als een monster neerzetten, maar als een man met gebreken.'' Richard Gere

Het boeiende aan ‘Arbitrage’ is de door Gere briljant vertolkte ambiguïteit van zijn personage: ook al gedraagt Robert zich als een smeerlap, u zult vanuit uw fauteuil met hart en ziel voor hem zitten te duimen.

- Robert Miller is een gewiekste man. Hoe bent u in zijn hoofd gekropen?

Richard Gere «Ik wist al vrij snel hoe ik hem wilde neerzetten: niet als een monster, maar als een man met gebreken. Het probleem was dat ik niets af wist van het milieu waarin Robert zich beweegt – de wereld van de hedgefondsen, de zakenbanken en de grote kapitalen. En dus ben ik gaan praten met mensen die in die wereld hun brood verdienen: traders, beursmakelaars, beleggers. Nu, ik wilde mezelf ook niet kapotresearchen – een acteur die té veel research doet, riskeert aan spontaniteit in te boeten. Nicholas Jarecki, de regisseur, en ik hebben uiteindelijk beslist om Robert af te schilderen als een man die voortdurend in beweging is. Je ziet hem altijd in actie – op kantoor, in zijn jet, op restaurant, altijd gejaagd, altijd presterend, als een panter die zonder zich ook maar één seconde stil te houden door de jungle sluipt.»

- Robert doet soms denken aan Bernie Madoff, de frauduleuze belegger die momenteel een gevangenisstraf van honderdvijftig jaar uitzit. Maar u hebt ergens gezegd dat u uw vertolking meer hebt gebaseerd op Bill Clinton.

Gere «Het lag voor de hand om Robert op Madoff te baseren, maar ik vind die kerel totaal niet interessant. Madoff is een onversneden booswicht, een psychotisch monster. Ik word meer geïntrigeerd door figuren die zich in de grijze zone bevinden – mensen die de verkeerde keuzes maken, maar die van nature wel een goed karakter hebben. Wat mij interesseert is: waarom maakt Robert zulke foute keuzes? Waarom belazert hij de kluit? Wel, op dat vlak lijkt Robert dus op Bill Clinton. Mensen als Clinton en Robert zijn in emotioneel en psychologisch opzicht altijd kleine kinderen gebleven. Ze hebben nog niet geleerd wat het betekent om in het leven verantwoordelijkheid te dragen. Die karaktertrek heb ik trouwens teruggezien in het gros van de traders met wie ik heb gepraat. Zo heb ik op de beursvloer een trader van 80 jaar ontmoet die bruiste van energie en levenslust: ‘Ik werk hier al sinds mijn 17de,’ vertelde hij, ‘en ik zou niets anders willen doen. Hier werken is het opwindendste wat er bestaat.’ Zijn antwoord verklaart veel, me dunkt. Ik heb gemerkt dat er op de beursvloer, en in de kantoren van de beleggers en de hedgefondsmakelaars die ik heb bezocht, een bijzondere, elektriserende sfeer heerst. Die kerels voelen zich als outlaws, en ze genieten met volle teugen van hun job. Maturiteit en verantwoordelijkheid is wel het laatste waar je hen op zult kunnen betrappen. En daar trek ik de parallel met Bill Clinton toen hij in het Witte Huis zat. Herinner je je dat Clinton op televisie verscheen en ontkende dat hij seks had gehad met that woman? Man, ik heb nog nooit iemand zo slecht zien liegen (lacht). Hij leek wel een jongetje dat betrapt was met het gestolen snoepgoed in zijn hand en er zich probeert uit te lullen. Robert lijkt, in zijn gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef, meer op Clinton dan op een boef als Madoff.»

- Zet u zich eigenlijk nog in voor het lot van de Tibetanen?

Gere «Reken maar. De Tibetanen zuchten as we speak onder de totalitaire Chinese heerschappij. En geloof me maar als ik zeg dat de Chinese regering één grote criminele maffiaclub is. Wist je trouwens dat ik nog steeds voorzitter ben van de International Campaign For Tibet? Wie een donatie wil doen, mag storten op rekeningnummer...»

- Excuseer, wij moeten loempia gaan bestellen bij de Chinees!

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234