null Beeld

Area 51: unieke getuigenissen uit de ultrageheime legerbasis in Nevada

Geen naam die samenzweringstheoretici zo doet watertanden als Area 51, de legendarische geheime militaire basis in Nevada. De Amerikaanse regering zou er de vliegende schotel bewaren die in 1947 zou zijn gecrasht in Roswell, New Mexico, samen met het stoffelijke overschot van de buitenaardse wezens aan boord.

tv

Enkele quotes van Annie Jacobsen

Daar is iets van aan, zegt Annie Jacobsen, auteur van het nieuwe boek 'Area 51: An Uncensored History of America's Top Secret Military Base'. Alleen kwam het tuig niet uit de ruimte maar uit Rusland, en vervoerde het kinderen in die door nazidokter Josef Mengele waren bewerkt om er als aliens uit te zien.

Annie Jacobsen is onderzoeksjournaliste bij The Los Angeles Times. Ze flirtte het eerst met Area 51 in 2007, toen ze op een kerstdineetje naast Edward Lovick bleek te zitten, een toen achtentachtigjarige CIA-wetenschapper die er jarenlang aan stealthtechnologie had gewerkt. Hij boog zich naar haar toe en zei: 'Heb ik even en verhaal voor u.'Jacobsen «Het gaat allemaal terug op 'War of the Worlds', het hoorspel waarmee Orson Welles in oktober 1938 honderdduizenden Amerikanen deed geloven dat er een Martiaanse invasie aan de gang was. Hitler en Stalin hadden dat incident allebei met grote aandacht gevolgd.

»In 1947 had Stalin de atoombom nog niet, moet je weten. Hij had dus een andere manier nodig om de VS te intimideren. In de wetenschap dat een simpele radio-uitzending al zoveel paniek had kunnen veroorzaken, besloot hij die vliegende schotel ons luchtruim in te sturen. Als schot voor de boeg, om te laten zien dat hij dat óók kon.»

HUMO Inderdaad: hoe zeker bent u dat uw anonieme bron de waarheid vertelt?

Jacobsen «Om te beginnen: hij heeft een onberispelijke reputatie. Hij was een nucleair ingenieur met een zogenoemde top secret clearance. Hij werkte mee aan het Manhattan Project, dat tot de eerste atoombom leidde. Hij was drie decennia in dienst van de Atomic Energy Commission, die later is omgevormd tot het Amerikaanse ministerie van Energie.
»En zelf ben ik niet over één nacht ijs gegaan: ik heb zijn verhaal in kleine stukjes losgekregen, via verschillende interviews verspreid over achttien maanden. Alle informatie die hij me gaf over nucleaire tests bleek tot in de details te kloppen. 't Is waar: wat ik over Roswell te weten kwam is zeer summier - hij wilde simpelweg niet méér vertellen. Daarom neemt dat hele thema ook maar zeven pagina's van mijn boek in beslag.
»'Het is allemaal begonnen bij dokter Mengele': dat was één van de allereerste dingen die mijn bron me vertelde; het was volgens hem de kérn van het vreselijke geheim van Roswell. Feit is: Mengele verdween in 1945 uit Auschwitz en is vervolgens een hele tijd niet meer gezien. Omdat hij voor Stalin werkte, zegt mijn bron. Mengele wist dat het Derde Rijk op zijn laatste benen liep, en had eieren voor zijn geld gekozen.»

HUMO Gesteld dat hij de waarheid vertelt: heeft de Amerikaanse regering de overblijfselen van de Roswell-crash nog in haar bezit?

Jacobsen «Dat zou je denken, ja, maar ook dat weten we niet zeker. Nu, zelfs als het zo is, is de kans zo goed als onbestaande dat we die overblijfselen ooit te zien krijgen. Volgens mijn bron zouden de implicaties daarvan veel te schadelijk zijn. En telkens als ik hem antwoordde dat Roswell al meer dan zestig jaar geleden is en het stilaan tijd wordt om schoon schip te maken, was zijn antwoord: 'Sorry, jij hebt geen need-to-know.'»

HUMO In Area 51 werd ook onderzoek gedaan naar nucleaire motoren voor ruimteschepen.

Jacobsen «In de jaren vijftig speelden de VS met het plan om een bemande missie naar Mars te sturen. 'Als we een kernmotor kunnen bouwen voor zo'n missie,' was de redenering, 'kunnen we die ook voor militaire doeleinden gebruiken: om de Sovjets vanuit de ruimte te bombarderen.' De technologie waarmee geëxperimenteerd werd, kwam recht uit sf-films.
»Men zou een ruimteschip bouwen dat achteraan een reeks kernbommetjes van één kiloton zou uitstoten, waardoor het in 124 dagen Mars zou bereiken. Pittig detail: om die motor te bouwen werd met The Coca-Cola Company samengewerkt, omdat het schip bommetjes zou uitspuwen zoals een drankautomaat blikjes. Uiteindelijk is het project afgeblazen, maar ondertussen was wéér een stuk land door en door vervuild geraakt.»

Jacobsen «Uiteindelijk komt de geschiedenis van Area 51 hierop meer: zij die aan kernwapens werkten, zochten uit hoe je de Derde Wereldoorlog kon voeren; zij die spionagevliegtuigen bouwden, zochten uit hoe je hem kon voorkomen. Ik moet nu denken aan 1968, toen Noord-Korea het marineschip USS Pueblo aan de ketting legde - het bevond zich in hun territoriale wateren om te spioneren.

»Robert McNamara, onze minister van Defensie, dacht dat de Noord-Koreanen zich opmaakten om Zuid-Korea binnen te vallen; hij wilde meteen de tegenaanval inzetten. Omdat we onze handen al vol hadden aan de oorlog in Vietnam, stelde de CIA voor om de Oxcart over Noord-Korea te sturen om te kijken hoe de vork in de steel zat. Bleek dat er aan de grens tussen beide Korea's helemáál geen troepen samentrokken. Zonder die missie waren we misschien blindelings ten strijde getrokken. Maar dat gebeurde niet. Dankzij Area 51.»

Het volledige interview leest u op dinsdag 30 augustus in Humo 3704/35.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234