null Beeld

Arme sukkelaars aftroggelen met Ben Kingsley: 'Wat leven we toch in een geweldige tijd!'

Klasse op Canvas: de splinternieuwe reeks ‘Perpetual Grace, LTD’ met de 75-jarige Sir Ben Kingsley (‘Ghandi’, ‘Schindler’s List’) als priester Byron ‘Pa’ Brown in de hoofdrol. Zijn zoon Paul zou zijn erfenis liefst zo snel mogelijk in handen krijgen en zet een onwetend boefje in om zijn ouders te beroven, maar dat plan loopt op spectaculaire wijze in het honderd. Verwacht een misdaadreeks à la ‘Fargo’ met tal van onverwachte twists. Canvas zendt sinds 30 oktober elke woensdag twee afleveringen uit, maar wie zijn series liever in één keer verslindt, kan alle episodes op VRT.nu vinden.

Joshua Migneau

undefined

– Verloren zielen komen bij uw charismatische personage Pa terecht. Hij belooft de sukkelaars geluk en verlossing, maar geluk en verlossing zijn niet gratis.

Ben Kingsley «Natuurlijk niet (lacht). Pa maakt alle mensen onder zijn hoede wijs dat hij hen zal verzorgen, maar in werkelijkheid verzorgt hij vooral hun bankrekeningen. Ik vergelijk personages al snel met dieren. Pa is een luipaard, een elegant, slim en gruwelijk efficiënt roofdier. Alles moet altijd op zijn manier gebeuren: hij maakt zelfs voor zijn zoon geen uitzondering. Maar tegelijk is hij al 50 jaar getrouwd met zijn vrouw, gekend als Ma, van wie hij oprecht houdt. Ma en Pa zijn als de MacBeths. Ja, we zijn een beetje naughty.»

– U speelt Pa met volle overtuiging. Kunt u zich enigszins in hem herkennen?

Kingsley «Nee, maar dat maakt het net zo boeiend. In de casting loopt het nochtans vaak mis: vaak opteert men voor een acteur die als twee druppels water op het personage lijkt. Terwijl acteren pas interessant wordt als een acteur zichzelf overstijgt. Ik ben Pa niet, maar ik hou van de sprong die ik moet maken om hem te spelen. Ik zie mezelf altijd als de bewaarder van mijn personages en ik heb het lastig als ik hen niet langer kan beheren. Ik heb me sinds het einde van de opnames al meer dan eens afgevraagd hoe het nog met Pa gesteld is (lacht). Ik hoop dat ik hem nog eens mag ontmoeten.»

– U staat sinds de jaren 60 op de planken en brak al in 1982 door met ‘Ghandi’. Hebt u na al die jaren een nauwgezette werkmethode?

Kingsley «O, ja. Die is zeer simpel: ik leer mijn tekstregels vanbuiten. Je wordt geen goede acteur door academische studies uit te voeren en de materie van een afstandje te bestuderen. Nee, je start met het script en kruipt in de huid van je personage.»

– U maakte vooral furore met uw rollen in films zoals ‘Ghandi’, ‘Bugsy’, ‘Sexy Beast’ en ‘Schindler’s List’. Houdt u zich ook graag bezig met televisie?

Kingsley «Ik zie ‘Perpetual Grace, LTD’ eigenlijk als een prachtige, tien uren durende film die toevallig in 10 afleveringen werd ingedeeld. Vroeger was televisie tweederangs: acteurs juichten als ze een rol in een reeks last minute nog konden inruilen voor eentje in een film. Nu is het praktisch andersom: de grootste acteurs schitteren nu op het kleine scherm. Wat leven we in een geweldige tijd!»

– Amen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234