Stijn Felix Beeld Stijn Felix
Stijn FelixBeeld Stijn Felix

Armoede

Armoede en corona: ‘Ik ben doodsbang om ziek te worden: het ziekenhuis kunnen wij niet betalen’

Sam Ooghe

Monique Van Houdenhove (64) uit Oostende is invalide. Ze zou wel willen werken, maar een trombose en een botaandoening houden haar thuis. Haar invaliditeitsuitkering ligt niet lager door de coronacrisis, maar haar leven is wel radicaal veranderd.

MONIQUE VAN HOUDENHOVE «Ik ben doodsbang om ziek te worden. Wat als ik in het ziekenhuis beland? Mijn partner is een longpatiënt. Als hij getroffen wordt door het coronavirus, zal hij máánden in het ziekenhuis liggen. Maar dat kunnen wij niet betalen: zijn inkomen zou drastisch dalen, en wij kunnen ons geen hospitalisatieverzekering veroorloven. Daar lig ik ’s nachts wakker van.

Monique Van Houdenhove Beeld Facebook
Monique Van HoudenhoveBeeld Facebook

»Ons gezin balanceert op de armoedegrens. Mijn man werkt in een beschutte werkplaats en godzijdank is die tot nu toe opengebleven. Ik krijg een uitkering, maar omdat ik samenwoon met hem, is die herleid tot 40 procent. De logica is dat je partner voldoende moet verdienen om voor jou te zorgen, maar samen hebben we geen marge. Als we de woonkosten aftrekken van onze inkomens, hebben we 300 euro per maand om mee rond te komen. Dat betekent niet dat we moeten bedelen om een brood te kunnen kopen, wel dat we op een slappe koord balanceren. Elke tegenslag kan de genadeslag zijn, want we hebben nauwelijks spaargeld. We zijn elke maand weer opgelucht als we er geraakt zijn.»

HUMO Hoe hard heeft de coronacrisis jullie getroffen?

VAN HOUDENHOVE «We moeten aanzienlijk meer betalen in de winkel, want veel mensen hebben in maart de producten van de budgetmerken opgekocht. Voor handzeep betaal ik normaal 99 cent – als je op je centen moet letten, ken je de prijzen. Nu blijft er alleen zeep van 3,25 euro over. Als je elke euro moet omdraaien, is dat een drama.

»Ik voel me soms in de steek gelaten. Het virus maakt geen onderscheid tussen arm en rijk, maar arme mensen kunnen zich minder goed wapenen tegen corona. Pas na acht weken heeft de overheid de btw op handgels verlaagd van 21 naar 6 procent. Dat had veel sneller gekund. Het is toch belangrijk dat alle mensen zich kunnen beschermen tegen het virus? Hetzelfde met die keukenrollen. Volgens de virologen moeten we onze handen afdrogen met papier, en niet met een handdoek. Maar de goedkope rollen van 1,99 euro vind je praktisch nergens meer. Nu zouden wij dus 3 euro moeten betalen. Dat kunnen wij niet.

»Je wilt niet geloven hoeveel pech wij gehad hebben: in de éérste week van de lockdown heeft onze wasmachine het begeven, na veertien jaar dienst. Toen was er wel even paniek. Net nu alles duurder wordt, mijn man zijn job kan verliezen en alles op hoge temperatuur ontsmet moet worden – we hebben wekenlang onze handdoeken in kokend water gewassen. Omdat alle winkels dicht waren, moesten we online een nieuwe wasmachine zoeken. Dat betekent ook: betalen met de kredietkaart. Maar als je de aankoopsom de volgende maand niet kunt terugbetalen omdat het saldo op je zichtrekening te laag is, bouw je een kredietkaartschuld op. Een wasmachine kost je dan tot 700 euro. Dat is het rare: als je geen geld hebt, wordt alles dúúrder. Gelukkig vonden we een winkel waar we een nieuwe wasmachine op afbetaling konden kopen, zonder intresten. Nu betalen we 25 euro per maand af.

»We stellen ook alles uit: mijn partner moet eigenlijk naar de tandarts, maar omdat hij vreest dat hij misschien werkloos zal worden, heeft hij nog geen afspraak gemaakt. En hij is niet alleen: ik ken mensen die, om kosten te sparen, hun eigen tand getrokken hebben. Ik ben ook bang dat mijn partner en ik uit angst voor de facturen niet snel genoeg naar het ziekenhuis zullen gaan als we ernstig ziek worden. En dat het daardoor alleen maar erger zal worden.»

HUMO Kloppen jullie aan bij de voedselbank?

VAN HOUDENHOVE «Ja, maar dat is niet leuk. Je voelt je een bedelaar, maar ik was héél blij toen ze die doos kwamen brengen.»

HUMO Hoe was het de afgelopen weken thuis?

VAN HOUDENHOVE «We maken er samen het beste van. Maar omdat ik zo bang was om ziek te worden en binnenbleef, woog het isolement wel. Veel mensen zoals wij kunnen zich geen duur gsm-abonnement veroorloven. Als je arm bent, kun je elke maand twee uur gratis bellen, maar dat is weinig als dat je enige contact met de buitenwereld is. Niet iedereen heeft internet of een computer. Mijn kleindochter zit in het kunstonderwijs en volgde de voorbije weken les op een oude laptop. Ze moest wel een programma aankopen: weer extra kosten. Tot overmaat van ramp draait dat programma niet op zo’n oude laptop. Zo worden de kansen van een kind al vroeg gehypothekeerd.

»Het leven is soms keihard. Maar weet je waar ik nog het meest bang voor ben? Dat ik zou sterven. We kunnen ons geen uitvaartverzekering permitteren, en ik vrees dat ze dan bij mijn dochter zullen aankloppen om de uitvaart te betalen. Zij is werkloos door de coronacrisis en heeft geen financiële marge. Ik zou niet gerust kunnen sterven als ik zou weten dat dat op haar afkomt. Ik ben nu aan het overwegen om toch een uitvaartverzekering af te sluiten, want de dood komt wel erg dichtbij. Je leest in de krant wel over de sterftecijfers, maar het gaat toch telkens om mensen van vlees en bloed.»

Lees meer getuigenissen over armoede in coronatijden in ons plusstuk.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234