null Beeld

Arnon Grunberg - Buster Keaton lacht nooit

Op Arnon Grunbergs autobiografie is het volgens het nawoord van 'Buster Keaton lacht nooit' (Nijgh & Van Ditmar) nog wel even wachten, maar in afwachting biedt zijn laatste worp, een verzameling filmessays die eerder als krantenartikels verschenen, alvast soelaas als pseudolevensverhaal.

mke

Cinema is voor de Nederlandse schrijver dan ook geen ijdel vertier, maar even noodzakelijk als voedsel of dat andere levensmiddel – literatuur.

Grunberg is geen filmexpert en profileert zich ook niet zo: de technische aspecten van film interesseren hem naar eigen zeggen weinig. Liever bekijkt hij ze met de gezonde open blik die hem eerder tot uitstapjes naar de journalistiek verleidde.

Net als in zijn andere non-fictiewerk is het daarbij belangrijk dat een prent iets in hem wakker maakt, hem jeuk geeft. Geen toeval dus dat bijna elk van de 26 films in de bundel één van zijn stokpaardjes doet steigeren. Amerika is goed vertegenwoordigd (o.a. in de stukken over 'World Trade Center' en de films van Michael Moore), net als Irak (over 'In the Valley of Elah') en het jodendom (over 'The Passion of the Christ').

In een enkel stuk dreigt de film zo niet meer dan een veredeld opstapje te worden, terwijl de fijnste passages juist die zijn waar Grunberg zijn cinefiel hart laat spreken. 'Al Pacino is mijn God', vertrouwt hij ons toe, en ook in die andere Italiaanse Amerikaan, Martin Scorsese, herkent hij een zielsverwant.

De literator in Grunberg valt ook nergens te betrappen op enige laatdunkendheid tegenover het medium film. Sterker nog, literatuur en cinema kunnen volgens hem perfect dezelfde functie – 'in de wereld dringen' – vervullen. Zijn stukken hebben dan ook veel weg van literatuurbeschouwingen, ellenlange zinnen en complexe redeneringen incluis.

Het voordeel van die eerbiedwaardige aanpak is de geweldige aanstekelijkheid ervan. In een stuk over Scorsese uit Grunberg zijn bewondering voor de Italiaanse schrijver Calvino, die zo enthousiast over een boek kon schrijven, dat hij het meteen zelf wilde gaan lezen. 'Buster Keaton lacht nooit' heeft precies hetzelfde effect op ons, met dat verschil dat wij zo snel mogelijk de cinema in wilden duiken.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234