Arnon Grunberg schrijft Bart De Wever. 'De Romeinen hadden veel van het hedendaagse België als een stommiteit beschouwd'
Beste Bart De Wever,
Mijn liefste correspondente blijft Angela Merkel, maar ook u wil ik niet verwaarlozen. Toen ik in De Standaard las dat u ons wenst te spiegelen aan het oude Rome, en u in keizer Augustus de aartsvader van onze beschaving zag, en in keizer Claudius de voorloper van de N-VA, werd het mij warm om het hart. Ik geef toe dat mijn eerste gedachte was: gemeen voor het oude Athene. Maar rechtvaardigheid blijft een kwestie van smaak.
Mij werd veel duidelijk. Ik heb u al die jaren niet begrepen. En u weet dat mijn eerste liefdesbrieven aan u die op deze plaats verschenen al ruim een decennium oud zijn, maar u bent net zomin als keizer Claudius verouderd. Ik ben hooguit verouderd.
Zekerheidshalve heb ik er even de dialogen van Seneca bij genomen, toch een Romein. En in het hoofdstukje ‘Woede’ kwam ik dit prachtige citaat tegen: ‘Voor Marcus Marius had het volk in alle straten standbeelden opgericht, het bracht hem reukoffers, het plengde wijn voor hem. Lucius Sulla liet hem de benen breken, de ogen uitrukken, de tong uitsnijden, de handen afhakken en hij heeft diens lichaam langzaam, van gewricht tot gewricht, versneden alsof hij hem steeds opnieuw doodde wanneer hij hem een wond toebracht.’
Nu kwam keizer Augustus na generaal Lucius Sulla, zij het niet zo heel lang daarna, maar het is goed om te beseffen dat in de bakermat van de beschaving, het oude Rome, met enige regelmaat een tong werd uitgesneden. En diezelfde Seneca maakt in dat hoofdstuk over woede ook gewag van de zoon van een oud-consul die mensen laat martelen en geselen omdat hij daar zin in heeft.
Dat is vooruitgang.
Niets geen gemartel in naam van pakweg de oorlog tegen het terrorisme. Gewoon geselen omdat men met het verkeerde been uit bed is gestapt. Dat is de ware soevereine levenshouding.
Laten we om te beginnen vaststellen dat u een keizer bent. Dan hebben we dat gehad. U bent keizer Bart en staat in direct contact, al dan niet via een medium, met keizer Claudius en keizer Augustus. Ik zou vanaf nu alle toespraken beginnen met de woorden: ‘Vannacht zijn Claudius en Augustus mij weer in een droom verschenen. Ze waren goedgekleed.’ De literair onderlegde Vlaming zal hierin een verwijzing naar Reve herkennen en dat vindt de literair onderlegde Vlaming leuk.
Ook kunt u aan het Centraal Station van Antwerpen iemand de tong uitrukken. Niet echt, natuurlijk. U koopt een tong in de feestwinkel en dan rukt u die uit. Vervolgens, want het thema van de integratie zit u hoog, roept u: ‘Vreemdeling, trouw met een Romein en de keizer zal jou en je nageslacht beschermen.’
Over Belgen en Vlamingen horen we u niet meer. Zoals in vroegere tijden het volk zich bekeerde als de keizer of koning dat deed, zo gaat u vanaf Pasen 2018 als Romein door het leven, en uw aanhangers doen dat ook.
Ik citeer u nog even uit dat prachtige artikel in de Standaard: ‘De snel-Belgwet hadden de Romeinen als een stommiteit beschouwd.’ Nu hadden de Romeinen veel van het hedendaagse België als een stommiteit beschouwd. Het spijt me dit te zeggen, maar ik acht het niet denkbeeldig dat Lucius Sulla uw lichaam langzaam versneden had. Gewoon, omdat hij in u een rondlopende stommiteit zag en Lucius Sulla de in onze ogen onaangename gewoonte had rondlopende stommiteiten als persoonlijke beledigingen op te vatten.
Tegenwoordig doen we dat anders. Tongen en ogen kopen we bij de feestwinkel, het bloed is ketchup. We noemen dat de snel-beschaafd-worden-wet en als Lucius Sulla dat als een stommiteit had beschouwd, trekken we ons daar niets van aan.
Overigens schrijft Seneca niet alleen over tongen en ogen. Zo lees ik in het hoofdstuk ‘De korte duur van het leven’: ‘Het zou me te ver voeren stuk voor stuk uitvoerig degenen te bespreken die hun leven doorbrachten met stratego, ballen of eindeloos zonnebaden.’
Dat is logisch, als literator maak je meer woorden vuil aan iemand die als hobby tongen afsnijden had dan aan mensen die niets anders van het leven wilden dan wat zonnebaden.
Keizer Bart, de aartsvaders van de Europese beschaving hebben via ondergetekende – een betaalbaar medium en een betrouwbare waarzegger, de literatuur is voor kinderen, vanaf heden is het voor mij waarzeggen geblazen, en contact leggen met de doden, met name dode keizers – aan u laten weten: het Romeinse Rijk zal herrijzen in Vlaanderen. Mede dankzij keizer Bart.
Keizer Augustus liet mij weten dat het oude Rome zal herrijzen in Genk. Waarom niet in Antwerpen of Brugge? Geen idee. Keizer Augustus heeft zijn oog op Genk laten vallen en daar zal hij wel zijn redenen voor hebben.
Hij verzoekt mij aan u het volgende bericht over te brengen: ‘Ga naar Genk, Bart, en blijf daar zonnebaden tot de zomer van 2022.’
Een merkwaardig bericht van de aartsvader van de Europese beschaving, maar ik geef het maar door zoals hij het aan mij heeft gezegd.
Ik kom u zeker opzoeken in Genk. En als u wat nodig hebt uit de feestwinkel, hoeft u maar te piepen en ik zal het voor u kopen.
Als altijd,
Uw Arnon Grunberg »