null Beeld

Aroma Di Amore - Zin

Hun bekendste refrein: ‘Misschien is het voor Auschwitz niet te laat’. Het exacte aantal jaren tussen hun vorige plaat ‘Samizdat’ (2012) en de plaat dáárvoor (‘Koudvuur’, uit 1987): víjf-en-twintig!

Gert Van Nieuwenhove

De sfeer van ‘Zin’: ‘De wereld is om zeep / er gebeuren rare dingen rondom mij’. De automatismen van de oude Aroma Di Amore zijn overal intact, maar een dansende gorilla, een ode aan Sandra Kim, een Wire-cover genaamd ‘Hartslag’ en een pastiche op ‘Arme Joe’: dat soort luchtigheid schittert hier vooral door complete afwezigheid. Gitarist Fred Angst, bassist Lo Meulen en zanger Elvis Peeters moeten in de studio metershoge foto’s van brownfields, stoppelvelden, lelijke steenwegen en verlaten tankstations hebben opgehangen; mogelijk heeft producer Gerry Vergult hen zelfs verplicht een dag Tomorrowland mee te maken, want meer dan één song (‘Weg’, ‘Het andere meisje’, ‘Mijn profeet’) is echt een rouwstoet in tekst én klank. ‘Dus op een dag ben ik ervandoor’ rijmt op ‘Met mij gaat maar weinig teloor’.

Peeters gromgrauwt en zeurparlandoot meer dan hij zingt, de gitaar is soms TC Matic-scherp, als er over radioactiviteit wordt gezongen horen we er de morsesignalen van Kraftwerks ‘Radioaktivität’ als vanzelf bij, en een bas die wat Noordkaap-hoop brengt, kan niet veel beginnen tegen al de troosteloze, kloterealistische rest die we vroeger gewoon cold wave noemden.

‘Stemzucht’ voorspelt het einde van de democratie, in ‘T-shirt’ mogen we zelfs nadenken over wie voor een hongerloon aan onze kleren werkt. Zeldzame opkikkers zijn er gelukkig ook: de dansdreun ‘De nacht en zijn kwaad’ (‘We dansen elkaar naar de hel / We slapen in elkanders vel’), het Wire-korte punkbommetje ‘Leef mij uit’ en afsluiter ‘Smalle blinde God’, waarin Aroma op de wijze van de zachtste Neubauten deze eeuw binnenwandelt, en op de valreep de kamer lucht. Oef!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234