null Beeld

Around the World in 20 Years

De Pythons hadden hun Flying Circus al lang opgedoekt toen Michael Palin aan zijn tweede carrière begon als tv-makende reisgids. 'Around the World in 80 Days' was in 1988 z'n maidentrip: Palin baseerde zich op het boek van Jules Verne en probeerde net als Phileas Fogg op tachtig dagen tijd van Londen naar Londen te reizen via Bombay, Hongkong, Yokohama, San Francisco en New York. Fogg deed dat in de negentiende eeuw, Palin in een era waarin vliegtuigen een mens op een plek naar keuze in de global village droppen, maar hij gebruikte alléén de vervoersmiddelen die honderd jaar eerder in zwang waren: treinen en boten, maar ook luchtballons en hondensleeën.

Redactie

Palin háálde het binnen die tachtig dagen, dat mogen we twintig jaar na datum wel verklappen, en blikt vanavond op Canvas in 'Around the World in 20 Years' terug op die eerste, bewogen tv-reis.

- Hoe was u er in 1988 opgekomen om Jules Vernes held achterna te gaan?

MICHAEL PALIN «Door een telefoontje van de BBC. Of ik geen zin had om de wereld rond te trekken in tachtig dagen en er vervolgens een tv-programmaatje over te maken. 'Natuurlijk,' antwoordde ik, 'wie heeft daar nu géén zin in?' Nou, drie mensen, zo bleek: Alan Whicker, Miles Kington en Noel Edmonds hadden alledrie al beleefd geweigerd. Were they wrong! Ik denk met niets dan warmte terug aan die reis.»

- En daarom wilde u het twintig jaar later nog eens dunnetjes overdoen?

PALIN «Je moet weten: jaren na een reis herinner ik me niet in de eerste plaats de bijzonderheden van de bestemming, wel de mensen die ik onderweg ontmoette. En nooit heb ik een nauwer contact gehad met de locals dan in 'Around the World in 80 Days'.

»Op de Al Shama, de dhow die ons van Dubai naar Bombay bracht, gebeurde er iets heel moois. De bemanning kwam uit Gujarat, in India. Die gasten begrepen geen jota van onze taal, en ze snapten al helemaal niet waarom we in vredesnaam zo'n gekke onderneming op het getouw hadden gezet, maar na die acht dagen dat we gezapig eerst de Perzische Golf en vervolgens de Arabische Zee afvoeren, hing daar - echt waar - liefde in de lucht, en het prangende besef dat we beter elkaars vrienden dan elkaars vijanden zijn.

»Ik moet nu terugdenken aan Kasim, echt zo'n stoere ouwe zeerot die zo weggelopen leek uit 'The Old Man and the Sea'. Een week lang had hij ons zonder radio of radar over de zee geloodst, terwijl hij mijn Bruce Springsteen-cassettes op maximumvolume door m'n walkman joeg. En toen ik zeeziek werd, liep hij gewoon een paar keer heen en weer over m'n rug. Wel, bij het afscheid kneep Kasim me bijna tot moes: ik heb nooit iemand intenser geknuffeld. Het was hartverscheurend, hoe m'n crew en ik uitgewuifd werden door die vrienden-voor-een-week.

»Enfin, voor mij was 't meteen duidelijk hoe ik die twintigste verjaardag zou vieren: ik zou de mensen van toen gewoon weer gaan opzoeken. Dat heeft een mooie, ontroerende documentaire van een uur opgeleverd: kijken!»

Palin\'s Travels

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234