null Beeld

Artiesten over de jaren nul (slot)

Ah, de jaren nul... We missen ze al een beetje. Gelukkig mogen we ook deze week weer pagina's lang onze nostalgie de vrije loop laten: artiesten van en over het decennium, part two.

Redactie


Nick Cave: 'Werk en seks'

Nick Cave heeft het voorbije decennium meer werk verzet dan de meesten onder ons in een heel leven. Hij maakte platen met zijn Bad Seeds, pende een filmscenario neer, schreef vier soundtracks voor films bij mekaar, liet zijn eerste Grinderman-plaat los op het publiek, perste er de roman 'The Death of Bunny Munro' uit en - we kid you not! - bracht zijn eigen collectie keukenhanddoeken op de markt.


Nick Cave «Dat hoge werkritme heeft te maken met mijn leeftijd. Naarmate je ouder wordt, vallen alle heerlijke zondes waar je als jongmens je tijd in steekt één voor één weg. Al wat er dan nog overblijft zijn werk en jaloezie. En woede (lacht). Bovendien ben ik een gewoontedier: als ik net een plaat heb gemaakt, wil ik altijd even weg van de muziek. Van het ene genre naar het andere springen houdt me vief.»


- Je hebt de drugs en de drank vaarwel gezegd. Blijven er eigenlijk nog zondes over?

Cave «Hey, ik ben zelfs gestopt met roken! Al steek ik er af en toe nog wel eentje op. Vallen en opstaan, hè.

»Maar ik heb drugs en drank nooit als zonden beschouwd. Dat doe ik nog steeds niet. 't Was hooguit een probleem, toen het uit de hand begon te lopen. Dan worden het obstakels. Drugs nemen kost bijvoorbeeld massa's tijd, om maar iets te noemen.»


- Naar het schijnt hou je een strak nine-to-five werkritme aan én eet je elke dag pasta als lunch.

Cave «Die discipline heb ik wat laten varen, sinds ik ontdekt heb dat ik geen kantoor nodig heb om te schrijven. 'The Death of Bunny Munro' heb ik bijvoorbeeld geschreven op tournee: in hotelkamers, op de tourbus, backstage, zelfs op het podium. Alleen om songs te schrijven moet ik me nog steeds afzonderen.»

In Humo 3621 leest u ook interviews met Kings of Leon, Matt Bellamy (Muse) en Lily Allen.

Nick Cave: 'Werk en seks' (vervolg)

- Hoe ontspan je je na een zware dag, als de kinderen in bed liggen?

Cave «Ik kijk video's. Gigantische hopen video's. Dat kan van alles zijn, van slasherfilms tot kungfu. Film is de enige kunstvorm die me de realiteit écht doet vergeten. Bij een boek of een schilderij heb ik het te druk met me een oordeel te vormen. Maar stop hier en nu een film in de dvd-speler en je mag het vergeten om me nog één vraag te stellen.»


- Wat is tot dusver het beste wat je deze eeuw is overkomen?

Cave «Dat ik ontdekt heb dat ik blijkbaar toch fictie kan schrijven. Mijn eerste roman ('And the Ass Saw the Angel' uit '89, red.) vond ik zo lastig dat ik tegen mezelf gezegd had: dit doe ik nooit meer. Maar met 'The Death of Bunny Munro' is het toch weer gelukt. Er is een hele nieuwe wereld voor me opengegaan.»

undefined

Cave «Vind je het erg als ik even een sigaret ga paffen om daarover na te denken? (Komt vijf minuten later terug) Ik kan echt niks slechts bedenken. Alles was goed. Of slecht, 't is maar hoe je het bekijkt.»


- Ook goed. Van welke muziek heb je het meest genoten in de jaren nul?

Cave «'Bootylicious' van Destiny's Child. Ik was vooral onder de indruk dat de term 'bootylicious' het helemaal tot in de woordenboek schopte. Een tikje jaloers, zelfs.»

Cave «Ik ben zelf een grote Michael Jackson-fan, maar als performer was hij wel een lastige collega: hij gaf ons allemaal het gevoel dat we met lood in onze schoenen op het podium stonden. In vergelijking met hem waren wij een bende amateurs. Met alle respect, maar in die zin is het beter dat hij er niet meer is. Tegelijk vond ik het nogal sneu voor Farrah dat ze in diezelfde week als Michael het loodje legde: haast niemand had aandacht voor háár.»

Cave «Niet zolang er een recessie heerst, nee. Op één of andere manier voelt het niet juist om een imposant standbeeld te gaan oprichten in een stad die geteisterd wordt door extreme droogte.»


- Hoe komt het dat seks zo zwaar vertegenwoordigd is op je Grinderman-plaat en in je roman?

Cave «Als een man de vijftig voorbij is, gebeurt er een vreemde klik in zijn brein: hij raakt obsessief geïnteresseerd in seks en ziet alles alleen nog in het licht dáárvan. Maar dat duurt maar kort. Je staat even op de top van de berg, en daarna mag je aan de afdaling beginnen.»


- Jij bent er nu 52. Heb je plannen om het trager aan te gaan doen?

Cave «Mijn agenda voor komend jaar staat vol. Maar vraag me niet wat er precies in staat, want dat weet ik niet. Ik weet zelfs amper wat ik vorig jaar heb gedaan. Stel dat ik minder zou gaan werken: geen idee wat ik zou moeten doen met mijn tijd.»


- Meer slasherfilms bekijken?

Cave (lacht) «Ik weet het niet. Ik werk graag. Het probleem is dat, als ik te veel nieuw werk aflever, ik er al die vervelende promotie bij moet nemen. Daar word ik doodmoe van.»


- Snel dan: kun je het voorbije decennium even samenvatten in een Twitter-bericht van maximum 140 tekens?

Cave «Voor mij persoonlijk was het werken, werken, werken. Zo weet je meteen dat ik nooit Twitter. Of wat had je gedacht?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234