null Beeld

Asia Kate Dillon: 'Ik zie de mooiste boodschappen en de onmenselijkste verwijten'

Al drie seizoenen lang bijzonder onderhoudend: ‘Billions’, de Amerikaanse dramaserie over de haute finance van Wall Street en meer specifiek de machtsstrijd tussen openbaar aanklager Chuck Rhoades (Paul Giamatti) en hedgefundmanager Bobby Axelrod (Damian Lewis).

Stefaan Werbrouck

Het einde van het vorige seizoen zette wel één en ander op zijn kop, want de twee kemphanen begroeven de strijdbijl en besloten om samen hun rivalen aan te pakken. Eén daarvan is Taylor Mason, die in het tweede seizoen als stagiair begon bij Axelrod en op het einde van het derde seizoen een eigen kantoor opstartte – inclusief overname van een deel van Axelrods personeel. Opmerkelijk: Mason is een zogenaamde non-binaire persoon – iemand die zichzelf noch een man, noch een vrouw noemt – en wordt ook gespeeld door een non-binaire acteur: Asia Kate Dillon. Dillon is daarmee een pionier in Hollywood, en dat wordt opgemerkt.

Asia Kate Dillon «Ik krijg een hoop berichten, ja. Vaak via Twitter. Onlangs nog was er iemand die zei dat ik de eerste non-binaire persoon was die hij zag. (Scrollt op Twitter) Hier staat het bericht: ‘Ik was een domme, slecht geïnformeerde conservatief uit het Zuiden, en nu ben ik totaal geobsedeerd door jou. Ik begrijp nu hoe je in elkaar zit.’»

– Zelf groeide je op in Ithaca, een erg linkse stad net boven New York, waar Bernie Sanders bijvoorbeeld heel populair is. Had je daar vroeger moeite om aanvaard te worden?

Dillon «Wellicht minder dan ik gehad zou hebben in een meer conservatieve omgeving, maar ik werd toch gepest op school. Omdat ik zo mager ben, en omdat kinderen het heel makkelijk opmerken als iemand ‘anders’ is. Kunst – boeken, films, muziek – was voor mij vaak een vluchtweg.»

– Dat je dankzij ‘Billions’ een rolmodel bent, komt ook doordat de gevoeligheid in Hollywood voor diversiteit op het scherm nu pas groot genoeg is.

Dillon «De visibiliteit voor transgenders, non-binaire mensen en anderen is snel aan het groeien, maar er moet tegelijk nog veel veranderen. Ik heb heel veel mooie boodschappen gekregen via sociale media, ook van mensen zoals ikzelf, die zich gesteund voelen. Maar tegelijkertijd getuigen zij tegen mij ook over de doodsbedreigingen die ze bijna dagelijks binnenkrijgen, of de onmenselijkste, vreselijke verwijten. Pas als ook diegenen die niet op televisie komen of beroemd zijn op een normale manier worden behandeld, kun je echt van vooruitgang spreken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234