null Beeld

Assita Kanko over haar hemel & hel: 'Ik zou nooit met een politicus willen daten'

Deze week in Tussen Hemel & Hel: de klootzak van de Marollen, de cultuurbarbaar van Sint-Truiden, en de enige N-VA’er die van Alpha Blondy houdt. Én het Brusselse café waar ze volgens een absolute kenner de beste pinten van de tap hebben. Dorst? Lees verder!

Noud Jansen

'Ik kan niet zingen, maar 'De Vlaamse Leeuw' zingen lukt me wel. Zéker als ik naast Jan Jambon sta, want die zingt lúíd'

Assita Kanko, de minst roomblanke aller Vlaams-nationalisten, komt speciaal van haar vakantieadres aan de kust naar het Europees Parlement – haar nieuwe werkplek – afgezakt om ons over haar hemel en hel op aarde te onderhouden. Charmant!

Assita Kanko «Mijn moeder zegt altijd dat ik une gourmande de la vie ben, een levensgenieter. Daarom is het voor mij zo fantastisch dat ik in een land leef waar ik vrij ben om van het leven te genieten zoveel ik wil. Ik rij na dit interview terug naar Blankenberge: het feit alleen dat dat kán, vind ik een voorrecht. Lang niet alle vrouwen op deze wereld hebben die mogelijkheid, hè? En ’s weekends, wanneer ik met mijn 11-jarige dochter Axelle op weg ben naar mijn moeder in Oostende, kan ik, zonder dat iemand me iets in de weg legt, stoppen aan de Starbucks in Wetteren: dan eten we allebei een karamelkoekje, waarvan we de karamel laten smelten. En daarna gaan we buiten op de schommel zitten. Da’s voor mij de hemel op aarde. Eén keer zijn we zelfs enkel voor dat koekje helemaal naar Wetteren gereden, en daarna weer naar huis.»

HUMO Mag ik dat karamelkoekje noteren als jouw culinaire summum?

Kanko «Dat nu ook weer niet. Mijn culinaire hemel heb ik een paar jaar geleden in Japan bereikt. Ik was op goed geluk naar daar gereisd met Axelle, zonder plan. In het station van Shibuya in Tokio zagen we een lange rij mensen wachten aan een sushirestaurant. Ik dacht: ik wil weten hoe de sushi hier smaakt. Dus zijn we mee gaan aanschuiven. Wel anderhalf uur, maar het was het wachten meer dan waard: het was ongelofelijk.

null Beeld

»Alles was er ook precies zoals het hoorde. Ik kan er echt niet tegen wanneer ik op restaurant een steakmes krijg als ik vis besteld heb, of wanneer ze mijn cava in een wijnglas serveren. Die kleine dingetjes moeten juist zitten.»

HUMO Drink je graag cava?

Kanko «Op restaurant zeker, ja. Gewone wijn heb ik minder graag, maar ik lust af en toe ook weleens een biertje: een kriek als het warm is, en op festivals een pintje.»

HUMO Welke festivals?

Kanko «Eigenlijk ben ik nog maar naar twee festivals geweest: Werchter Boutique, samen met Darya Safai, en een reggaefestival in Burkina Faso, samen met mijn broers. Heel tof: Alpha Blondy (Ivoriaanse reggaezanger, red.) kwam daar optreden, een held uit mijn tienerjaren. Als ik in een nostalgische bui ben, zet ik zijn muziek nog weleens op.»

HUMO Je moet wel de enige N-VA’er zijn die van Alpha Blondy houdt.

Kanko «Hoezo?»

HUMO Laten we zeggen dat ik hem eerder met links dan met rechts associeer.

Kanko «Zo zie ik het niet. Neem nu dat liedje ‘Journalistes en danger’, over de vermoorde journalist Norbert Zongo, mijn mentor. Alpha Blondy heeft het daar over het belang van vrijheid en democratie: dat heeft niks met links of rechts te maken, maar met mensen die geen blad voor de mond nemen. Zo ben ik ook: ik zeg wat ik vind dat gezegd moet worden. Tot spijt van sommige linkse mensen, die vinden dat mijn vrijheid van meningsuiting ingeperkt zou moeten worden. Die mensen zijn erg pro democratie, zolang het hún goed uitkomt.»

HUMO Hoe stel je je de hel op aarde voor?

Kanko «Twee momenten in mijn leven benaderden de hel op aarde. Ten eerste het moment waarop ik genitaal verminkt werd. En dan heb ik het nog niet eens over de verminking zelf, maar over het gevoel van eenzaamheid dat erop volgde. Ik wist niet meer wie ik kon vertrouwen: voor een kind van 5 is dat een grote shock.

»En het tweede moment duurde maar enkele minuten. Ik was 16, en mijn moeder zou gaan bevallen van haar zevende kind. Ze hadden haar op een brancard het ziekenhuis binnengedragen en ik mocht de kamer niet in. Ik stond aan de deur te wachten, toen plots alles stil werd in de verloskamer. En daarna hoorde ik iemand zeggen: ‘Elle ne vit pas.’ Het feit dat ik niet wist over wie ze het hadden, het kind of mijn moeder, was bijna ondraaglijk. Zo heb ik daar een paar minuten gestaan, tot ik mezelf naar binnen geforceerd heb. Ik zag mijn moeder op bed liggen huilen, met naast haar mijn dode zusje, dat eruitzag alsof ze lag te slapen. Ik heb me nog lang schuldig gevoeld over het feit dat ik me opgelucht voelde, bijna blij zelfs.»

HUMO Een wat minder dramatisch onderwerp nu – of niet, natuurlijk: je favoriete ergernissen.

Kanko «Mensen die een yoghurtpotje opendoen, en dan de folie aflikken (lacht). Ik geniet enorm van ontbijten in een hotel, maar wanneer ik één van de andere hotelgasten dát zie doen, is mijn plezier al vergald.»

HUMO Ik sprak daarnet met je woordvoerster: zij ergert zich aan Franse films.

Kanko «Echt waar? Ik ook! Ik snap niet waarom Fransen überhaupt de toestemming hebben om films te maken (lacht). Ik begríjp die films vaak gewoon niet, omdat er geen verhaal in zit. Al ben ik wel een keer aangenaam verrast. Die film ging over een koppel waarvan de man aartslui was. Echt, ik had zin om in mijn tv te kruipen, en die vent de deur te wijzen. Maar op een gegeven moment zegt de vrouw: ‘Kijk eens naar onze tuin: ons gras is dood. Je maait het niet, je zit hier altijd maar tv te kijken.’ Waarop hij: ‘Et alors?’ ‘Weet je wat?’, zegt ze, ‘ik verlaat je.’ Eindelijk, dacht ik (lacht). En toen voegde ze er nog deze prachtzin aan toe: ‘Je me rends compte que les gens heureux n’ont pas d’herbe morte.’ Dat klopt helemaal, vind ik. Ook op grotere schaal: wanneer openbare werken in een stad slabakken, verrot op den duur de hele samenleving.»

HUMO Wordt bij jou thuis het gras regelmatig gemaaid?

Kanko «Nee, wij hebben een heel wilde tuin (lacht).»

HUMO Wat verschaft je intellectueel plezier?

Kanko «Hier in het Parlement heb ik onlangs een korte speech mogen houden toen Ursula von der Leyen zich kwam voorstellen. Nog meer dan van de speech zelf heb ik genoten van het moment vooraf: mijn buikgevoel en mijn ratio zaten op één lijn en ik wist perfect wat ik wilde zeggen.

»Maar qua intellectueel plezier kan ik ook genieten van een mooi boek. Toen ik me bij de N-VA aansloot, heb ik niet alleen alle Vlaamse provincies bezocht, ik heb ook de Vlaamse literatuur bestudeerd. Zo heb ik vorige zomer Elsschot gelezen, ook al omdat ik de Elsschot-toespraak heb mogen geven.

»Ik was in die periode vaak weg van huis. Op een avond kwam ik thuis van een lezing en zag ik een post-it op mijn bureau: ‘Mama, breng alsjeblieft meer tijd met me door.’ Dat raakte me zo dat ik de volgende dag tegen Axelle heb gezegd: ‘Vanavond begint het weekend, en gaan we samen in bed een boek lezen.’ Zo gezegd, zo gedaan. Zij lag in haar boek te lezen, ik in ‘Kaas’ van Elsschot. Ik was keihard aan het lachen, en ze vroeg: ‘Mama, waarom ben je zo aan het lachen?’ Dus heb ik haar het hele boek voorgelezen.»

HUMO Zing je ‘De Vlaamse leeuw’ mee op partijcongressen?

Kanko «Tuurlijk! Een prachtig liedje, vind ik. Uren en uren heb ik het thuis ingestudeerd, met de hulp van mijn zus, die op bezoek was. Ze spreekt geen woord Nederlands, maar ze is een geweldige zangeres, terwijl ik echt niet kan zingen. Ik heb mijn dochter weleens in slaap proberen te neuriën, waarop ze me alleen maar zei: ‘Mama, wil je alsjeblieft stoppen?’ (lacht) Maar ‘De Vlaamse leeuw’, dat lukt me wel. Zeker wanneer ik naast Jan Jambon sta, want die zingt lúíd.»

HUMO Wat is voor jou het opperste lichamelijke genot?

Kanko «Seks (lacht). Als je er zelf voor hebt gekozen, tenminste.

»En ook: op het einde van een maaltijd koffie bestellen met een apart kannetje warme melk, zodat ik de melk zelf in mijn koffie kan gieten. Dat eerste slokje, daar geniet ik zó van.»

HUMO Toch nog even terug naar de seks: je favoriete onenightstand, graag.

Kanko «Wow! Ik was vergeten dat je me dat ging vragen. (Denkt na) Ik zou alleszins nooit met een politicus willen daten, want dan moet je het haast de hele tijd over politiek hebben.»

HUMO Jammer, ik had enigszins gehoopt dat je voor Geert Bourgeois zou kiezen.

Kanko (proest het uit) «Omdat ik op zoek ben naar een vaderfiguur, of zo? Nee, laat me even nadenken (voegt de daad bij het woord). Ha, ik weet het: de man die Harvey Specter speelt in die advocatenserie, ‘Suits’ (Gabriel Macht, red.). Hij ziet eruit alsof hij in een reclamespot voor kostuums speelt én hij ziet er heel intelligent uit. Maar mijn absolute nummer één is Scott Foley, Jake uit ‘Scandal’. Met hem zou ik het wel een tijdje op een onbewoond eiland kunnen uithouden.

»Goh, ik heb het de laatste tijd precies iets te veel over het werk gehad met mijn vriendinnen. Bij onze volgende cava moeten we dríngend nog eens over mannen babbelen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234