null Beeld

Astroboy in Robotland

Vandaag op Nederland 3: 'Astroboy in Robotland', een vermakelijke documentaire uit 2008 over de alomtegenwoordigheid van robots in Japan - voorspellingen geven aan dat daar straks dertien miljoen man machines de dienst zullen uitmaken. Regisseur Marc Caro - zowat de vaste buddy van Jean-Pierre Jeunet, en in die hoedanigheid mede verantwoordelijk voor 'Delicatessen' en 'The City of Lost Children' - doet het charmante verhaal met Astroboy als gids. Astro-wie?

Marc Caro «Ken je Osamu Tezuka? Een heel bekende Japanner, maker van mangastrips en tekenfilms. Astroboy was z'n bekendste creatie: een robotjongetje dat eerst opdook in z'n manga's, en later een eigen animatieserie droeg. Astroboy is trouwens de internationale naam van het figuurtje. In Japan zelf heet hij 'Atoom'.»

- Hoe komt het toch dat Japan zo geobsedeerd is door robots?

Caro «De belangrijkste verklaring moet je volgens mij bij hun godsdienst zoeken. De shintoreligie moedigt het produceren van robots zelfs aan - omdat ze er van uitgaat dat niet alleen mensen maar ook dingen een ziel hebben. Daar moet je hier bij de katholieke kerk niet mee komen aanzetten, natuurlijk.

»En er is de geschiedenis natuurlijk: Japan is van oudsher het land van de technologische innovatie. Zoek het maar eens op: al in de zeventiende eeuw waren ze daar bezig met het ontwerpen van automaten.»

- Gelooft u zelf dat robots in de toekomst onze beste maatjes worden?

Caro «Het is geen kwestie van geloven: in Japan is dat soort samenleving al een feit. Daar vind je al heel veel robots die gezellig staan te stofzuigen, bejaarden helpen me hun gymnastiek of een speelkameraadje zijn voor kleine kinderen. De sciencefiction van Tezuka is realiteit geworden.»

- U schijnt in uw werk een voorkeur te hebben voor bizarre onderwerpen, niet?

Caro «Natuurlijk! Ik maak de films waar ik zin in heb, en vaak gaat het dan over onderwerpen die nog niet doodgefilmd zijn, of wijkt mijn vormelijke aanpak af van de norm. Maar da's net de bedoeling: ik wil iets nieuws brengen op het scherm.»

- Opvallend: u hebt al enkele goed onthaalde films op uw palmares staan, maar u bent een autodidact.

Caro «Klopt, maar dat heb ik nooit als een beperking aangevoeld. Mijn nieuwsgierigheid heeft me altijd voortgedreven. Ik ben ook een perfectionist: ik wil betrokken zijn bij élk aspect van mijn films, en dat allemaal éven goed doen. Alleen zo, mijn beste, slaag je erin iets moois te maken.»

- We zullen het onthouden!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234