Audrey Hepburn en haar Brusselse wortels
Het is vandaag 24 jaar geleden dat de beroemde actrice Audrey Hepburn het leven liet. Wij maken schaamteloos van de gelegenheid gebruik voor een chauvinistische mededeling: mevrouw Hepburn werd geboren in ons eigen hoofdstadje - meer bepaald in de Keienveldstraat 48 te Elsene.
De Belgische affaire begon na een wilde boottrip over het Kanaal, beschrijft Donald Spoto in ‘Enchanting’, zijn biografie over Hepburn. Haar Britse vader, Joseph Ruston, was een uit de kluiten gewassen man die net een positie had aangeboden gekregen als klerk bij een Britse verzekeringsmaatschappij in België. Haar moeder, Ella barones van Heemskerk, stamde af van een geslacht van Hollandse landadel. Voor beiden was het hun tweede huwelijk. Hun eindbestemming was Brussel.
Op 4 mei 1929 werd Audrey Ruston - haar vader veranderde later zijn naam naar Hepburn - geboren in het statige herenhuis aan Keienveldstraat. Volgens haar biografe Diana Maychick was de verhuizing naar Brussel voor moeder Ella geen pretje: ‘Ella vond de bekrompen bourgeois sfeer in de hoofdstad van België extreem verstikkend’.
undefined
Ondanks het imploderen van de Amerikaanse economie en politieke spanningen in de wereld bleef de maatschappelijk situatie in Belgie relatief rustig. Brussel was destijds een conservatief bolwerk. Revolutionairen aan beide kanten van het politieke spectrum werden uit openbare ambten geweerd, maar stiekem groeide het aantal nationaal-socialisten gestaag. Spoto schrijft daarover: ‘In feite waren zowel (vader) Joseph als (moeder) Ella met vooroordelen behept waar Audrey zich de rest van haar leven voor is blijven generen’. De vermeende Nazi-sympathieën van haar ouders worden trouwens rijkelijk beschreven in het nieuwe boek ‘Audrey en Anne’ van Jolien Janzig, die Humo onlangs nog interviewde.
Lees ook: 'Waarom Audrey Hepburn de rol van Anne Frank weigerde'
Naar verluidt verhuisde het gezin toen Audrey bijna twee jaar was voor even naar de Elsensesteenweg 311 en vervolgens naar de Bronstraat 99 in Sint-Gillis. Uiteindelijk namen ze in 1932 hun intrek in het landhuis Sint-Cecilia op nummer 129 in de Beukenstraat in Linkebeek.
Volgens Spoto waren pa en ma Hepburn in België verwikkeld in een liefdeloos huwelijk. Haar opportunistische nietsnut van een vader was slechts met haar moeder getrouwd voor de adellijke duiten. Joseph bleek een man die zowel voor zijn aristocratische vrouw als voor zijn dochter emotioneel onbereikbaar was. Het huwelijk liep uit op een fiasco. In 1939 pakte pa Ruston zonder dreigementen of verklaringen de biezen en verliet hij Brussel zonder ooit terug te keren.
In 1989, tijdens een interview voor het Amerikaanse blad ‘Parade’, beschreef Audrey het ‘als de meest traumatische ervaring in haar leven’. Haar oudste zoon, Sean Hepburn Ferrer, beweerde in een interview met Larry King in 2003 dat zijn moeder er de rest van haar leven ‘nooit echt op heeft vertrouwd dat liefde duurzaam kon zijn’ en ‘dat zij in latere relaties voortdurend de angst voelde om verlaten te worden’.
Hoewel Audrey slechts tot haar zesde levensjaar in Brussel woonde, kunnen wij stellen dat haar tijd in België een bewogen en vormende periode in haar leven was.