null Beeld

AVRO Close Up: Philip Seymour Hoffman (docu)

Philip Seymour Hoffman (1967-2014) was waarschijnlijk de meest gelauwerde acteur van zijn generatie: meer dan zeventig (!) prestigieuze acteerprijzen heeft hij mogen ontvangen, waaronder een Oscar (plus drie nominaties), twee Tony’s (de theater-Oscar) en vijf Golden Globes.

Vincent Cardinaal

'Philip Seymour Hoffman werd onderscheiden met meer dan zeventig acteer­prijzen.'

Op 2 februari is het twee jaar geleden dat de acteur, vader van drie jonge kinderen, aan een overdosis heroïne stierf: hij werd gevonden met een naald nog in de arm. Bij de lijkschouwing bleek de hoeveelheid troep in zijn bloed aan het onmogelijke te grenzen. Was het een verkapte zelfmoord? Of een onbedoelde overdosis, gedreven door gulzigheid? Wat er ook van zij, de wereld is een groot vertolker armer, reden genoeg voor ‘Close Up’ om hem met een documentaire te eren.

Hoffman is het bekendst van zijn gelauwerde vertolkingen in de films ‘Hard Eight’, ‘Boogie Nights’, ‘Magnolia’ en ‘The Master’ van Paul Thomas Anderson, en natuurlijk van zijn rol als Truman Capote, waarvoor hij de Oscar voor Beste Acteur kreeg, of anders wel van zijn rol als katholieke priester in het misbruikdrama ‘Doubt’. Minder bekend, maar daarom niet minder indrukwekkend zijn de bijrollen van PSH – één van zijn koosnaampjes – in stuk voor stuk puike prenten. Wij selecteerden er vijf bij wijze van eresaluut:

1. Scent of a Woman (1992)

Deze film dankt zijn faam aan een zelfs voor zijn doen bijzonder overacterende Al Pacino, die er nog een Oscar voor kreeg ook. Maar veel meer dan Pacino’s blinde Vietnamveteraan is het de piepjonge Hoffman die eruit springt. Hij speelt het verwende rijkeluiszoontje dat de plot in gang zet. Tegen het einde delft hij weliswaar het onderspit, maar hij speelt Pacino met rake gebaren van het scherm.

2. Flawless (1999)

In deze film van Joel Schumacher speelt Hoffman een travestiet, de buurman (buurvrouw?) van Robert De Niro. Klinkt klef, maar is het in de praktijk niet. PSH blijft aan de juiste kant van de camp en slaagt er zelfs in om nog eens een doorleefde vertolking uit De Niro te krijgen. Iets wat de laatste dertig jaar minder vaak voorvalt dan de Elfstedentocht.

3. Almost Famous (2000)

In Cameron Crowes heerlijke rockfilm speelt Hoffman misschien wel zijn leukste rol. Hij ís de legendarische criticus Lester Bangs. Hoewel hij nauwelijks tien minuten in de film zit, is het onmogelijk om aan ‘Almost Famous’ te denken zonder te glimlachen als je je Hoffmans vertolking voor de geest haalt. ‘Music critics are not cool’: een wijs man!

4. Mission Impossible III (2006)

Zelfs bij kleppers als Hoffman moet er brood op de plank komen. In dat licht moet je zijn laatste vertolking op het witte doek zien – die in het slotdeel van ‘The Hunger Games’. In 2006 dook hij ook op in de ‘Mission Impossible’-franchise. Een meevaller: die door J.J. Abrams geregisseerde aflevering is veruit de beste van de reeks, en dat is vooral te danken aan de huiveringwekkende vertolking van Hoffman. In de martelscène laat hij zien dat hij behalve aaibaar ook doodeng kan zijn.

5. Before the Devil Knows You’re Dead (2007)

Deze film is de zwanenzang van de grote Sydney Lumet. Ondanks zijn gezellige bierbuikje en melkblonde haar heeft Hoffman er geen moeite mee om een 100 procent geloofwaardige macho neer te zetten. Hij stort zijn familie – onder wie Ethan Hawke en Albert Finney – in het ongeluk met een tot mislukken gedoemde roofoverval. Misschien wel zijn indrukwekkendste rol.


Bekijk 10 Performances van Philip Seymour Hoffman:

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234