null Beeld

Away From Her

Fiona, een oudere dame, lijdt aan alzheimer. Om niemand niet tot last te zijn kiest ze voor een rusthuis, zeer tegen de zin van manlief. Die mag haar daar bovendien de eerste dertig dagen niet komen bezoeken.

Redactie

Groot is zijn verbazing wanneer, na het verstrijken van die periode, Fiona hem niet meer lijkt te kennen en ze al haar liefde blijkt te richten op een hulpbehoevende medepatiënt. 'Away from Her', het regiedebuut van de Canadese actrice Sarah Polley, is zoveel méér dan de gewone 'mijn geheugen vertoont stilaan muizengaten'-film over alzheimer. Noem het gerust een vertederend, ingetogen verhaal over liefde op leeftijd.


- Met een prachtige hoofdrol ook: Julie Christie kreeg zelfs een Oscarnominatie voor haar vertolking van Fiona.

Sarah Polley (32) «Terwijl ik het kortverhaal van Alice Munro zat te lezen ('The Bear Came over the Mountain', waarop de film gebaseerd is, red.), zag ik voortdurend het gezicht van Julie voor me. Ik heb haar het script opgestuurd, en ze heeft twee maanden zitten dubben of ze de rol zou aannemen. Toen gaf ze me haar antwoord: 'nee'. Ze had zelfs al bedacht wie haar kon vervangen: Vanessa Redgrave.

»Niks tegen Vanessa Redgrave, maar ik was totaal van slag. Julie had goed nagedacht over haar besluit, dus ik wist dat ik me er eigenlijk bij moest neerleggen. Maar ik kón het gewoon niet. Pas na lang, lang aandringen heb ik haar alsnog over de streep kunnen trekken.»


- Als we abstractie maken van de filmografie van Lieven Debrauwer, zijn films met zestigplussers in de hoofdrol dungezaaid.

Polley «Totaal ten onrechte. Ik voel het zelf: hoe ouder ik word, hoe meer ik in mijn rollen als actrice kan investeren. Maar wat doen we? Zodra acteurs en vooral actrices een boeiende leeftijd bereiken, schoppen we hen van de set. Eerlijk gezegd hangt het me de keel uit dat ik constant naar films met tieners en twintigers moet kijken. Op die leeftijd is de mens op z'n saaist!

»Met seks gaat het net zo: zodra een filmpersonage de 50 voorbij is, wordt seks een gesloten hoofdstuk. Dat hoeft toch niet per se? Akkoord, sommige oudere mensen hebben geen seks meer. Maar dat kan je net zo goed over sommige jonge mensen zeggen, en daar rept geen enkele film over.

»Voor mij lag de uitdaging overigens niet zozeer bij de ouderdom van de personages. Ik wilde vooral een juist beeld van de ziekte van Alzheimer schetsen. Uren research heb ik gedaan. Wat het extra moeilijk maakt, is dat er niet één juiste definitie van alzheimer bestaat. Voor iedereen - en voor iedere familie die ermee te maken krijgt - betekent het iets anders.

»De ziekte zit ook zo vreemd in mekaar: patiënten kunnen zich sommige gebeurtenissen perfect herinneren, en andere totaal niet. Mijn oma, bijvoorbeeld, kende nog alle tafels van vermenigvuldiging uit haar hoofd. Maar dat haar eigen dochter al zeventien jaar dood was, dat vergat ze voortdurend. Zo triest.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234