null Beeld

'Axel opgelicht' op VTM

In 'Axel opgelicht' stelt 's lands voornaamste Axel - Daeseleire, niet Witsel - zich vrijwillig bloot aan oplichters. Het idee: 'ik offer me op, zodat u dat niet hoeft te doen'. Gek: krèk dezelfde slagzin waaronder wij elke keer weer voor zo'n nieuw programma gaan zitten.

Tom Raes

Dat opofferen gebeurde in de eerste aflevering in Boedapest, waar voor argeloze toeristen het voormalig Oostblok nooit écht helemaal op de schop is gegaan. Daeseleire werd bij een wandeling doorheen de Hongaarse Parel aangesproken door een sjacheraar die hem een iPhone wou aanbieden aan bodemprijs. Daar ging onze held graag op in, en na de aankoop werd hem luttele meters verder ook nog eens een Samsung aangeboden door zo'n andere linkmichel. Opnieuw een koopje. Om te kijken hoe hard hij was opgelicht, trok Daeseleire naar z'n hotelkamer om wat foto's te nemen. Ontploffingen noch stroomstoten waren het gevolg , en dus werd moeder Daeseleire opgebeld bij wijze van test. Warempel: zowel met de iPhone als met de Samsung nam moe Daeseleire aan de andere kant de hoorn op. Er ontspon zich een lieflijk tafereeltje tussen moeder en zoon, waarbij moesje uitgebreid kond deed van haar bezoek aan de wasserette.

Ondertussen zaten we stilaan door ons geduld heen, en er was naar ons gevoel al te veel tijd verstreken voor Daeseleire uiteindelijk een officiële Apple-handelaar opzocht om zijn recente aankoop voor te leggen. Bleek: de iPhone was nep, en ook de Samsung was bij nader inzien in een Chinees zweethok in elkaar geflanst na een verlengd weekend. Eindelijk een ontknoping, maar al bij al een maar mager beestje: we kennen werkelijk niémand die het in z'n hoofd zou halen om op straat een iPhone te kopen van zo'n type met wallen onder de ogen en de mot in z'n verhaal, en die nadien dan ook nog eens in de waan zou verkeren een goeie zaak gedaan te hebben. Kenden we zo iemand, we hadden 'm wellicht al lang zelf een paar interessante investeringen aangesmeerd.

Interessanter werd het toen Daeseleire lukraak taxi's ging nemen. Al snel kwam hij eentje tegen waarvan de bestuurder niet eens de moeite nam z'n meter aan te zetten, maar die na afloop wél een veelvoud van de officiële prijs vroeg. Die weigerde onze held bij het uitstappen echter te betalen, waarna een geschil ontstond. 'You maffia!', schreeuwde de troebele vanuit z'n taxi. Dat kond Axel niet over zich heen laten gaan, en er ontstond - 'No, YOU maffia!' - een geagiteerd maar amusant heen-en-weergeschreeuw doorheen het raampje van het autoportier. Stilaan begonnen we te begrijpen waarom iemand bij VTM uitgerekend Axel Daeseleire naar voren geschoven had als schermgezicht: Axel bleek over een kort lontje te beschikken, en dat leverde op den duur almaar lolliger televisie op.

Zo ook toen onze held de uitgaansbuurt van Boedapest ging opzoeken. Hij werd al snel naar een nabijgelegen kroeg meegetroond door een stel blonde delletjes, die het bij aankomst op een bandeloos hijsen zetten. Na amper een uurtje was de rekening gegroeid tot 500 euro, 'en bij ons in Hongarije betaalt de man altijd'. De bimbo's spanden natuurlijk samen met de kroeguitbaters. Axel kregelig. Hoe zou je zelf zijn. Maar toen bleek dat de oplichters van Boedapest in hun overmoed één fatale fout hadden gemaakt: ze hadden de vastberadenheid van een pissige Axel Daeseleire onderschat. Daeseleire kwam de dag erna gewoon terug, en trof - eureka! - dezelfde vrouwen, weer op vinkenslag. 'Wel wel! What a coincidence!', haalde Axel op slag z'n beste Inspecteur Clouseau boven, en ook de door de vrouwen inderhaast opgetrommelde mannelijke versterking maakte weinig indruk bij hem - 'Kijk, dieje kletsnek staat precies klaar om te attaqueren!' We zaten ondertussen te gieren in onze woonkamer. Van de schijn dat 'consumentenbewustzijn' de echte bedoeling was van 'Axel opgelicht' was ondertussen geen spoor meer.

Zagen we ook nog: Axel die z'n geld ging terugvragen bij dezelfde kerel die nog altijd telefoons stond te slijten op hetzelfde plein. De sjoemelaar probeerde er met een smoes onderuit te komen, maar dat was - 'Nikske te 'sjjt' tegen mij gast!' -opnieuw buiten Axel gerekend. Onze held kreeg uiteindelijk een fractie van z'n geld terug. Niet veel, maar sowieso meer dan eender welke toerist ooit teruggezien had.

In het laatste beeld tuurde Axel fronsend over de skyline van Boedapest. 'Tja, wat hebben we geleerd? In Boedapest kan je maar beter geen iPhones kopen op straat'. Waarvan akte. In de trailer voor de volgende aflevering zagen we Axel in Parijs een bende sjacheraars tierend de mantel uitvegen. Willen we zien - bezorgde consumenten als we zijn.


Quote

'Awel goddem ten oalen ei gast!' - De mededeling dat de gsm-zwendelaar z'n chef zou halen, werd op enthousiasme onthaald door Axel.


Tweet

Oké jongens, zo kan ie wel weer.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234