null Beeld

'Axel opgelicht' (seizoen 2): Truken van de foor

Wegens succes verlengd en dus toe aan een tweede seizoen: ‘Reizen Daeseleire’, het duistere doch informatieve broertje van ‘Reizen Waes’. Het infotainmentprogramma met presentator Axel Daeseleire focust op de lelijke aspecten van een vakantiebestemming – namelijk de manieren waarop de ietwat naïeve toerist er in de zak gezet wordt – en heet eigenlijk gewoon ‘Axel opgelicht’. Wij zijn razend benieuwd of Axel een paar scammers in hun nekvel heeft kunnen grijpen, maar eerst dient er nog iets uitgeklaard te worden:

Katrien Verschoren

Axel Daeseleire «Ik ben geen presentator, hè: een presentator leest een autocue af. Het gaat hier wel om iets meer. Zelfs de term ‘host’ dekt de lading niet. Ik zou het eerder ‘de belever’ noemen (lacht). Er komt niet echt een scenario aan te pas. Op zich moet je gewoon op zoek naar oplichters, maar je weet natuurlijk nooit op voorhand of ze jou wel als slachtoffer zullen kiezen.»

HUMO Ben je gegroeid in je rol van, euh, belever?

Daeseleire «Ja, want ik heb nu het eindresultaat van de opnamen van vorig jaar gezien en dat helpt wel. Ik snap nu waarom ik soms 20.000 keer dezelfde vraag moet stellen aan 20.000 dezelfde mensen, ook al worden er maar twee of drie quotes gebruikt. Ik kon toen in Marokko bijvoorbeeld geen tapijt meer zien, zo beu was ik het. Maar ik zie nu dat zo’n programma maken veel weg heeft van het draaien van fictie: daar moet je ook takes uitentreuren overdoen.»

HUMO Na afloop van het eerste seizoen verklaarde je dat je nu wel uitverteld was. Met welke nieuwigheden heb je de zes nieuwe afleveringen alsnog kunnen vullen?

Daeseleire «Ik wilde alleen meedoen als we niet in herhaling zouden vallen. De taxitrucs in Mumbai die we dit seizoen hebben blootgelegd, zijn bijvoorbeeld compleet anders dan die in Boedapest vorig jaar. En we hebben een rist nieuwe scams te tonen, maar als ik die nu al allemaal vertel, is de pret er ook wel al af.»

HUMO Ben je ook op bedrieglijke praktijken gestoten waarvan je dacht: ‘Miljaar, dat is goed gevonden’?

Daeseleire «Niet echt, maar – eigenlijk mag ik dat niet zeggen – ik heb soms wel begrip voor die zwendelaars. Neem nu Cuba. Daar is gewoon geen andere gelegenheid om geld te verdienen. Ondernemen is daar erg moeilijk, en áls je al iets verdient, is het voor Raúl Castro

HUMO Merk je een verschil tussen de oplichterstrucs in verschillende landen of werelddelen?

Daeseleire «Ja, in India waren de oplichters bijzonder grappig. Ik heb er echt dikwijls mijn lach moeten inhouden. Heel veel mensen doen daar alsof ze een gids zijn, terwijl ze er dus nougatbollen van kennen, hè. Echt hilarisch! Nu, ik heb ook wel weer een paar situaties meegemaakt waarbij ik met toegeknepen billen op een goeie afloop wachtte.»

': In Londen zijn we naar een stripclub geweest' Axel Daeseleire

HUMO Vertel!

Daeseleire «Dit seizoen hebben we ons veel meer op het nachtleven toegespitst. In Londen zijn we bijvoorbeeld in een stripclub geweest, helemaal gewired met twee camera’s en een aantal batterijen op ons lijf geplakt. Daar staan dan drie stevige buitenwippers voor de deur die je vermoedelijk zullen willen fouilleren. Probeer daar dan maar eens supernonchalant binnen te wandelen. Phoe, de spanning was te snijden.»

HUMO Je hebt daar het aangename niet aan het nuttige kunnen koppelen?

Daeseleire «Helemaal niet! Stel dat ze je pakken terwijl je undercover filmt? Veel mensen vergeten dat zoiets volstrekt illegaal is. Je hebt geen enkel verhaal als je betrapt wordt. Als ze je in zo’n stripclub pakken, is de kans groot dat je er niet ongeschonden van afkomt.»

HUMO In Shoreditch heb je je iPhone uit je handen laten stelen. Hoe zeker was je dat je de dader kon klissen?

Daeseleire «Helemaal niet. We gaan daar uiteraard achteraan, maar onze fikser verklaarde ons gek. De meeste gasten die dat daar doen, zijn drugsverslaafden: die ruilen die gsm meteen om voor geld om een nieuw shot te kunnen betalen. En als je hen confronteert met hun gedrag, durven ze weleens agressief terug te slaan. Letterlijk.»

HUMO Heb je geen zin om eens in eigen land – in Brussel, bijvoorbeeld – enkele oplichters te klissen?

Daeseleire «Nee, het gaat over toeristenscams, hè. Wie gaat er nu op reis naar Brussel?»

HUMO Mensen die de crisis voelen?

Daeseleire (compleet verbaasd) «Maar naar Brússel?! Zo’n lelijke stad! (lacht) Nee, daar zullen ze ook wel mensen bedriegen, maar het risico dat ze me herkennen is gewoon iets te groot in eigen land.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234