null Beeld

Back In The Game

Net zoals wij onszelf - allicht tegen beter weten in - blijven wijsmaken dat onze favoriete cineasten Francis Coppola, Martin Scorsese, David Lynch en Werner Herzog nog één ultiem meesterwerk in zich hebben, zo blijven wij innig hopen dat Clint Eastwood nog één keer gaat schitteren, voor de Knekelman hem komt halen.

De tijd dringt – the man with no name is al tweeëntachtig - maar het hart zinkt ons stilaan in de schoenen. Over Eastwoods surrealistische optreden op de Republikeinse conventie, waarbij hij voor het oog van duizenden mensen stotterend en hakkelend in dialoog trad met een lege stoel, gaan we ons hier verder niet vrolijk maken – daar is al genoeg over gedold.

Veel dramatischer dan dat pijnlijke stoelmoment (zie hieronder) is dat Eastwood er als regisseur de laatste jaren absoluut niks meer van bakt: het aantal stinkers op zijn filmografie (‘Space Cowboys’, ‘Blood Work’, ‘Changeling’, ‘Invictus’, ‘Hereafter’, ‘J. Edgar’) wordt zelfs stilaan groter dan het aantal meesterstukjes (‘Breezy’, ‘Bird’, ‘Unforgiven’, ‘Million Dollar Baby’).

Tot overmaat van ellende laat Clint het nu ook als acteur helemaal afweten. In ‘Back in the Game’ (in de Verenigde Staten uitgebracht onder de titel ‘Trouble With the Curve’) vertolkt hij een met zware gezichtsverzwakking kampende baseballscout die samen met zijn dochter (Amy Adams) – met wie hij al jaren op gespannen voet leeft - een beloftevolle batter gaat bekijken. De ontroerende weemoedigheid die de acteur tentoonspreidde in ‘Million Dollar Baby’ – zijn laatste grote rol – valt hier evenwel nergens te bespeuren: de nurkse ‘Grrrrrrrrr!’ waarmee hij in de allereerste scène zijn intrede maakt, verraadt onmiddellijk dat Clint zichzelf net zoals in ‘Gran Torino’ in de oudeknorpotmodus heeft geschakeld.

Na het aanschouwen van de hele prent, die verder ook nog kreunt onder een kleffe plot en de lamlendigste dialogen aller tijden, kan een mens alleen maar concluderen – en terwijl we dit opschrijven bloedt ons hart - dat Eastwood net als Woody Allen is verworden tot een typetje; maar daar waar Allen hier en daar nog een grappige oneliner of een spitse levensles in de aanbieding heeft, komt Clint in ‘Back in the Game’ niet verder dan enkele karikaturale, nou ja, ‘Grrrrrrrrrs!'. Laten we bidden dat ‘Back in the Game’ niet ‘s mans zwanenzang wordt: come on, punk, make our day one last time.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234