Back to the Future
Geen kwaad woord over Pixar, maar na dertig keer 'Cars' en vijfenveertig keer 'Toy Story' beginnen wij toch uit te kijken naar het moment dat onze twee bengels oud genoeg zijn voor Indiana Jones.
En 'E.T.'! En 'Jaws'! En... enfin, alles waar Steven Spielberg de hand in heeft, en waar geen Holocaust, slavernij of Mossad aan te pas komen. Groot zal ons geluk zijn wanneer ze met rode oortjes voor 'Back to the Future' zullen zitten. Hoewel De Baard als producer slechts zijdelings betrokken was (zijn poulain Robert Zemeckis zat aan het roer), is het verhaal vintage Spielberg. Marty McFly (Michael J. Fox in de rol van zijn leven), een toffe tiener in een bouwvallig gezin, reist in een onwaarschijnlijk coole oldtimer terug naar het verleden om er voor zijn ouders, en dus ook voor zichzelf, een mooiere toekomst bijeen te fantaseren. 'Back to the Future', dat vorig jaar zijn zilveren jubileum vierde, is de perfecte blockbuster: Zemeckis en scenarist Bob Gale paarden opwindende actie aan goedmoedige humor, in een emotionele rollercoaster die je als kijker gelouterd achterlaat. We zien het onze kroost al denken: hadden wij maar een DeLorean!
Robert Zemeckis (scenarist/regisseur) «Van alle scenario's die Bob en ik samen geschreven hebben, is 'Back to the Future' veruit mijn favoriet. Het zat zo perfect in elkaar dat het me deed denken aan het script van een Billy Wilder-film: elk stukje actie en elke dialoog zit er pal op, én helpt tegelijk het verhaal vooruit.»
Bob Gale (scenarist) «Ik kwam op dat idee nadat ik in de kelder van mijn ouders het jaarboek van mijn vader gevonden had: bleek dat hij klasverantwoordelijke was geweest. Toen ik zelf nog naar school ging had ik altijd een hekel aan dat soort types, en ik vroeg me af: als ik een leeftijdsgenoot geweest was van mijn vader, had ik dan met hem kunnen opschieten?»
Zemeckis «Toen Bob die vraag aan me voorlegde, sloeg mijn fantasie op hol: wat als je ontdekt dat je moeder, die altijd volhield dat ze vóór je vader geen enkele jongen gekust heeft, in werkelijkheid de matras van de hele school was? Dat werd het uitgangspunt: een jongen ontmoet zijn eigen ouders als teenagers, en moet een manier vinden om met hen om te gaan.»
- Het heeft jaren geduurd voor jullie dat idee verkocht kregen.
Gale «Het waren de eighties: de doorsnee tienerfilm was een stuk donkerder dan nu, en volgestouwd met drank, drugs en seks. Alle studio's vonden ons verhaal te zoetsappig, met uitzondering van Disney - maar die haakten dan weer af vanwege de relatie tussen Marty en zijn moeder.»
- Het was ook een heikel onderwerp: Marty moet ervoor zorgen dat zijn ouders op elkaar verliefd worden, maar in plaats daarvan valt zijn moeder op hem. Pure Oedipus!
Zemeckis «Zwijg, het heeft ons maanden geduurd om daar een mouw aan te passen. We wisten dat we tot op dat punt met een geweldig verhaal zaten, maar op het moment dat die twee elkaar kusten, zaten we muurvast.»
Gale «En toen lieten we zijn moeder zeggen: 'It's like I'm kissing my brother.' Met dat ene zinnetje haalden we de angel eruit, en toen konden we verder.»
- Toen jullie eenmaal aan het draaien waren, ontstond er een nieuw probleem: Eric Stolz, de originele Marty McFly, bleek niet te pakken op het scherm.
Zemeckis «Een ramp! We hadden al een pak scènes gedraaid - opnieuw starten zou de film een paar miljoen dollar duurder maken - maar het werkte écht niet. Ik trok ermee naar Steven, en hij was het gelukkig met me eens: we hadden iemand anders nodig.»
- En dat werd Michael J. Fox.
Zemeckis «Fox was onze eerste keuze, maar hij zat vast aan 'Family Ties', die sitcom. Nadat Eric was weggevallen, gingen we nog eens aan de bel hangen bij de makers. Ze gaven toe, op voorwaarde dat zijn werk bij 'Family Ties' niet in het gedrang kwam.»
Michael J. Fox (Marty McFly) «Ik werkte van tien uur 's morgens tot zes uur 's avonds aan 'Family Ties', en om half zeven stond ik al op de set van 'Back to the Future' - de nachtshift, zeg maar. Om half drie 's nachts was ik klaar met werken. Ik was 23 jaar, en het was altijd mijn droom geweest om voor de televisie te werken en films te maken. Ik had alleen niet gedacht dat ik het tegelijkertijd zou moeten doen (lacht).»
- Maar het heeft geloond. Wanneer wisten jullie dat je een hit te pakken had?
Gale «Bij de preview, toen ik zag dat het publiek de hele film bleef lachen en applaudisseren. Steven zei dat hij dat nog maar één keer meegemaakt had: bij 'E.T.'»
Trailer: