'Bake Off Vlaanderen': 'Doe eens wat minder suiker in je cake'

Bij VIER start de Vlaamse evenknie van het populaire ‘The Great British Bake Off’. Daarin maken we kennis met de tien amateurbakkers die wekelijks zullen strijden om de smaakpapillen van de jury, maar ook met het jurylid Regula Ysewijn.

Bij ons doet haar bijzondere naam nog geen belletje rinkelen, maar aan de overzijde van het Kanaal kennen ze de food historian wél: ze jureert er al jaren voor de Great Taste Awards en schreef het boek ‘Pride and Pudding’, over de geschiedenis van de Britse puddings, zoet én hartig.

Regula Ysewijn «Grappig dat je mijn naam aanhaalt: ik ben mijn ouders ontzettend dankbaar dat ze me als kind lieten kennismaken met Engeland – sindsdien ben ik overtuigd anglofiel – maar ze hebben me wel een naam gegeven die ei zo na onuitspreekbaar is in het Engels. In de mond van een Brit klinkt het algauw als ‘regular’, dus zeg ik er altijd bij: ‘Remember, I’m nothing regular.’ (lacht)»

HUMO Als food historian ken je onze oude eetgewoonten. Wat zijn we verleerd dat onmiddellijk weer ingevoerd mag worden?

Ysewijn «Vroeger werd er haast niet met suiker gekookt, omdat het te duur was. Nu gebruiken we zoveel suiker dat die smaak al de rest overheerst. Probeer het zelf maar en doe eens 50 gram minder suiker in je cake. Je zult zien: plots proef je weer de eieren en de boter. ‘Bake Off’-deelnemers die mij straks een baksel voorschotelen met minder suiker, hebben zeker een voetje voor.

»Wat we ook verloren zijn, is nose-to-tail cooking – koken van neus tot staart. Het is niet langer verantwoord om delen van een dier weg te gooien gewoon omdat ze niet populair zijn. We moeten opnieuw het hele dier gebruiken, óók de snuit en de poten. In Engeland doen ze het al.»

HUMO De Britse cuisine staat nochtans niet bekend als de meest innovatieve. Of beter: de meest eetbare.

Ysewijn «Brits eten heeft een slechte naam. Voor mijn boek ben ik gaan uitzoeken hoe dat komt. Het heeft te maken met allerlei gebeurtenissen in de Britse geschiedenis – oorlogen, de Enclosure Act uit de 18de eeuw die kleine boeren hun land ontnam – waardoor Britten massaal vanuit de dorpen naar de steden trokken. Omdat ze geen eigen dieren of gewassen meer hadden, en omdat er in hun kleine stadshuizen geen plaats meer was om eten te bereiden, gingen ze naar grote gaarkeukens voor een bereide maaltijd. Zo zijn ze hun kookkennis verloren.

»Komt daar nog bij dat ergens in het midden van de 20ste eeuw het Britse equivalent van ‘Ons kookboek’ van de Boerinnenbond op de markt kwam. Helaas stond het vol foute gaartijden – ‘Kook uw wortelen een uur.’ Voor de Britten was dat boek heilig, dus hebben ze die fouten nooit aangepast. Daaraan dankt hun keuken het imago van te lang gekookte, platte groenten. En wat als je niet goed kunt koken? Dan koop je kant-en-klaarmaaltijden of haal je take-out. Tot vandaag zit die eetcultuur erin gebakken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234