null Beeld

Band of Brothers

'Heb ik me daar laatst een goed boek gelezen! Het was geschreven door Stephen Ambrose en het ging over Easy Company, een groep Amerikaanse G.I.'s die op D-Day op de Normandische kust landden en zich een weg door Europa vochten, helemaal tot in Hitlers Adelaarsnest. Allemaal echt gebeurd! Zouden we daar niks mee doen, Steven?'

Redactie

Van die beslissing hebben ze vast geen seconde spijt gehad, want zelden is de oorlog mooier in beeld gebracht dan in 'Band of Brothers'. Al was niet iedereen even opgetogen.

- Nog voor de serie werd uitgezonden, had de Britse krant The Daily Mail al kritiek: omdat het een Amerikaanse reeks betrof, zou er wel weer geïnsinueerd worden dat Europa de overwinning geheel te danken had aan de Amerikaanse redders, en zelf niks anders deed dan lijdzaam toekijken.

Damian Lewis «Het was erg dom om dat te schrijven, nog voor ze één seconde van de reeks hadden gezien. Oké, er zitten amper Britse soldaten in 'Band of Brothers', maar zo gaat het boek nu eenmaal - aan een waargebeurd verhaal mag je niet tornen. De reeks is ook vrij intimistisch: we nemen niet de hele oorlog onder de loep, maar focussen op die kleine compagnie van 150 man, van wie er maar een stuk of dertig ook werkelijk in beeld komen. Dat het allemaal Amerikanen zijn, is in wezen toeval - het had net zo goed een compagnie uit een ander land kunnen zijn.»

- De BBC leek de mening van de krant te delen: ze verbanden 'Band of Brothers' van BBC 1 naar het minder goed bekeken BBC 2.

Lewis «Terwijl ze toch zo'n 7 miljoen pond hadden neergeteld als coproducent van de reeks. Geen idee wat hun strategie was. Blijkbaar redeneerden ze dat een oorlogsdrama met enkel maar Amerikanen, hoe briljant het verder ook gemaakt is, niet zou aanslaan bij hun kijkers.

»Trouwens: Britse soldaten zie je in 'Band of Brothers' misschien niet, maar Britse acteurs des te meer - ik was bijlange niet de enige Brit die Spielberg heeft gecast. Ik wil graag geloven dat hij voor Britten koos omdat hij zo gesteld is op ons acteertalent, maar de échte reden is helaas simpeler: het kostte hem gewoon veel minder aan belastingen dan wanneer hij Amerikanen had gecast. Het is algemeen bekend dat hij een pientere businessman is en dat hij karig omspringt met de salarissen die hij betaalt - langer dan een paar seconden hebben de onderhandelingen over mijn loon alvast niet geduurd.»

- Weet je nog hoe je eerste ontmoeting met Spielberg verliep?

Lewis «Beetje vreemd. Het was een babbel over koetjes en kalfjes, mijn rol kwam niet eens ter sprake. Hij stelde me ook een vraag die ik wel vaker van Amerikanen krijg: 'Zeg, jij woont toch in Londen, hè? Ken jij soms John Huppeldepup?' - 'Euh, nee.' (lacht)»

- 'Band of Brothers' speelt zich achtereenvolgens af in Normandië, de Ardennen, Nederland en Duitsland. Maar jullie hebben zes maanden lang gefilmd op één locatie: het Engelse graafschap Hertfordshire.

Lewis «De filmsets waren gigantisch, en we gebruikten er telkens twee tegelijk. Ik sprong voortdurend heen en weer tussen Holland, Frankrijk, Duitsland en België. Na het filmen heb ik drie weken platte rust moeten nemen: ik was geradbraakt. Aan de andere kant: als je je met een bende andere venten uit de naad werkt tot je compleet uitgeput bent, dan smeed je een heel speciale band. Het was zo'n ervaring waarvan je meteen wist: dit vergeet ik de rest van mijn leven niet.»

- Je had het grote voordeel dat je de man die jij vertolkt, majoor Richard 'Dick' Winters, ook werkelijk kon ontmoeten.

Lewis «Tijdens het filmen hingen Dick en ik voortdurend met mekaar aan de telefoon. Hij is niet het soort man dat het hart op de tong draagt - het was erg moeilijk om hem dingen te ontfutselen. Maar zelfs dat hielp me bij mijn rol: zijn stilzwijgen vertelde me veel over hoe ik hem moest neerzetten.»

- Momenteel ben je nog heel even te zien in 'Life' (op woensdag 3 februari zendt VT4 de laatste aflevering van het eerste seizoen uit, red.) als Charlie Crews, de agent die zijn oude job weer opneemt nadat hij twaalf jaar in de cel heeft zitten wegrotten voor een misdaad die hij niet heeft begaan. Hoe kruip je in de huid van iemand die zo lang heeft vastgezeten?

Lewis «Ik heb als kind tien jaar op internaat gezeten. Veel verbeelding had ik niet nodig.»

- We zien Charlie op de vreemdste momenten een stuk fruit naar binnen spelen. Was het jouw idee om je personage dat eigenaardigheidje mee te geven?

Lewis «Nee, dat stond zo in het scenario. Volgens mij heeft het te maken met de slechte kost die hij al die jaren te bikken heeft gekregen in de gevangenis. Daar ben je al blij als ze je eens een appel toestoppen, en Charlie is zijn schade duidelijk aan het inhalen. Bovendien heeft fruit iets zonnigs, iets vrolijks. Geef toe: niks zo aantrekkelijk als een sappige appelsien pellen.»

BBC: Band of BrothersTrailer Band of Brothers

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234