null Beeld

Barack Obama: het interview

'Als ik onze troepen niet uit Irak heb weggehaald, als er geen gezondheidszorg voor iedereen is en geen energiebeleid dat de klimaatopwarming en onze afhankelijkheid van buitenlandse olie aanpakt: dan heb ik als president gefaald.' Barack Obama: het interview.

Redactie

De voorbije weken kon u in Humo alles lezen over de Wonderjaren van Barack Obama, de man die Amerika het afgelopen jaar stormenderhand voor zich gewonnen heeft. Voor hij de laatste rechte lijn naar de presidentsverkiezingen van 3 november inzette, gaf hij een zeldzaam interview aan onze gewaardeerde collega Jann S. Wenner - op z'n 21ste oprichter en daarna jarenlang hoofdredacteur van het toonaangevende blad Rolling Stone. Over de schouderklopjes van Dylan en Springsteen, de songs op zijn iPod, de jeugd van tegenwoordig en zijn plannen voor de toekomst: 'Hoe langer we wachten om in te grijpen, hoe pijnlijker het wordt.'

Kort nadat Obama de Democratische nominatie had binnengehaald, mocht ik mee aan boord van zijn campagnevliegtuig. De gecharterde Boeing 757 vloog van Chicago naar Appleton, Wisconsin voor een meeting op het stadhuis. Nu de primary's achter de rug zijn, wil hij de kiesdistricten bezoeken waar hij nog niet geweest is. Zo kan hij zich meteen opwarmen voor de debatten met zijn Republikeinse opponent John McCain.

Het eerste wat me opvalt is hoe low key de sfeer is. Iedereen zit in tweede klasse. Er is geen apart compartiment voor de senator - alleen de tweede rij heeft hij gereserveerd voor zichzelf en zijn kranten. Er zijn maar tien stafmedewerkers aan boord, en meer dan een dozijn lege rijen scheiden Obama van een twintigtal persmensen plus wat agenten van de geheime dienst.

De media hebben hun bewondering voor Barack Obama nooit onder stoelen of banken gestoken, maar toch heeft hij ze altijd op een respectvolle afstand gehouden. Hij geeft me precies vijftig minuten voor het interview, en dat zegt veel over hem. Haast elke andere presidentskandidaat die ik al heb geïnterviewd had alle tijd van de wereld, was sociabel, bijna té praterig - alles om me te imponeren. Obama niet. Hij is bedaard, beheerst en precies. Als het interview voorbij is, neemt hij afscheid met die schitterende glimlach van hem: 'Okay, brother - take care.' Maar laten we beginnen bij het begin.


- Wanneer dacht u voor het eerst: 'Ik kan president worden'?

Barack Obama «Nadat ik in juli 2004 de Democratische conventie in Boston had toegesproken.

»Ik was net verkozen tot senator voor de staat Illinois, en toen was de respons al sterk: de mensen leken klaar om het gekibbel achter zich te laten en verder te kijken dan hun neus lang was. Maar pas op die conventie had ik voor het eerst het gevoel dat mijn boodschap weleens weerklank zou kunnen vinden bij een grote dwarsdoorsnede van de Amerikaanse bevolking. Natuurlijk had ik daarvoor ook al wel ooit gedacht: 'Hm, ik zou toch bétere beslissingen nemen dan de huidige president.'»


- En wanneer zei u tegen zichzelf: 'Ja, ik ben zwart. Ja, mijn tweede naam is Hussein. Maar fuck it: ik kan dit klaarspelen.'

Obama «Ik heb mijn achtergrond nooit als een barrière gezien.»


- Wat was voor u het kantelmoment van de primary's?

Obama «December vorig jaar, in de aanloop naar de eerste Democratische voorverkiezing in Iowa. Die hele maand voelde je dat er iets bewoog: de boodschap kwam over, alles klikte in mekaar. Eén van onze uitgangspunten was: hoe meer mensen we naar het kieshokje krijgen, hoe beter het er voor ons uitziet. Toen dat lukte (Obama won die voorverkiezing afgetekend voor John Edwards en Hillary Clinton, red.), kreeg ons vertrouwen een enorme boost. Op dat elan zijn we doorgegaan.»

undefined

U vindt het volledige interview met Barack Obama vanaf dinsdag 8 juli in Humo 3540

undefined

Obama-filmpjes

Obama's succes is deels te danken aan de hype op YouTube. Wij plaatsten voor u de creatiefste en pakkendste fragmenten op een rij:


Obama Girl
Yes We Can Song en Speech
Obama & Hiphop
Obama got his groove on
Obama gaat M.L. King achterna
Fox Bashing Obama

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234