null Beeld

Barbecueën met topdokter en brandwondenspecialist Thomas Rose

Dinsdag trekt de dienstdoende euthanasist bij VIER de stekker uit het vierde seizoen van ‘Topdokters’, maar niet zonder dat u eerst nog een uitgebreide rondleiding hebt gekregen in de biotoop van dokter Thomas Rose, chirurg bij het brandwondencentrum van het Militair Hospitaal van Neder-Over-Heembeek.

Kristoff Tilkin

HUMO Hoe raakt een geneeskundestudent geïnteresseerd in brandwonden?

Thomas Rose «Ik kwam hier terecht tijdens een zogenaamde rotatiestage, en het beviel me direct – het heeft nog een paar jaar geduurd voor ik hier aan de slag kon, maar toen de gelegenheid zich voordeed, heb ik geen seconde getwijfeld. Geneeskunde is de voorbije jaren heel erg gediversifieerd – of liever: het is uiteengevallen in steeds kleinere sub-sub-subspecialisaties. Maar om brandwonden te behandelen heb je véél algemene kennis nodig, van intensieve geneeskunde tot chirurgie. Zeker in die gevallen waarbij meer dan 10 procent van de lichaamsoppervlakte verbrand is, want dan komt er een stortvloed van lichamelijke reacties en complicaties op gang. Je krijgt last van een lage bloeddruk wegens het vochtverlies, er komen infecties bij, of nierproblemen, en ga zo maar door. Je moet een beetje van alle medische markten thuis zijn, en daar hou ik wel van.»

HUMO Veel wonden die jullie behandelen, zijn het gevolg van ietwat lullige malheuren: oplaaiende vlammen van barbecuestellen, sigaretten in combinatie met licht ontvlambare producten...

Rose «De mensen denken vaak niet na, hè? Ze gaan barbecueën, en omdat hun gasten al vroeg arriveren gieten ze wat benzine over hun houtskool, om het wat rapper te doen gaan. Maar dan kun je een steekvlam krijgen! De twee jonge arbeiders die we in de aflevering behandelen, hadden tijdens een binnenrenovatie een sigaret opgestoken. Maar omdat ze met brandbare producten hadden gewerkt, gaf dat een ontploffing.»

HUMO Op 22 maart 2016 hebben jullie ook veel gewonden uit Zaventem en Maalbeek opgevangen.

Rose «Eén van de zwaarste, maar gek genoeg ook mooiste dagen in de geschiedenis van het hospitaal. Onze grote inkomhal was voorzien op een grote ramp – ze is ontworpen met de brand in de Innovation nog vers in het geheugen – maar we hebben ze vorig jaar dus pas voor het eerst moeten gebruiken. Ons centrum staat al jaren onder druk wegens ‘te duur’, maar ik denk dat we op die dag ons nut nog maar eens bewezen hebben: we hebben in 20 minuten tijd meer dan 100 patiënten kunnen opvangen en behandelen. Pas op: ik weet ook wel dat de budgetten van de jaren 80 voorbij zijn en dat the sky niet langer the limit is, maar de expertise die wij hier hebben opgebouwd, zet je beter toch niet zomaar bij het grootvuil. Een stad met een miljoen inwoners heeft een centrum als het onze nodig.»

HUMO Het barbecueseizoen is weer in volle gang. Ook ten huize Rose?

Rose «Het zal je misschien verbazen, maar ik ben een echte vuurman. Ik steek graag m’n barbecue aan, en zit wreed graag bij een kampvuur of een open haard. Maar ik ben wél altijd op m’n hoede, zeker als er kinderen in de buurt zijn. Ik geef trouwens vaak preventielessen waarin ik kinderen bewust maak van de gevaren. In de scoutsafdelingen waar mijn eigen kinderen hebben gezeten, heb ik al een paar generaties leiders wegwijs gemaakt. En als ze op kamp vertrekken, kijk ik altijd de verbandkoffers na. Als het op brandwonden aankomt, spreek ik héél graag tégen mijn eigen winkel: ’t is beter voor iedereen dat ik níét in actie moet komen. Toch?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234