null Beeld

'Bargoens': Pieter Aspe vecht tegen de eenzaamheid, Eric Goens registreert

‘Heftig, keihard en tegelijk poëtisch,’ zo omschreef Eric Goens zijn nieuwe reportagereeks vorige week in Humo. In ‘Bargoens’ verweeft hij de verhalen van acht mensen die elk op hun manier de strijd met het leven aangaan. Onder hen Pieter Aspe, die een jaar geleden zijn vrouw Bernadette aan longkanker verloor.

Pieter Aspe «In mijn geval wordt er gefocust op de evolutie van de strijd tegen eenzaamheid. Omdat het voor mezelf heilzaam kon zijn om erover te praten, heb ik toegezegd. Al blijft het natuurlijk moeilijk.»

HUMO Toen we u in december interviewden, kon u zich niet inbeelden ooit weer te schrijven. Acht maanden later is uw laatste misdaadroman ‘De butlerknop’ klaar: hij verschijnt eind september.

Aspe «Het idee om de draad van m’n schrijverschap weer op te pikken, dateert van midden januari. De ommekeer is er heel plots gekomen. Ik stond op, de zon scheen, en ik dacht: ‘Als ik de rest van het jaar thuisblijf of me afzonder in een hoekje van een terras, dan wordt het zeker niet beter.’ Dan blijf je piekeren. Met Bernadette had ik afgesproken dat ik 40 boeken over Van In zou schrijven, en daarna wat anders zou bedenken. Ik ben dus maar aan dat veertigste verhaal begonnen: de cirkel is nu rond.

»Ik dacht dat ik zou zitten staren naar een scherm en het na een halfuur zou opgeven, maar het ging me makkelijker af dan verwacht. Ik heb mijn oude schrijfritme — 1700 woorden per dag — zelfs weer opgepikt: twee dagen voor mijn zelfopgelegde deadline was ik klaar. Het doet me plezier dat het gelukt is, en m’n uitgever is alvast lovend. Ik heb inspecteur Van In een avontuurlijk einde gegeven: hij zal niet sterven of met pensioen gaan, en ook niet dement worden.

»Het heeft zijn tijd nodig gehad: was ik er vroeger aan begonnen, dan was ik er nooit in geslaagd.»

HUMO Mogen we daaruit afleiden dat het ondertussen wat beter gaat met u?

Aspe «Ik heb goeie en slechte dagen. Maar werken verzacht de pijn: het zorgt voor afleiding. Ik ben met een aantal nieuwe dingen bezig, en er komt veel volk over de vloer. Het is pas ’s avonds als ik alleen ben dat het verdriet me soms nog overvalt.

»Waar ik het momenteel moeilijk mee heb: Marec (cartoonist bij Het Nieuwsblad, red.) had me voorgesteld om samen een graphic novel over Bernadette te maken. Die is nu zo goed als af: ik moet het manuscript enkel nog eens opnieuw doornemen, en dat heb ik nu al twee dagen uitgesteld. Het was al niet simpel om de tekst te schrijven, en nu ook de tekeningen af zijn, komen er weer herinneringen naar boven. Maar het positieve weegt zwaarder door dan het negatieve: het is een eerbetoon aan Bernadette – ‘Afscheid van een muze’ wordt de titel.

»Misschien dat ik nog wel eens samenwerk met Marec, want ik merk dat het een steun was. Je hebt iemand om op terug te vallen en moet af en toe samenkomen om te overleggen: dat maakt een werkdag aangenamer dan op je eentje in je schrijfkamer te zitten.»

HUMO In december speelde u met het idee om Blankenberge te verruilen voor Brugge.

Aspe «Dat plan heb ik ondertussen weer opgeborgen: ik ben een paar mooie huizen gaan bekijken, maar die waren ofwel in een smalle straat gelegen — wat ik, door mijn weidse uitzicht hier op de jachthaven, wellicht nooit meer gewoon zal kunnen worden — ofwel veel te groot: wat zou ik met vier slaapkamers aanvangen? Ik had ook geen zin meer in de rompslomp die met een verhuis gepaard gaat. Volgens mij was het een vluchtreactie: ik zit hier goed.»

HUMO U zei toen dat u niets meer van het leven verwacht. Is dat ondertussen ook veranderd?

Aspe «Over de toekomst blijf ik onverschillig: ik heb geen enkele wens en neem de dagen zoals ze komen. Wat ik wel merk: zodra je opnieuw aan de slag gaat, komt alles weer naar je toe. In het najaar ga ik een boek schrijven met Koen Strobbe, een laureaat van de Aspe Award (die een kort krimiverhaal bekroont, red.), met wie ik ook ‘Blankenberge Blues’ geschreven heb. Daarna is het alweer tijd voor de Boekenbeurs, en dáárna ga ik nadenken over een nieuw schrijfproject. En dan zal er wel iets nieuws op me afkomen, zeker?»

HUMO We wensen het u alvast toe.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234