null Beeld

Barry Atsma, een Nederlander in Londen: 'Auditie doe je tegenwoordig gewoon thuis via je iPhone'

Een uiterst realistische dramaserie over een advocatenbureau dat lastige scheidingszaken afhandelt en de pr-schade voor de rich and famous zoveel mogelijk probeert te beperken: dat is ‘The Split’. De hoofdrollen in de nieuwe zesdelige BBC-reeks zijn voor Nicola Walker, Deborah Findlay en Stephen Mangan. En de Nederlandse acteur Barry Atsma, onlangs nog op Eén te zien in ‘Klem’.

Patrick Bremmers

HUMO Hoe ben je in een BBC-serie verzeild geraakt?

BARRY ATSMA «Door auditie te doen met mijn iPhone. Je hoeft niet meer naar Los Angeles of Londen: je maakt nu thuis een filmpje met je smartphone.

»Nu, ik heb al een paar dingen gedaan, waardoor ik enige bekendheid geniet, zoals ‘Episodes’ met Matt LeBlanc en de BBC-serie ‘Tatau’.»

HUMO Waarover gaat ‘The Split’?

ATSMA «Over twee Londense advocatenbureaus die gespecialiseerd zijn in echtscheidingen van mensen met heel veel geld. Aan de ene kant heb je het conservatieve Defoe’s, onder leiding van Ruth Defoe, een vrouw die zelf een pijnlijke scheiding achter de rug heeft. Mijn personage, Christie, werkt bij het andere bureau, Noble & Hale, dat groter en moderner is. Het verhaal gaat van start wanneer Hannah, de oudste dochter van Ruth, bij ons aan de slag gaat en dus de grote concurrente van haar eigen familie wordt.»

HUMO En het addertje onder het gras is dat Christie en Hannah elkaar kennen?

ATSMA «Klopt. Ze zaten samen op de universiteit. Christie heeft altijd een zwak voor Hannah gehad. Hij is inmiddels zelf gescheiden en zit in een midlifecrisis. En nu komt hij de vrouw tegen met wie hij op zijn 23ste zijn leven wilde delen. Al is zij wel gelukkig getrouwd.»

HUMO Wist jij iets van de wereld van dure vechtscheidingen?

ATSMA «Ik heb ooit nog rechten gestudeerd, maar daarna ben ik snel naar de toneelschool gegaan. Al boeit die wereld me wel enorm. Wat me intrigeert, is hoe een advocaat de feiten zó handig kan verwoorden en de wet zó agressief kan interpreteren, dat de tegenpartij het niet meer aandurft om haar waarheid te verdedigen.»

HUMO ‘The Split’ heeft vier vrouwelijke hoofdpersonages, de serie is geschreven door een vrouw en zowat het hele productieteam bestaat uit vrouwen.

ATSMA «Dat is uniek volgens mij. En erg fijn. In een mannenfilm zou Christie sterker zijn geworden, clichématiger, terwijl hij nu heel kwetsbaar is. Mannelijke kijkers krijgen zo een realistischer beeld van zichzelf dan in series of films die door mannen zijn geproduceerd. Vaak gaat het daar enkel om de buitenkant. Misschien omdat mannen niet zo goed naar zichzelf kunnen kijken?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234