null Beeld

Bart Cannaerts, komiek en programmamaker

Bart Cannaerts (32), die vanavond zijn onemanshow ‘Waar is Barry?’ ten beste geeft, staat bekend als leverancier van materiaal aan televisieprogramma’s als ‘Benidorm Bastards’ en ‘Wat als?’, succesartikelen van het hippe Antwerpse tv-bedrijfje Shelter, dat inmiddels vermaard is wegens Gouden Rozen Van Montreux en een waarachtige Emmy Award.

Rudy Vandendaele

undefined

Cannaerts «Ik ben een purist wat de ‘mathematische’ kant van de taal betreft: de grammatica en de spelling. Ik kan maar niet begrijpen dat iemand een dt-fout maakt, ik kan me daar over opwinden, en dat vind ik lullig van mezelf. Ik denk dat dt-fouten meer met denkluiheid dan met domheid te maken hebben. En de dt-regel is echt niet moeilijk.»
HUMO Zou je je in het algemeen Nederlands ongemakkelijk voelen op het toneel?
Cannaerts «Neen, want in West-Vlaanderen spreek ik zo algemeen mogelijk Nederlands, en zeker ook in Nederland. Alhoewel ze daar net ons ‘sappig taaltje’ leuk vinden. Ik vermijd er Antwerpse klanken, maar een woord als ‘goesting’ gebruik ik er vaker dan gewoonlijk.
»Maar goed, in het echt spreek ik Verkavelingsvlaams, en Antwerps, nu ik hier al zeven jaar woon en elke dag met Antwerpenaren samenwerk. Ik kom uit Sint-Katelijne-Waver, maar qua taal pas ik me heel snel aan. Laat me een jaar in Gent wonen en alles zal ‘vree wijs’ zijn.»

Cannaerts «’t Is wellicht niet superslim om als stand-upcomedian van alles wat te zijn, in recensies heb ik weleens gelezen dat ik niet echt een eigen stijl had, maar zo zit ik nu eenmaal in elkaar: ik hou van metacomedy, comedy over comedy dus; ik hou van absurde humor, en hard uithalen wegens een heel concrete ergernis vind ik ook zalig. Mijn huisregel is: doe wat je zelf grappig vindt.»

Cannaerts «Toen ik aan ‘Waar is Barry?’ begon, heb ik het woord ‘oppervlakkigheid’ gegoogeld, en ik kwam bij de Nederlandse filosoof Coen Simon uit, de auteur van ‘En toen wisten we alles: een pleidooi voor oppervlakkigheid.’ Dat boek heeft me geholpen. Ik ben harder over oppervlakkigheid beginnen na te denken. Ik ben er bijna zeker van dat sommige mensen die diep in zichzelf graven daar niet per se gelukkiger van worden.»

Cannaerts «Ooit werkte ik in een café, en ik volgde een gesprek van twee mensen aan de bar: ze hadden het over een derde ‘die altijd goedgehumeurd was’, en hoe irritant dat eigenlijk wel was. Ik dacht: ‘Zo ben ik eigenlijk ook.’ Altijd goedgehumeurd zijn: het kán niet volgens sommige mensen, zodat het wel fake móét zijn. Pas op, ik kan me boos maken, hè, maar de grondtoon van mijn bestaan is opgewekt. Ik huppel naïef door het leven.»
HUMO Naïef?
Cannaerts «Ja, ik geloof bijvoorbeeld nog altijd in de goede bedoelingen van politici. Ik geloof nog steeds dat mensen de politiek ingaan omdat ze iets goeds willen doen, alle weerwerk in nachtelijke discussies met vrienden ten spijt.»

Cannaerts «De mens is van nature een zingevend dier. Als God wegvalt, dan is er zo te zien nog steeds behoefte a@an alternatiefjes als chakra’s en mindfulness.
»Er valt heel veel slechts te zeggen over de katholieke kerk – na al die schandalen komt het wellicht nooit meer goed – maar eenmaal helemaal verdwenen zal ze wel een grote leegte achterlaten. ‘We maken elkaar niet dood’: die basiswaarde komt wel van de christenen, hè? Misschien verdwijnen zulke basiswaarden ook.
»Ik ben heel geleidelijk van het geloof afgevallen. Tot mijn veertiende was ik heel graag gelovig. Ik bad graag, en in die tijd wilde ik zelfs pastoor worden. Toen ben ik beginnen te masturberen, en van het ene kwam het andere (lacht). Ik ben geen pastoor geworden, maar wel blijven masturberen»

Cannaerts «Ik trek voor mezelf wel morele grenzen, al denk ik dat je an sich overal grappen over kunt en mág maken. ’t Zit zeer ingewikkeld in elkaar: een komiek maakt een grove grap over een minderheidsgroep. Die minderheidsgroep wordt boos, en dan zegt de komiek: ‘Het was niet de bedoeling om te kwetsen.’ Maar hij wist vooraf dat hij die minderheidsgroep zou kwetsen.»

Cannaerts «Maar ik weet ook dat de meeste stand-upcomedians vinden dat ze op iedereen mogen kakken, maar als een recensent het waagt om ook maar een beetje kritiek op ze te hebben, dan is het kot te klein. Maar los daarvan blijf ik erbij dat er over alles grappen moeten worden gemaakt, en die mogen supergrof zijn, maar het moet vooral heel erg grappig zijn.
»Beginnende comedians begrijpen dat vaak niet: ze lopen van het podium af en zeggen in de coulissen: ‘Dit publiek kan níéts hebben.’ Néén, het is gewoon niet grappig wat ze doen: ‘En toen stak ik een vork in haar vuile kut’ is niet noodzakelijk geestig. Alleen maar grof zijn ís niet grappig. Vuile praat volstaat niet, ook niet als erom gelachen wordt.»

undefined

Humo’s Pop Poll Soirée, met o.a. Bart Cannaerts, op woensdag 29 februari in de AB in Brussel.

Bart Cannaerts wint Humo's Comedy Cup 2007:

Klik op 'volgende' en bekijk nog meer filmpjes!

Bart Cannaerts in De Kazakkendraaiers

Vijf korte Valentijsmoppen van Bart Cannaerts

Bekijk een fragment uit 'Wat Als?'

Bekijk een fragment uit 'Benidorm Bastards'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234