null Beeld

Bart De Pauw en Erik Van Looy

Bart De Pauw is weer baas op zondag en Erik Van Looy was het naar goede gewoonte tijdens de week: 'Quiz Me Quick' en 'De slimste mens' voeren Humo's Pop Poll-lijstje met beste tv-programma's aan, en Van Looy gaat De Pauw voor als bekwaamste tv-maker.

Sander Van den Broecke

Vier jaar geleden maakten ze samen 'Loft', en de Amerikaanse remake van die film gaat volgend jaar in Hollywood in première, met uw favoriete acteur én favoriete naaktloper Matthias Schoenaerts in één van de hoofdrollen. Kortom: tijd voor een hereniging.

'Geestig móéten zijn is lastig.'

Erik Van Looy «Ik vind 'Quiz Me Quick' een verdiende winnaar en ik ben erg blij dat wij daar met 'De slimste mens' net achteraan mogen komen, want dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. De verhuizing naar VIER, de reclameblokken in het programma: ik dacht dat we dat in de Pop Poll cash zouden betalen.»

Bart De Pauw «Ik was drie jaar volledig uit de Pop Poll verdwenen: ik ben héél blij.»

Van Looy «Je staat terug waar je thuishoort, Bart.»

De Pauw «Ach, je leert dat relativeren. Mensen zeggen nu: ’Hie-sè, Bart De Pauw is terug!', terwijl ik nooit weg ben geweest. Alleen de kijkcijfers zijn terug (lacht). Ik heb 'Willy's en Marjetten' gemaakt: dat haalde vijfhonderdduizend kijkers omdat het voor een groot publiek te wild om zich heen schopte, dus wordt dat als een flop gepercipieerd. Terwijl die kijkcijfers niks zeggen. Zijn 'De slimste mens' of 'De rechtbank' minder goed nu ze op VIER worden uitgezonden en niet meer boven het miljoen kijkers gaan?

»'De kazakkendraaiers' en 'De kinderpuzzel' scoorden niet eens slecht, alleen de perceptie was niet goed.»

HUMO Natuurlijk heeft het publiek niet altijd gelijk, maar soms wel. Vind je 'Quiz Me Quick' zelf niet beter dan 'De kinderpuzzel' of 'De kazakkendraaiers'?

De Pauw «Als je 'Quiz Me Quick' ergens mee wil vergelijken, moet het met 'Loft' zijn, mijn vorige fictieproject. En dan zeg ik: 'Ik heb de lijn kunnen doortrekken.' Ik doe gewoon uiteenlopende dingen en sommige mensen zien me liever in de ene rol dan in de andere. Wie me goed vindt in 'Twee tot de zesde macht', vond 'Willy's en Marjetten' en 'Het geslacht De Pauw' misschien níét goed, en het is goed mogelijk dat 'Quiz Me Quick' je raakt, maar dat 'De kinderpuzzel' je volledig koud liet. Zegt dat dan iets over de kwaliteit van die programma's, of meer iets over jouw persoonlijke voorkeuren?»

Van Looy «Publiek en pers polariseren te veel: programma's zijn ofwel heel goed, ofwel heel slecht, terwijl de waarheid meestal ergens in het midden ligt. 'Quiz Me Quick' is nu zogezegd een tien waard, en 'De kazakkendraaiers' kreeg maar een drie. Ik zou zeggen: een acht of een negen voor 'Quiz Me Quick' en een zes voor 'De kazakkendraaiers'.»

De Pauw «Allee, merci.»

Van Looy «Ik wil maar zeggen: ik vind jouw programma's nooit slecht. Daar zitten voor mij geen buizen tussen. Ik vind dat héél straf, want je maakt bijna nooit twee keer hetzelfde: je neemt voortdurend risico's.»

HUMO 'Quiz Me Quick' staat op één, maar 'Twee tot de zesde macht' - dat op hetzelfde moment is gestart en ook veel kijkers haalt - komt niet in Humo's Pop Poll van beste tv-programma's voor.

De Pauw «'Quiz Me Quick' had een voorsprong: de serie is eerst op Prime bij Telenet getoond, toen al hebben veel mensen gekeken. 'Twee tot de zesde macht' was pas twee keer op tv geweest toen de Pop Poll werd afgenomen.

»'Twee tot de zesde macht' is wat het is: een leuke quiz, spanning en humor, entertainment voor de zondagavond. Zoals een thriller die je op vakantie leest, meer niet. Ik lig er niet wakker van dat het de Pop Poll niet haalt. De kijker is trouwens tevreden: het waarderingscijfer is 8,3 en dat is hoog.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234