Bart De Pauw

Bart De Pauw probeerde in 'Phara' van 25 november alle drukte om zijn driejarig VRT-exclusiviteitscontract in de kiem te smoren.

Bart Vanegeren

De Pauw is, samen met Jan Eelen, de meest getalenteerde tv-maker van zijn generatie. Dat er weinig verandert, is dus geweldig nieuws: De Pauw zal ons blijven verrassen met grensverleggende programma's op maat van het grote publiek. Er komen opvolgers voor 'Buiten de zone', 'Schalkse ruiters', 'De mol', 'Het geslacht De Pauw', 'Willy's en Marjetten'. Driewerf hoera! Vreugde alom! Champagne!

''Eigenlijk verandert er weinig.''

Over het weinige dat wél verandert, hoor je De Pauw niet in het openbaar. Daarover heeft hij exclusief contact met zijn boekhouder. Spoelen we even terug naar begin oktober 2007. Het contract tussen Woestijnvis en de VRT werd gelekt, waarbij vooral de bonussen voor programma's in de kijkcijfertop-drie en voor de exclusiviteit van tv-gezichten in het oog sprongen. Ook bij sommige van de beroemdste Woestijnvissers, zoals De Pauw. Die verklaarde op 18 december 2007 in Humo: 'Toen ik in de krant las hoeveel Woestijnvis verdiende, ben ik geweldig geschrokken. Had ik met die informatie aan de onderhandelingstafel gezeten, dan was het gesprek anders verlopen.' Toen alle cijfers — tot 30 miljoen euro per jaar! — eenmaal op straat lagen, begon iedereen bij Woestijnvis elkaars rekening te maken. Vrolijke tijden waren dat, met een hoog 'Parelvissers'-gehalte.

In die episode vinden we vanzelfsprekend de verklaring voor het vertrek van De Pauw. Als hij zegt 'Ik miste de peper in mijn gat', bedoelt hij eigenlijk: 'Ik miste de gepeperde facturen.' Dat gemis is intussen dus ingevuld, nu hij rechtstreeks aan de VRT factureert. Daarbij verdient De Pauw, behalve goed zijn kost, ook onze steun, sympathie en bewondering. Ze zijn immers met veel te weinig, de koene helden die onvervaard opstaan tegen de dictatuur van managers, CEO's en andere ronkende maatpakken die zich als teken voeden met creatief bloed. Daarom: driewerf hoera voor Bart De Pauw! Vreugde alom! Champagne!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234