null Beeld

Bart De Wever logt: maandag 12-01-2009

De dag begint met het nieuws van een overloper. Eén van onze Vlaamse parlementsleden (Gino De Craemer, nvdr)stapt over naar LDD. Ik had het wel enigszins zien aankomen, maar moet het uiteindelijk toch via de krant vernemen.

Betreffende mensen die overstappen van één partij naar een andere heb ik altijd een dubbel gevoel. Enerzijds kan het een oprechte stap zijn omdat men zich in de eigen partij niet meer thuis voelt, anderzijds kan het gaan om zuiver opportunisme. In deze gaat het duidelijk om het tweede geval: iemand die toevallig ontdekt dat hij een hele resem inhoudelijke wrevels heeft net op het moment dat hij bij de lijstvorming overboord valt. Ik zou er nog ergens begrip voor kunnen opbrengen dat iemand die bij de lijstvorming door de basis is opzij gezet, eerlijk zou opbiechten dat hij/zij weggaat in de hoop om elders een mandaat te verwerven. Het zou tenminste eerlijk zijn. De vuile was van de oude partij buitenhangen om zichzelf te legitimeren bij de nieuwe partij, is daarentegen iets waar mijn maag van keert.

Boontje komt echter altijd om zijn loontje. Want zelfs de Romeinen wisten al dat men verraad kan gebruiken, maar verraders niet.

Om 19u is er in Antwerpen een extra gemeenteraad op vraag van het VB naar aanleiding van de rellen in de stad op 31/12/2008 bij een betoging van de AEL. Dewinter probeert uiteraard om uit de gebeurtenissen een slaatje te slaan en ontbindt al zijn duivels tegen wat hij ziet als het zoveelste voorbeeld van de islamisering van de stad. Hij krijgt evenwel van verschillende zijden lik op stuk en gaat uiteindelijk af als een gieter. Tijdens het debat valt het me echter wel op hoezeer er wordt gesproken over de verschillende 'gemeenschappen' in de stad. Alsof Antwerpen zou bewoond worden door Vlamingen, Joden en Islamieten. Het Jodendom en de Islam zijn bij mijn weten enkel geloofsovertuigingen, met heel veel schakeringen dan nog. Een gemeenschappelijke godsdienst creëert ongetwijfeld wel een band tussen mensen, maar het is meer dan een brug te ver om mensen te herleiden tot hun godsdienst. Zoveel Joden ik ken, zoveel meningen ik bijvoorbeeld hoor over het conflict tussen Israël en Palestina. Bij mensen met een Islamitische geloofsovertuiging zal het allicht niet anders zijn.

Na de gemeenteraad begint plots de gsm herhaaldelijk te piepen, het vertrouwde teken dat de uitzending van De Slimste Mens erop zit. In deze aflevering speel ik Goedele Liekens naar huis. Ik had het haar nochtans gegund om mij eruit te spelen als wiedergutmachung voor een erg scherp debat dat wij met elkaar voerden over de 'pornoficatie' van de samenleving in het het programma Volt. De gewezen Miss België verliest echter tijdens de finale de tactiek uit het oog en moet het afleggen. Dinsdag speel ik bijgevolg voor de negende keer. Het record van 11 deelnames begint dichtbij te komen...

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234