null Beeld

Bart Peeters over 'Voor de leeuwen': 'Als de wereld íéts nodig heeft, dan wel een nieuwe generatie grappige mensen'

Ook Eén biedt tegengif voor de sombere herfstmaanden: in ‘Voor de leeuwen’ hengelen jonge grapjurken en lolbroeken naar de gulle lach van gearriveerde komische lui als Urbanus, Bart De Pauw en Tine Embrechts. Presentator van dienst is een man die de voorbije decennia – de tijd vliegt als men zich bescheurt – zélf menige lachspier heeft overbelast: Bart Peeters.

Kristoff Tilkin

Bart Peeters «‘Voor de leeuwen’ is zo’n programma waarvan je denkt: ‘Waarom bestond dit nog niet?’ Als de wereld vandaag íéts nodig heeft, dan wel een nieuwe generatie grappige mensen. Humo’s Comedy Cup doet op dat vlak al veel, maar humor is méér dan stand-upcomedy: je hebt ook typetjes, imitatie, acrobatiek, clownerie, acteren, volkskomedie in de traditie van Gaston Berghmans of komisch cabaret à la Wim Helsen. En die disciplines willen we in ‘Voor de leeuwen’ zo veel mogelijk aan bod laten komen.»

HUMO De titel slaat spijkers met koppen: ’t vereist meer moed om in het openbaar te proberen grappig te zijn dan om in je blote fluit door een drukke straat te dansen.

Peeters «Tijdens de audities hebben we materiaal geschoten dat pijnlijke televisie van de bovenste plank zou kunnen opleveren – vooral voor de betrokkenen, uiteraard. Vanuit een keiharde tv-reflex zou je je van dat laatste niks kunnen aantrekken: ‘Eigen schuld, dikke bult. Uitzenden maar!’ Maar ik, die mensen om één of andere reden graag in bescherming neem, vat het dan liever verbloemend samen: ‘Behalve deze fijne kandidaten waren er nog een paar andere.’ (lacht)»

HUMO Vanaf aflevering drie moeten de kandidaten telkens een gast proberen te overtuigen van hun kunnen. En dat lukt: in het fragment dat we te zien kregen, was Urbanus zichtbaar ontroerd.

Peeters «Twee keer zelfs. Ook al had hij vooraf verklaard: ‘Ik lach niet veel, hoor.’ Maar kijk: toen één van de meisjes de insteek van ‘Madammen met een bontjas’ omdraaide – ‘Natúúrlijk dragen wij een bontjas, want in deze kille tijden krijgen wij van de mannen nauwelijks warmte’ – was de goede Urbanus zowaar ontroerd.

»Humor is een harde stiel: als iemand dat kan bevestigen, dan wel Urbanus. Voor ons is hij een instituut, maar hij heeft moeten knokken: toen hij in ’74 de hoofdprijs kreeg op het humorfestival van Heist, werd hij niet tot officiële winnaar uitgeroepen, want de jury vond het niveau blijkbaar bedroevend. Enfin, toen ik ’m vroeg: ‘Is er iets waarvan jij, met al je ervaring met rechtszaken en zo, vindt dat je er maar beter niet mee lacht?’ antwoordde hij: ‘Philippe Geubels.’ Waarna hij zich meteen omstandig excuseerde (lacht).»

HUMO Wanneer deed jij voor het eerst iets grappigs in het openbaar?

Peeters «Ik moet een jaar of veertien zijn geweest toen circus Ronaldo neerstreek in Boechout, en ik ging vragen of ik en mijn vriend Jaak, die in de psychiatrische instelling in de buurt woonde, misschien mochten meespelen in een voorstelling. Het mocht, waarna we samen met de toen nog piepjonge Danny Ronaldo in de piste hebben gestaan. (Fluistert) De grootste kick van mijn leven, jong. Kortom: het eerste dat ik in de humoristische sfeer gedaan heb, was létterlijk de clown uithangen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234