null Beeld

Bart Van Avermaet: 'Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ik écht Waldek ben'

U meende dat die Poolse scheefpoeper van een Waldek de hele zomer lang aan een stoel getapet in een kelder heeft doorgebracht? Allemaal cinema: in het kader van het Eén-programma ‘Weg zijn wij’ zat meneer vrolijk vakantie in eigen land te vieren, in het gezelschap van twee dames van het vrouwelijke geslacht dan nog.

Noud Jansen

Bart Van Avermaet «Voor de duidelijkheid: wat in ‘Thuis’ gebeurt, is fictie, wat in ‘Weg zijn wij’ gebeurt, is realiteit (lacht). Maar je raakt daar wel iets aan: ik kom verrassend veel mensen tegen die ervan overtuigd zijn dat ik écht Waldek ben. ‘Ah, hier zie, jij leeft nog!’, gaat dat dan, of ze beklagen zich erover dat ik vroeger ‘toch zo’n brave man’ was, maar nu met iedereen het bed induik. En als het Polen zijn, beginnen ze – echt waar – weleens in het Pools tegen mij. Terwijl ik in die taal enkel een paar vuile woorden ken (lacht). Bij moslima’s ben ik om één of andere reden ook populair: die zien al van ver dat Waldek eraankomt.»

HUMO Zo zie je maar hoe ongelooflijk populair ‘Thuis’ is.

Van Avermaet «Ach, weet je, ‘Thuis’ is een Volkswagen. Al die geweldige Vlaamse fictieseries op de zondagavond en zo, dat zijn Porsches. Je kunt de twee niet vergelijken, maar ze hebben allebei hun rechten. Voor veel mensen is ‘Thuis’ een rustpunt in een drukke dag: dat is toch iets waard, vind ik.»

HUMO Zou je niettemin graag eens in een Porsche rijden?

Van Avermaet «Heel graag. Mijn grootste droom is om eens in een film mee te spelen.»

HUMO Maar je wordt niet gevraagd?

Van Avermaet «Nee, en dat is soms wel frustrerend. Ik ben er zeker van dat ik zou kunnen meedraaien in een film, of in één van die fictiereeksen, maar ze vissen meestal in dezelfde vijver. Terwijl: ik zit al ik-weet-niet-hoelang in het theater – Tableau nr.1 heet mijn gezelschap – en ik kom al veertien jaar op tv. Over het metier kun je mij dus niks meer leren: ik weet perfect waar de camera staat, wanneer ik close en van ver gefilmd word, alles. Het klinkt misschien hautain, maar het is gewoon zo.»

HUMO Waar je wél voor gevraagd wordt, is het reisprogramma ‘Weg zijn wij’.

Van Avermaet «Welja, en die opnames waren een zeer leuke ervaring. Het BV-schap is niet bepaald aan mij besteed, maar van het concept van ‘Weg zijn wij’ was ik wel gecharmeerd: drie personen die elkaar niet kennen gaan op reis, en telkens mag één van de drie kiezen waar de reis naartoe gaat.»

HUMO Jij bent met comédienne Lies Lefever en VRT-reporter Karine Claassen naar Talbot House getrokken, in Poperinge.

Van Avermaet «Je weet, Poperinge is in de Eerste Wereldoorlog nooit door de Duitsers bezet geweest. Het was bijgevolg een populair uitgaansoord voor – vooral – Britse militairen die in de loopgraven in Ieper zaten en verlof hadden: in Poperinge waren er overal cafés, clubs en bordelen. Op een gegeven moment zijn twee Britse legeraalmoezeniers op het idee gekomen om in Poperinge een huis voor militairen te openen waar rang en stand niet van tel waren – ‘All rank abandon ye who enter here’ – en waar zowel de hogere officieren als de gewone soldaten weer even van het dagelijkse leven konden proeven. Er was bijvoorbeeld een tuin met mooi gemaaid gras: voor de soldaten die net uit de bruine, vieze modder van de loopgraven kwamen, moet het iets fantastisch zijn geweest om groen gras te zien en aan te raken. En verder konden ze er ook brieven naar huis sturen, en theedrinken, en in de zetel gesprekken voeren bij de haard. Pessimisme werd in Talbot House niet geduld; voor zagers en klagers was er geen plaats. Had ik indertijd in Talbot House zo zitten klagen als ik daarnet gedaan heb over het feit dat ze me niet voor films vragen, ik was zonder pardon op de straatstenen gegooid (lacht). En terecht!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234