null Beeld

Bartel Van Riet: 'Ik als Robinson? Ik zou gek worden van verveling'

Achttien jaar na het eerste seizoen van het bikkelharde survivalprogramma, en zes jaar na het laatste, wekt VIER ‘Expeditie Robinson’ weer tot leven. Het format is onveranderd: 17 onbekende Vlamingen worden 33 dagen lang op een eiland in de Filipijnen gedropt, en op het einde wint één van hen een mooie geldsom. Roos Van Acker en haar kokosnoten hebben deze keer plaats moeten ruimen voor het marcelleke van Bartel Van Riet, die alle proeven en eilandraden in goede banen moet leiden.

Bartel Van Riet «‘Expeditie Robinson’ was samen met ‘Big Brother’ één van de eerste realityreeksen in Vlaanderen. In mijn studententijd kwamen we elke week samen op iemands kot om te kijken. Iedereen was toen mee. Aan de kassa van de supermarkt werd gediscussieerd over wie verdiende te winnen, of wat een moeilijke mens Björn was (lacht). Geweldig dat ik daar nu deel van mag uitmaken.»

HUMO Zal de nieuwe ‘Expeditie Robinson’ veel verschillen van de oude?

Van Riet «We zijn zo veel mogelijk back to basics gegaan. Geen zotte twists of verwennerijen, enkel het eenvoudige format: overleef zolang mogelijk en misschien win je het spel. Het is spannend genoeg om zeventien mensen die elkaar niet kennen op een verlaten eiland achter te laten. De honger, stress en verveling leveren sowieso straffe televisie op.»

HUMO In de laatste seizoenen van ‘Expeditie Robinson’, van 2010 tot en met 2012, deden bekende Vlamingen mee. Jullie kozen weer voor onbekenden.

Van Riet «Ik vind dat er te veel op bekende Vlamingen gerekend wordt: alsof dat een show automatisch beter maakt. Integendeel: ‘Expeditie Robinson’ is sterker en eerlijker met onbekenden, mensen die niet goed weten hoe tv gemaakt wordt en alles gewoon ondergaan. Die ook niet bezig zijn met hun imago, verkoopcijfers of Instagramvolgers. De zeventien deelnemers willen niet in de kijker lopen maar de uitdaging van hun leven aangaan.»

HUMO Waarop hebben jullie dan gelet tijdens de casting?

Van Riet «Op diversiteit. Mannen en vrouwen, jong en oud. Excentriekelingen, introverten, spierbundels en geboren leiders. Een gemengde groep staat garant voor interessante en onverwachte gesprekken en gebeurtenissen. Al kun je niet alles voorspellen. Verschillende deelnemers hebben me verrast: sommigen bleken een grote mond maar een klein hartje te hebben, van anderen had ik hun doorzettingsvermogen onderschat.»

HUMO Hadden ze zich goed voorbereid?

Van Riet «Minder dan ik had verwacht (lacht). Er waren weinig kandidaten die wisten hoe ze vuur moesten maken, bijvoorbeeld. Al is het natuurlijk moeilijk om je op de honger, dorst en hitte van ‘Expeditie Robinson’ voor te bereiden. En er is ook de emotionele tol. Je moet 33 dagen samenleven met een handjevol mensen op een kleine lap grond. Niets gaat gemakkelijk, je moet elke dag vechten om te overleven. En er kan ook maar één iemand winnen. Je hoort kampen dan zeggen dat ze één grote familie zijn, maar uiteindelijk moeten ze vroeg of laat iemand naar huis sturen. Sowieso wordt er dan gelogen en gekonkelfoesd.»

HUMO Hoe heb jij dat zelf beleefd?

Van Riet «Ik leefde helemaal mee met de zeventien. Elk moment van de dag vroeg ik me af wat ze aan het doen waren en hoe het met hen ging. Ik zag ze magerder en vermoeider worden, en ik ervoer zelf hoe lastig de aanhoudende en vochtige hitte was. Ik heb echt ontzag voor de deelnemers.»

HUMO Met hoeveel eten laten jullie de Robinsons achter?

Van Riet «Met een beetje rijst en bloem. Zeker niet genoeg voor 33 dagen, tenzij ze een lepel rijst per persoon per dag zouden eten. En ze krijgen twee vishaken en een wok. Verder is het aan hen. Ze moeten dus werken voor hun eten: in bomen klimmen of zwemmen in de zee in de hoop iets te vinden dat hun honger kan stillen. Dit seizoen zijn de kandidaten gemiddeld zo’n zeven kilo afgevallen.»

HUMO Wat ik me altijd heb afgevraagd: krijgen ze ook zonnecrème?

Van Riet «Natuurlijk. In de Filipijnen was het elke dag 35 tot 40 graden. Het zou onverantwoord zijn om de kandidaten dan zonnecrème te ontzeggen. Hoewel: eigenlijk bestaat er koraal dat slijm aanmaakt om zichzelf tegen de zon te beschermen, daarmee zou je je ook kunnen insmeren.»

HUMO Gesproken als een echte Robinson, Bartel!

Van Riet (lacht) «Ik zou de expeditie fysiek aankunnen, denk ik. Maar mentaal? Het eiland zou te klein zijn voor mij. Ik zou van alles beginnen te bouwen en in de bossen op zoek gaan naar eten. En ik zou gek worden van verveling.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234