null Beeld

Bartel Van Riet, sekssymbool in bijberoep

De tofste tuinman van Vlaanderen keert op de televisie terug als klusser. In het najaar slaat Bartel Van Riet spijkers met koppen in ‘De barak van Bartel’ en ‘Ons eerste huis’. Maar hij blijft gelukkig wel in half ontblote torso werken, dat is contractueel vastgelegd.

Jan Antonissen

'Ik ben een marcellekesmens'

Bartel Van Riet «Een comeback zou ik het niet noemen. Voor ‘De barak van Bartel’, de eerste productie van Discovery Channel Benelux, ben ik inmiddels alweer een jaar aan het werk. Dat is ongeveer even lang als ‘Groenland’, mijn vorige programma, van het scherm is verdwenen.»

HUMO Heb je jezelf in de betere tuinhuisjes van de Benelux verdiept?

null Beeld

Van Riet «Tuinhuis is een verkeerde term. Het gaat over alle mogelijke bouwsels die je in een tuin aantreft, doorgaans als gevolg van een uit de hand gelopen hobby die niet langer binnenshuis te beoefenen valt. Schuren, koterijen, man caves, lounges: de verscheidenheid is onuitputtelijk – en de verhalen zijn onwaarschijnlijk interessant. Eén voorbeeld: we hebben een kerel gefilmd die in zijn tuin het Kremlin heeft nagebouwd.

»Zelf bouw ik mijn persoonlijke barak in het Mechelse Vrijbroekpark. Dat moet iets worden waar iedereen zijn gading vindt, van jong tot oud, en waar je ook allerlei kunt doen: een free podium organiseren, rondlummelen, kleuters spelletjes laten spelen, je noemt het maar.»

HUMO Heb je een bouwvergunning voor je projectje in het Vrijbroekpark?

Van Riet «Zwijg stil: tot mijn weliswaar geringe frustratie heb ik een keer of tien de plannen moeten wijzigen vóór alles conform de regels was.»

HUMO En op VIER ga ja ‘Ons eerste huis’ maken.

Van Riet «Een format uit Nieuw-Zeeland: drie koppels proberen in tien weken tijd hun huis zo goed mogelijk op te knappen. Aan het eind van die tien weken oordeelt een vakjury wie de grootste meerwaarde voor zijn huis heeft gecreëerd, en het winnende koppel gaat met 150.000 euro naar huis.»

HUMO (fluit bewonderend) 150.000 euro! Daar moet jij een paar maanden voor werken.

Van Riet «Sterker nog: een paar jaar (lacht).»

HUMO Je werkt niet meer voor de VRT, Bartel.

Van Riet «Nee, we zijn onze afspraken netjes nagekomen, en daarna ben ik in goede vrede vertrokken. Het was tijd voor iets nieuws na 120 afleveringen ‘Groenland’. Ik kan ook niet eeuwig met laaiend enthousiasme plantjes in de grond blijven steken. Een kok kan wel eindeloos variëren op hetzelfde thema, maar bij hem is de bereidingswijze telkens anders.»

HUMO De vergelijking met een kok komt niet uit de lucht gevallen: jij geldt als ‘de Jeroen Meus van de tuin’. Of heeft dat met jullie beider Leuvense roots te maken?

Van Riet «Leuvense roots? Die reiken niet verder dan de kraamkliniek aan de Naamsevest waar ik het licht heb gezien. Ik ben een Kempenzoon.»

HUMO Maar flatteert de vergelijking met Meus je?

Van Riet «Jazeker, we hebben allebei van ons vak een redelijk succesvol televisieprogramma gemaakt.»

HUMO Wim Lybaert, vaste tuinman van VIER, gaat naar Eén. Jij gaat van Eén naar VIER.

Van Riet «Gelijk oversteken, hè.»

HUMO Doet het pijn? Hij mag nu voor het grootste publiek spelen.

Van Riet «Het is goed dat Eén nu een nieuw programma over tuinen heeft, met een sterk concept. En Wim is een goede presentator, dat weet ik ook wel. Ik gun mijn collega’s het licht in de ogen.»

HUMO Blijf je in de toekomst sekssymbool in bijberoep?

Van Riet «Man, daar kies je toch niet zélf voor? Daartoe word je gebombardeerd. Laatst boomde een collega van je, een reporter van de Story, daar ook maar over door tot ik zei: ‘En nu houd je erover op of ik ga blozen.’ Ik sta echt geen zes uur per dag voor de spiegel.»

HUMO Maar je T-shirt speel je bij gelegenheid wel weer uit?

Van Riet «Ik ben een marcellekesmens. Een T-shirt uittrekken als je bij klanten aan het werk bent, is onbetamelijk. Maar een T-shirt de hele tijd aanhouden is ook ontzettend warm. Dus: een marcelleke is het ideale compromis.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234