null Beeld

Bas Devos over 'Ghost Tropic': 'Een warme blik op een stad met een slecht imago'

Ik spreek niet vaak tweemaal met dezelfde regisseur in één jaar tijd, maar Bas Devos vormt een uitzondering. Hij zette 2019 in met ‘Hellhole’, een intense film over de verwarring in Brussel na de bommen van 22 maart 2016, en op de jaarwisseling komt ‘Ghost Tropic’ in de zalen, nóg een film over Brussel.

Maar ditmaal toont Devos de hoofdstad van haar mooiste kant, met een verhaal over de 58-jarige Khadija, die tijdens een nachtelijke tocht door de straten mensen van alle slag tegenkomt. Ik krijg Devos tijdens een betoging aan de lijn.

Bas Devos «Shit, ik was vergeten dat je me zou bellen! Ik sta aan het Vlaams Parlement, waar we voor de zoveelste keer protesteren tegen de Vlaamse begroting. Maar hé, hou je niet in!»

HUMO Je hebt een bewogen jaar achter de rug. Hoe heb jij dat beleefd?

Devos «Ik vond het zeer fijn. Ik kon twee films kort na elkaar op prachtige locaties in première laten gaan: ‘Hellhole’ op het filmfestival van Berlijn en ‘Ghost Tropic’ in Cannes. Dat heeft me veel energie gegeven.»

HUMO Waarom zo snel nóg een film over Brussel?

Devos «‘Hellhole’ heeft veel van me gevergd. Ik maakte de film kort na de aanslagen, en hij zit vol vragen waarmee ik zelf ook zat: hoe moet je na zo’n traumatische gebeurtenis verder als complexe, diverse gemeenschap? Daarna voelde ik de nood om ook een bescheiden ántwoord te bieden. Wat als we met minder wantrouwen naar elkaar kijken, elkaar letterlijk de hand reiken? Dáárover gaat ‘Ghost Tropic’: we volgen een kwetsbaar personage, een moslima van middelbare leeftijd, die voorbij de argwaan kijkt en mensen een handje helpt.»

HUMO Je nam ‘Ghost Tropic’ in vijftien nachten op.

Devos «Ik heb het scenario snel geschreven en simpel gehouden. Ik kon de film met een klein budget en een bescheiden ploeg schieten. Die beperkingen ervoer ik als bevrijdend. Niet dat alles vlot verliep: tijdens de eerste draainacht liep één van de acteurs een hoofdwonde op. Ik kon hem ineens niet meer frontaal in beeld brengen (lacht). Ik heb tijdens het filmen van ‘Ghost Tropic’ geleerd om los te laten.»

HUMO Enkele laatste woorden voor ik je weer laat betogen?

Devos «Ga naar de film kijken, want ik denk dat ‘Ghost Tropic’ een warme en waardevolle blik biedt op een stad met een slecht imago. Brussel wordt gemaakt door de mensen die er wonen en ik heb vertrouwen in hen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234