De werkloze Jahu Jarvinen is een van de 2.000 proefpersonen. Beeld Julius Schrank
De werkloze Jahu Jarvinen is een van de 2.000 proefpersonen.Beeld Julius Schrank

Basisinkomen werkt. Gedeeltelijk

Een tweejarig Fins experiment met basisinkomen is halfweg. De proefpersonen vonden niet sneller werk, maar geven voorlopig wel aan zich gelukkiger te voelen.

De hoop dat mensen met een basisinkomen een grotere kans hebben om werk te vinden en zo hun inkomen te verhogen, blijkt vooralsnog niet op te gaan. Wel voelen mensen met een basisinkomen zich gelukkiger. De eerste - voorlopige - resultaten van een Fins experiment om 2.000 mensen een maandelijks inkomen te verschaffen van 560 euro zonder enige vorm van tegenprestatie, laten dat zien.

In de eerste helft van de tweejarige proef blijken mensen met een basisinkomen gemiddeld 49,6 dagen te hebben gewerkt, ten opzichte van 49,3 dagen in de controlegroep (mensen met een gewone werkloosheidsuitkering); een verwaarloosbaar verschil. Daar staat tegenover dat zij gemiddeld 21 euro minder inkomsten hadden uit dat werk dan de mensen die geen basisinkomen ontvingen.

Wel voelden mensen mét een basisinkomen zich gezonder (56 procent vond zichzelf (heel) gezond, tegenover 46 procent in de controlegroep) en ervoeren zij minder stress (55 tegenover 46 procent) en hadden zij minder last van bureaucratische rompslomp.

"Het basisinkomen kan een positief effect hebben op het welzijn van de ontvanger, ook al verbetert het op de korte termijn niet de kans op een baan", zegt Minna Ylikännö, hoofdonderzoeker van het project in een reactie.

Wereldwijd gevolgd

De onderzoekers wijzen erop dat de resultaten nog niet definitief zijn aangezien de data uit het tweede jaar nog niet zijn geanalyseerd. Het is dus te vroeg om stevige conclusies te trekken.

Het experiment in Finland werd door economen uit de hele wereld met veel interesse gevolgd. Een groep van 2.000 willekeurig geselecteerde werklozen kreeg een maandelijkse, belastingvrije toelage van 560 euro. Al hun andere eventuele inkomensondersteunende uitkeringen, zoals kinderbijslag en huursubsidie, mochten ze houden.

De belangrijkste financiële prikkel was dat het basisinkomen voor de duur van de test van kracht bleef wanneer ze werk aannamen of een bedrijf oprichtten.

Het doel van het experiment was om te onderzoeken hoe het sociale vangnet in Finland beter kan worden ingericht. Na jaren van economische tegenvallers, groeit de economie eindelijk weer.

Alleen neemt de werkloosheid veel minder snel af dan in andere Europese landen. Wellicht, zo was de gedachtegang, helpt het als het systeem werklozen niet straft met korting, maar juist beloont met extra inkomen. In 2020 moeten alle resultaten van het onderzoeksprogramma bekend zijn.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234