null Beeld

Batman v Superman: 10 duels op leven en dood

Blap! Pow! Bam! U mag zich stilaan opmaken voor één van de knetterendste tweegevechten uit de filmgeschiedenis: vanaf woensdag 23 maart bekampen ’s werelds twee beroemdste superhelden, Batman en Superman, elkaar met open vizier in ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’. Whap! Biff! Oooof! Vandaag grijpen ze elkaar al bij de spandex in Humo: in tien duels op leven en dood mogen Batman en Superman beslechten wie nu eigenlijk de coolste superheld is.

Erik Stockman

'Welke superheld kan Molenbeek redden?'


De alter ego’s

Batman: in de nachtelijke uren komt hij uit zijn Batcave tevoorschijn en scheert hij als een mysterieuze stealth-vleermuis door de straten van Gotham City, grimmig op zoek naar boeven, overvallers en andere verdoolden die hij zonder veel gewetenswroeging foltert, de nek omwringt of – teneinde informatie uit hen te krijgen – aan de rand van een wolkenkrabber laat spartelen. Ziedaar de ordehandhaver die Molenbeek nodig heeft! Overdag – een superheld kan ook niet de héle tijd paraat staan – maakt hij grote sier als Bruce Wayne: multimiljonair, filantroop, zuipschuit en onverbeterlijke playboy die op coctailparty’s steevast aan de arm van de knapste mamzels verschijnt – wat hem tot smakelijk voer voor de roddelpers maakt. In ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’ krijgen we naar verluidt een ietwat oudere Bruce Wayne te zien: Ben Affleck heeft in ieder geval al laten weten dat hij zich op de set kostelijk heeft geamuseerd met het contrast tussen Batman, de kinetische actieheld, en Bruce Wayne, de ietwat droeve, ouwelijke donjuan.

Superman: wanneer hij niet in zijn vertrouwde rode cape en blauwe maillot door het zwerk klieft en bezig is met het in de pan hakken van sinistere meestercriminelen, of met de aardkloot te redden van meteorieten die hij middels een korte hoofdknik uit hun dodelijke baan slingert, trekt hij een stropdas aan, zet een bril op en gaat als de nogal klunzige journalist Clark Kent werken bij een krant, de Daily Planet. In ‘Batman v Superman’ krijgt onze hoogvlieger het hard te verduren: de inwoners van Metropolis houden hem persoonlijk verantwoordelijk voor de grote ravage in de stad en verstoten hem. Tja, meneer had zich in ‘Man of Steel’ maar niet als een vernielzieke Michael Bay moeten gedragen.

Tussenstand: wie zou ú het liefste zijn: een steenrijke playboy of een slungelige journalist? 1-0 voor de Gevlederde.


De superkracht

undefined

null Beeld

Batman: in tegenstelling tot Superman beschikt Batman niet over aangeboren superkrachten, maar is hij aangewezen op zijn fortuin, zijn superieure intellect en een reeks hoogtechnologische wapens, uitvindingen en vervoermiddelen: het Batkostuum, de Batmobiel, de Batwing, de Batcomputer, de Batscanners, de Batradars, de Bathandboeien, de Batcamera met gepolariseerde Batfilter, het Battouw, de Batantihaaienspray en de Batmassagegel. Maar Batman kan ook zonder zijn gadgets zijn vleermuisje staan: hij is misschien geen Jackie Chan, maar zijn martial arts-vaardigheden mogen beslist worden gezien.

Superman: bezit van nature enkele buitengewone krachten, die goed worden samengevat door de legendarische tagline van de ‘Superman’-comic books uit de jaren veertig: ‘Sneller dan een kogel... Krachtiger dan een locomotief... In staat om in één sprong over wolkenkrabbers te wippen... It’s Superman!’ Supertje beheerst niet alleen de vliegkunst, maar is ook gezegend met een supergehoor, een superadem, en een telescopisch infrarood x-ray-zicht waarmee hij door alle bouwstoffen en weefsels heen kan kijken. Maar Superman heeft een zwakke plek: duw een stuk groen kryptoniet onder zijn neus, en hij verandert in een weerloos lammetje.

Tussenstand: wij zouden wel weten wat te doen met dat lingeriedoorpriemende x-ray-zicht! Batman-Superman 1-1.

undefined

'Batman v Superman', dat is ook: Batmobiel en vleermuis-cape v lingerie-doorpriemend x-ray-zicht en rode onderbroek'


De outfits

Batman: schaf u in een balletkledingwinkel of een duikwinkel een spandex broekpak aan. Trek het broekpak aan en gebruik vervolgens een fietspomp om het kostuum vol lucht te blazen, zodat u er even gespierd uitziet als de echte Batman. Koop in de dichtstbijgelegen Fun-winkel een zwart, met puntige oortjes uitgerust rubberen masker dat uw kin en uw mond vrijlaat, gebruik een groot zwart hoeslaken als cape, verf uw regenlaarzen zwart, en trek handschoenen aan. Klaar!

Superman: u vindt in uw dressing vast wel een blauwe trui of een blauw T-shirt met lange mouwen, liefst zonder logo’s of tekst. Ga op eBay op zoek naar de geschikte leggings, liefst in hetzelfde blauw als uw T-shirt. Google ‘Superman’, klik op het beroemde roodgele embleem, print het uit, ga het embleem in uw favoriete copycentrum uitvergroten en plak het op uw borst. Steel uit de kast van uw moeder een rood tafellaken (liefst van lycra) en prop het bovenste uiteinde van het laken in uw kraag. En dan, zeer gewaagd: koop een knalrode onderbroek en trek die over uw blauwe legging aan. Stijg op.

Tussenstand: Een rode onderbroek? Nee, dank u. Batman-Superman: 2-1.


De sidekicks

Batman: tot Batmans entourage behoren onder meer Alfred, de gedegen butler die onze held geregeld van vaderlijke raad voorziet (in ‘Batman v Superman’ niet langer vertolkt door Michael Caine maar door Jeremy Irons); commissaris Jim Gordon, die samen met Batman tegen de schurken strijdt; en natuurlijk het goedgemutste jonge superheldje Robin, die in 1940 door Bob Kane – de geestelijke vader van Batman – werd geïntroduceerd omdat de introverte vleermuis toch íémand nodig had om af en toe tegen te praten. Onmiddellijk na de aankondiging dat Ben Affleck de nieuwe Batman zou worden, werd hier en daar gespeculeerd dat Bens maatje Matt Damon weleens in het kostuum van Robin zou kunnen kruipen – iets wat door Damon prompt werd weggelachen.

Superman: ook in de Superman-comic books, televisieseries, tekenfilms en langspelers zien we geregeld dezelfde figuren terugkeren: Daily Planet-fotograaf Jimmy Olsen; de immer op een sigaar kauwende hoofdredacteur Perry White; en het jeugdvriendinnetje Lana Lang. In de strips heeft Superman zelfs een huisdier: Krypto de superhond.

Tussenstand: liever een butler dan een baas. Batman-Superman: 3-1.


De voorgeschiedenis

Batman: twee traumatische gebeurtenissen hebben het leven en de persoonlijkheid van Bruce Wayne diepgaand ontwricht. Als kind zag hij met eigen ogen hoe zijn ouders in de straten van Gotham City werden vermoord door een boef, waarna hij zwoer wraak te nemen op alle criminelen. Tweede trauma: een wild rondfladderende vleermuis bezorgde hem ooit de schrik van zijn leven – én het idee om tijdens zijn nachtelijke wraakoefeningen de dreigende gedaante van een gigantische vleermuis aan te nemen. Nog goed dat het geen bergschaap was dat hem de stuipen op het lijf joeg, of we spraken over Bergschaapman.

Superman: is eigenlijk een buitenaards wezen, afkomstig van de planeet Krypton. Net voor die planeet vernietigd werd, werd de piepkleine Kal-El – de echte naam van Superman – door zijn vader Jor-El in een ruimteschip gelegd en naar de aarde gekatapulteerd, waar hij werd geadopteerd door Jonathan Kent, een boer uit het stadje Smallville. Nadat de jonge Clark Kent ontdekte dat hij hoger kon springen dan een wolkenkrabber, besloot hij om naar Metropolis te verhuizen en zijn krachten te gebruiken om misdadigers te bevechten. Superman staat bekend als moreel ultrarechtschapen, maar het verlies van zijn thuiswereld weegt op hem – vandaar dat hij het nodig heeft om af en toe op zijn eentje door de ruimte te gaan vliegen en om zijn hoofd leeg te maken.

Tussenstand: onze twee helden hebben allebei te kampen met een monster van een Afwezige Vader-complex, maar de spectaculaire origin story van Superman spreekt net iets meer tot de verbeelding. 3-2.


De mokkels

Batman: is een ware ladykiller. Tot zijn veroveringen behoren onder meer Catwoman (miauw!), Julie Madison, Vicki Vale, Silver St. Cloud, Sasha Bordeaux, Jezebel Jet en de ravissante Talia al Ghul. De krolse vleerhond!

undefined

null Beeld

Superman: is stukken monogamer dan zijn gevlederde collega. Superman heeft wel enkele amourettes gekend – onder meer met Lana Lang en zelfs met een zeemeermin uit Atlantis – maar als puntje bij superpaaltje komt, keert hij altijd terug naar zijn oogappel: Daily Planet-journaliste Lois Lane, in ‘Batman v Superman’ gespeeld door Amy Adams. Het mooiste liefdesbewijs ooit vinden we terug in de eerste ‘Superman’-film met Christopher Reeve uit 1978: daarin keert Superman, ten einde Lois (Margot Kidder) van een gewisse dood te redden, zowaar de rotatie van de aarde om.

Tussenstand: wij keuren de liederlijke levensstijl van Bruce Wayne uiteraard af – maar zijn er stiekem wel pisjaloers op. Batman-Superman: 4-2.


De tegenstanders

Batman: heeft sinds zijn allereerste optreden in 1939 (in Detective Comics #27) al heel wat roemruchte booswichten bestreden. In zijn Galerij der Nemesissen staan onder meer: Catwoman (met wie hij zoals in alle goede relaties nu eens knokt en dan weer rollebolt); de schuifelende Penguin met zijn toverparaplu; gifmengster Poison Ivy; de gemaskerde wreedaard Bane; de briljante Riddler, die Batman graag tart met woordspelletjes en raadsels; de als vogelverschrikker vermomde angstzaaier Scarecrow; en de afzichtelijk verminkte Two-Face, die over leven en dood beslist door een muntje op te werpen. Batmans befaamdste aartsvijand blijft natuurlijk The Joker, de moorddadige maniak met het uiterlijk van een clown en met de zuurspuwende bloem in zijn knoopsgat. In ‘Batman v Superman’ blinkt The Joker uit door afwezigheid, maar in het op stapel staande ‘Suicide Squad’ zal hij worden vertolkt door Jared Leto.

Superman: talloze nijdassen kunnen zijn bloed drinken, maar zijn doodsvijand nummer één is Generaal Zod, de rebelse krijgsheer die door de vader van Superman naar de Phantom Zone werd verbannen, wist te ontsnappen, en nu de uitroeiing van de mensheid nastreeft. Andere memorabele superschurken: het haatdragende, uit de diepten van Krypton afkomstige monster Doomsday; de buitenaardse robot Brainiac; eeuwige plaaggeest Mister Mxyzptlk, die je alleen kunt verslaan door hem te dwingen om zijn naam omgekeerd uit te spreken; en natuurlijk Lex Luthor, de geniale multimiljonair die Superman beschouwt als een bedreiging voor het voortbestaan van de mensheid. In ‘Batman v Superman’ kruipt Jesse Eisenberg in het doortrapte vel van Lex Luthor: benieuwd of Jesse zijn hoofd heeft laten kaalscheren.

Tussenstand: ‘What doesn’t kill you makes you... stranger.’ Qua scherpheid, wreedheid en pure vijandigheid staat de krankzinnige Joker al sinds zijn allereerste verschijning (in 1940) onbetwist op 1. 5-2.


De films

Batman: is sinds 1943 te zien op het witte doek – Affleck is al de achtste acteur die het vleermuismasker aantrekt. De allereerste Batman-vertolkers waren Lewis Wilson en Robert Lowery, die hem achtereenvolgens (check YouTube: in ongelooflijk sfeervol zwart-wit!) speelden in ‘Batman’ (1943) en ‘Batman and Robin’ (1949). Sommigen onder u herinneren zich beslist nog de legendarische Adam West uit de immens populaire ‘Batman’-televisieserie uit de jaren 60 (met die onvergetelijke begintune: ‘Tatatatatatatata! Batman! Batman!’). West mocht Batman één keer naar het grote scherm brengen, in het lekkere campy ‘Batman the Movie’ uit 1966. In 1989 nam regisseur Tim Burton een zwaar risico door de rol van de Caped Crusader cadeau te doen aan de van ‘Beetlejuice’ en ‘Night Shift’ gekende komiek Michael Keaton, maar de gok pakte schitterend uit: ‘Batman’ – met Jack Nicholson als The Joker! – groeide uit tot een monsterhit.

‘Batman Returns’ (1992), samen met ‘The Empire Strikes Back’ één van de zeldzame sequels die écht het predikaat ‘donker’ verdient, is wat ons betreft de beste ‘Batman’-film aller tijden: een uiterst grimmig, in schaduwachtige decors gesitueerd, bijna spookachtig meesterwerk met Michelle Pfeiffer – in zwartleren sm-pakje – als Catwoman en een onvergetelijke Danny DeVito als de Penguin. Daarna kwam regisseur Joel Schumacher, die met ‘Batman Forever’ (waarin Val Kilmer het beruchte ‘tepelpak’ mocht aantrekken) en ‘Batman & Robin’ (een nog altijd diep beschaamde George Clooney) de franchise ei zo na naar de verdoemenis hielp. In 2005 bezorgde Christopher Nolan de serie een felgesmaakte reboot, al had de nieuwe Batman Christian Bale wel de pech dat hij in ‘The Dark Knight’, het tweede deel van Nolans trilogie, finaal van het scherm werd gespeeld door de betreurde Heath Ledger. Of ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’ rockt of suckt weet op dit moment zelfs de butler nog niet, maar een goed voorteken is dat regisseur Zack Snyder inspiratie is gaan halen uit de vierdelige comic book-reeks ‘The Dark Knight Returns’ (1986) van de grote tekenaar en schrijver Frank Miller – een reeks die door veel kenners wordt beschouwd als het beste Batman-verhaal ooit.

undefined

'De grootste truc die Ben Affleck ooit uithaalde, was de wereld ervan overtuigen dat hij kan acteren'

Superman: vloog voor het eerst de donkere zaal binnen in 1951 in ‘Superman and the Mole-Men’, met de in 1959 doodgeschoten George Reeves als Superman – niemand kon zo sierlijk een raam binnenduikelen of los door een betonnen muur stappen als Reeves. ‘Superman’ (1978), met de beklagenswaardige Christopher Reeve in de memorabele rood-blauwe spandex, en met Marlon Brando als Jor-El en Gene Hackman als Lex Luthor, en ‘Superman II’ (1980), met de werkelijk angstaanjagende Terence Stamp als Generaal Zod (‘Kneel before Zod!’), blijven twee onovertroffen porties fun – heerlijk om Clark Kent in een ouderwetse telefooncel pijlsnel van outfit te zien wisselen. Daarna nam de franchise een diepe duikvlucht: ‘Superman III’ (waarin een dronken Superman tegen zichzelf vecht) en ‘Superman IV: The Quest for Peace’ waren twee griezelige misbaksels; Bryan Singers reboot ‘Superman Returns’ (2006), met Brandon ‘waer bestu bleven’ Routh als de bleekste Superman ooit, was een halve catastrofe. ‘Man of Steel’ (2013), de tweede grootschalige ‘Superman’-reboot in amper zeven jaar tijd, waagde een poging om de gravitas van de ‘Batman’-trilogie van Christopher Nolan te benaderen, maar het resultaat was een humorloze, alle zintuigen platmokerende, migraineverwekkende uitbarsting van digitaal 3D-actiegeweld. Wordt de sequel beter?

Tussenstand: al bij al staan de ‘Batman’-films op een hoger niveau dan de ‘Superman’-films: 6-2.


De acteurs

Batman: toen twee jaar geleden het nieuws bekend werd gemaakt dat Ben Affleck hém ging worden, schudde de aarde op zijn grondvesten. Een tsunami van ongeloof spoelde over het internet, hoongelach steeg op uit de diepste krochten van Twitter, woede en sarcasme vierden hoogtij. De reden voor die negatieve reacties? Tja, om Kevin Spacey in ‘The Usual Suspects’ maar eens te parafraseren: de grootste truc die Affleck ooit uithaalde, was de wereld ervan overtuigen dat hij kan acteren. ‘Voor de eerste keer in mijn leven hoop ik dat Superman wint,’ zo twitterde iemand verbolgen. Een online petitie, waarin aan Warner Brothers werd gevraagd om Affleck uit de cast te verwijderen, leverde tienduizenden handtekeningen op. Eén van de grappigste internetmemes is een foto waarop de medewerkers van Marvel – de grote concurrent van DC Comics – zich zitten te bescheuren om het nieuws. Maar hier en daar kreeg Affleck ook steun: regisseur Kevin Smith, onder wiens vleugels Affleck één van zijn betere rollen speelde in ‘Chasing Amy’, heeft voorspeld dat Affleck gaat schitteren. Komiek Patton Oswalt wees erop dat Afflecks pispaalverleden hem geknipt maakt voor de rol: ‘Batman zal worden vertolkt door een man die weet hoe het is om te worden vernederd, en wiens privéleven door de rioolpers binnenstebuiten is gekeerd. Affleck staat dichter bij de Dark Knight dan eender welke acteur in Hollywood.’ Anderzijds: is Affleck wel intimiderend genoeg om gestalte te geven aan Batman, een superheld die het toch vooral moet hebben van de dreiging en de duisternis die hij uitstraalt en van de angst die hij in de harten van de mensen opwekt? Wait and see!

undefined

null Beeld

Superman: ook Henry Cavill lag enkele jaren geleden zwaar onder vuur: een Brit als de meest iconische Amerikaanse superheld? Heiligschennis! Waarbij de criticasters blijkbaar over het hoofd zagen dat Superman strikt genomen geen Amerikaan is, maar een intergalactische immigrant. De reacties op zijn vertolking in ‘Man of Steel’ waren door de band vernietigend: de meeste critici vonden hem te bleek, te kleurloos, te flets. En ook wij hadden tijdens het bekijken van ‘Man of Steel’ heimwee naar de besmuikte zelfrelativering van Christopher Reeve. Doet hij deze keer beter?

Tussenstand: u kunt niet bevatten hoe hard wij uitkijken naar de prestatie van Ben Affleck. 7-2.


De beste parodie

Batman: u moet beslist eens ‘The Lego Movie’ checken, waarin de lego-Batman zich in een hilarische song beklaagt dat hij als wees is moeten opgroeien: ‘Duisternis/Geen ouders/Stinkend rijk/Dat verzacht de pijn’. Lachen, gieren, brullen!

Superman: laat nog méér superkrachten zien in ‘Superman XXX: A Porn Parody’, met Ryan Driller als Superman, Alexis Texas als Miss Teschmacher en Andy San Dimas als Lois Lane. Aha, dus dáárom noemen ze hem de Man van Staal! Voor de kwaliteit van de plot, de vertolkingen en de speciale effecten hoeft u niet te kijken, maar u zal zich stijf lachen met Clark die op zoek gaat naar een plekje om van plunje te veranderen. Nog meer leut: het zinnetje ‘Kneel before Zod!’ zal hierna nooit meer hetzelfde klinken.

Tussenstand: voordat u denkt dat wij hier allemaal viespeuken zijn: geef ons maar de legoblokjes. 8-2.

De einduitslag: En de triomfator is... Batman!


Bekijk hier de trailer:

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234