null Beeld

Battlestar Galactica

De silliness van 'Wally in Space' en 'Red Dwarf' buiten beschouwing gelaten hebben wij nooit veel gezien in tv-series die zich afspelen in ruimteschepen. B-acteurs in een dwaas kostuum die in galaxieën far far away slag leveren - het heeft altijd een diepe treurnis over ons gebracht. Gelukkige uitzondering vormt 'Battlestar Galactica', waarvan VT4 vanaf vandaag het eerste seizoen herhaalt - meteen daarna beginnen ze aan het tweede.

Noud Jansen

De nieuwe 'Battlestar Galactica' welteverstaan, en niet de plastieken jaren 70-versie met Dirk 'Face' Benedict in de rol van luitenant Starbuck, en een stel wandelende broodroosters die de levensgevaarlijke Cylons moesten verbeelden. Neen, déze 'Battlestar Galactica' is een door pers en publiek bejubeld staaltje topdrama ('Sopranos in space', lazen wij ergens) met complexe verhaallijnen, actuele thema's en geloofwaardige personages. Zoals daar zijn: Dr. Gaius Baltar, de briljante maar scrupuleloze wetenschapper in wiens hoofd - in het heelal is het duidelijk nog altijd alle dagen carnaval - de bloedmooie Cylon Number Six huist.

James Callis (Gaius Baltar) «Weet je waarom ik de rol van Gaius Baltar heb aangenomen? Ik was bang om getypecast te worden als 'de homovriend', de rol die ik speelde in 'Bridget Jones' Diary'. Na die film bléven de telefoontjes komen: 'We zoeken nog een homo, heb je tijd?' (lacht) Nu, ik heb volstrekt niets tegen mijn homoseksuele medemens, maar ik vond het toch een beetje vreemd dat zowat iedereen op de set van 'Bridget Jones' ervan uitging dat ik ook in het echte leven homoseksueel was. Toen één van de actrices op zekere dag vroeg wanneer ik mijn vrouw eens zou uitnodigen op de set, barstte Hugh Grant zelfs ongegeneerd in lachen uit: 'James' vrouw? Hahahaha! James is toch overduidelijk gay?'

»Op de set draag ik nooit mijn trouwring, zie je. Óók niet op die van 'Battlestar', maar daar weten ze dat ik getrouwd ben: voor de zekerheid heb ik het maar verteld (lachje).»

HUMO ''Battlestar Galactica' is een allegorie op onze tijd', liet je optekenen.

Callis «Welja, de grote thema's van deze tijd worden er toch in behandeld. Neem nu de godsdienstoorlog die in 'Battlestar' wordt uitgevochten - polytheïsten tegen monotheïsten: duidelijk geïnspireerd op de huidige conflicten tussen het Oosten en het Westen.

»Weet je, ik vond de originele 'Battlestar Galactica' destijds ook heel entertainend, maar qua thematiek was het een nogal beperkte serie. Ondertussen leven we in het post-9/11-tijdperk, en zijn met z'n allen toch wat achterdochtiger geworden. Dat heeft zijn weerslag op televisiedrama - óók op sciencefiction als 'Battlestar Galactica'. 't Is allemaal wat levensechter geworden dan iets als 'Star Trek', wat toch meer een soort United Nations of Benetton was, maar dan in de ruimte.»

HUMO 't Is in de nieuwe 'Battlestar' ook niet geheel duidelijk of Gaius Baltar bij de goeien dan wel bij de slechten hoort.

Callis «Net als dat in het echte leven. Iemand die in ruil voor een lapje grond of een badhanddoek met initialen zijn eigen soort verraadt, zoals in de oorspronkelijke serie: ik vond dat niet buitengewoon geloofwaardig.

»Helden in oude scifiseries eten ook nooit, is je dat ooit opgevallen? En ze lijken ook altijd perfect te weten welke knop ze moeten indrukken om - weet ik veel - de luchtsluis af te sluiten in de compressieruimte. Ik weet als Baltar nooit de juiste knop te vinden (lacht). Meer zelfs: de helft van de tijd loop ik me af te vragen waar ik me bevind: 'Euh, hallo, is dit Corridor C?'»

HUMO De fans van de originele serie konden die aanpak aanvankelijk niet erg appreciëren.

Callis «Nee, ze noemden de serie GINO, Galactica In Name Only. Roger D. Moore, de scenarist, heeft daar in het tweede seizoen nog de spot mee gedreven door één van de Cylons Gina te noemen. Maar de tegenstanders zijn snel bijgedraaid, hoor. We zitten nu aan het vierde seizoen, en tegenwoordig hebben we alleen nog voorstanders.»

HUMO Buiten Dirk Benedict dan. Die liet weten de nieuwe 'Battlestar Galactica' maar niks te vinden: 'politiek correct en veel te ingewikkeld'. En waar hij al helemaal niet mee kon lachen...

Callis «Niet vertellen: dat Starbuck tegenwoordig door een vrouw wordt gespeeld? Dacht ik het niet!

»Ik begrijp het wel, hoor: zijn personage was een macho van het zuiverste water; een soort bastion van mannelijke trots. En plots is Starbuck dan een vrouw! Hij moet het moeilijk hebben, die jongen.

»Over vrouwen gesproken. Ik had altijd gedacht dat sciencefictionliefhebbers contactgestoorde, veel te dikke waren - een beetje zoals Comic Book Guy uit 'The Simpsons'. Maar tegenwoordig moet ik wel eens acte de présence geven op een scifi-conventie, en het is echt verbazend hoeveel vrouwen je daar ziet rondparaderen in 'Star Trek'- of 'Star Wars'-outfits. Bizar!»

HUMO Sinds enige tijd zijn er actiefiguurtjes van de belangrijkste personages op de markt. Worden die op dat soort conventies goed verkocht?

Callis «Met de honderden gaan ze over de toonbank. Zelf heb ik een poppetje van Gaius Baltar op de ijskast staan: een soort legomannetje met een dwaze pruik die mijn haar moet verbeelden, en kleine zwarte vlekjes bij wijze van stoppelbaard.

»Ken je die onnozele plastic gorilla's wier genitaliën eruit floepen als je in ze knijpt? Wel, ik had de makers van die actiefiguurtjes voorgesteld om een Gaius te vervaardigen uit wiens oor Cylon Number Six zou floepen als je in 'm kneep. Maar dat was technisch moeilijk haalbaar, vertelden ze me. (Sarcastisch) 'Maar wel een gewéldig idee, James!' Suckers

Lees de dvd-recensie van \'Battlestar Galactica\'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234