null Beeld

Battlestar Galactica

Omdat er hier te lande nog altijd veel te weinig volk naar kijkt, willen we het u nog één keer uitleggen: 'Battlestar Galactica', dat vanavond zijn tweede seizoen ingaat op VT4, mag dan een sciencefictionreeks zijn, het is in de eerste plaats voortreffelijk geschreven en uitstekend geacteerd drama dat geheel terecht met topseries als 'Deadwood' en 'The Sopranos' wordt vergeleken, en dat goed volk als Stephen King en Quentin Tarantino tot zijn fans mag rekenen.

Noud Jansen

Daarom, en daarom alléén, zitten wij op een mooie dag in Monte Carlo tegenover de toch echt wel adembenemende schoonheid Tricia Helfer - 'twee ogen zo blauw / twee benen zo lang', om de grote Jo Vally eens volkomen verkeerd te citeren - die in de serie een hele stoet kopieën speelt van Cylon Number Six, een man-made-machine-met-menselijke-emoties. Ja, het blijft natuurlijk sciencefiction.

TRICIA HELFER «Ik was niet echt enthousiast toen mijn impresario me zes jaar geleden wees op de audities voor 'Battlestar Galactica'. Ik kende de oorspronkelijke jaren 70-televisieserie nog uit mijn kindertijd, en daar vond ik echt niets aan. Ja, Richard Hatch (de oorspronkelijke Captain Apollo, red.) was nog wel schattig, maar verder heb ik nooit iets gehad met dat hele scifi-gedoe over wezens met drie hoofden en zo. Maar toen ik het scenario in handen kreeg, was ik óm. Zo clever geschreven!»

HUMO Krijgen jullie veel respons van acteurs uit die originele serie?

HELFER «In het begin hebben we wel wat negatieve commentaren te slikken gekregen van Dirk Benedict (Lt. Starbuck in de originele reeks, red.) en Richard Hatch, maar dat is snel omgeslagen. Richard was aanvankelijk de meest uitgesproken criticaster. Hij had zelf jarenlang geprobeerd een remake van de grond te krijgen, en hij nam het nogal persoonlijk op dat iemand anders met de eer was gaan lopen: Ron Moore, die de serie dan ook nog eens drastisch had omgegooid ook. Om de plooien glad te strijken heeft Ron hem toen uitgenodigd om eens te komen praten. Dat gesprek is zo goed verlopen dat Richard aan het einde van het eerste seizoen zelfs een rol heeft aangenomen (die van terrorist Tom Zarek, red.).»

HUMO Wij in België moeten nog aan het tweede seizoen beginnen...

HELFER «Echt waar? Oei, jullie hebben wat in te halen.»

HUMO ...maar in Amerika is het vierde en laatste seizoen al volledig uitgezonden. Als ik het goed heb, is het enige waar Amerikaanse 'Galactica'-fans en dvd-kijkers zich nog op mogen verheugen 'The Plan', een twee uur durende tv-film die in het najaar op Sci Fi Channel wordt uitgezonden.

HELFER «Klopt. Ik heb daar zelf nogal een groot aandeel in, want 'The Plan' wordt verteld vanuit het perspectief van de Cylons. Ik krijg zelfs een nieuw personage: een donkerharige, naamloze Cylon - in het script wordt ze Tough Six genoemd. Ze is een zware drinker en draagt sm-achtige outfits, een leren beha en handboeien en zo. Heel leuk om te spelen.»

HUMO Na 'The Plan' zit 'Battlestar Galactica' er definitief op. Heb je al wat souvenirs verzameld?

HELFER «Mijn rode jurk (zie foto, red.) ben ik alleszins kwijt: die heb ik onlangs laten veilen ten bate van een dierenwelzijnsorganisatie. Voor 13.000 dollar, als je het per se wilt weten. Eigenlijk vreemd: een tijdje later is een duplicaat voor 23.000 dollar onder de hamer gegaan.

»Maar ik heb wel zo'n regisseursstoeltje met mijn naam achterop (lacht). En de covers van de TV Guide en de Entertainment Weekly waar ik op sta, die bewaar ik ook. Ik heb ook een Number Six-actiefiguurtje in een laboratoriumjas, en eentje in die befaamde rode jurk. Ze lijken wel voor geen meter: 't zijn van die plastic gevallen, met haar dat op droog stro lijkt.»

HUMO Dat wilde ik nog vragen: klopt het dat jij aan het eind van het tweede seizoen een pruik moest dragen, omdat je haar was uitgevallen?

HELFER «Helaas, ja. Ik had te lang de verkeerde haarverf gebruikt. Je zíét het ook gebeuren: in het eerste seizoen ziet mijn haar er nog goed uit, maar vanaf het tweede wordt het aflevering na aflevering korter en dunner - op den duur kun je er echt doorheen kijken. Halverwege de opnames van het seizoen hebben ze me een pruik moeten geven, omdat mijn haar in plukken begon uit te vallen: dat ik 's morgens opstond en er echt clusters haar op mijn kussen lagen. Een beangstigende ervaring, dat kan ik je wel vertellen. Maar kom, het is teruggegroeid, en voorlopig heb ik geen haarverf meer nodig.»

HUMO Je bent 35 nu. Waar zie je je carrière naartoe gaan als je schoonheid onherroepelijk afneemt?

HELFER «Ik hoop dat ik interessante rollen blijf krijgen.

»Weet je, ik ben meer dan tien jaar model geweest. Juist daarom wil ik me éxtra bewijzen, tonen dat ik echt wel een serieuze actrice ben. Sinds 'Galactica' doe ik ook geen modellenwerk meer. Ik wil niet de fout maken die zoveel andere modellen maken: ze willen én actrice zijn én in de catalogus van Macy's staan. Fout! Je moet 'nee' durven zeggen, vind ik, ook als je een aanbod krijgt om in bikini over het strand te huppelen voor één of andere vetbetaalde fotoshoot, zoals ik een paar jaar geleden. Dat soort werk laat ik met veel plezier aan Carmen Electra over. En het loont, want ik heb een rol gekregen in 'Burn Notice' (iedere zondag op 2BE, red.), en dat is net als 'Galactica' een hoog aangeschreven serie.

»Maar om op je vraag terug te komen: ik ben ervan overtuigd dat met de jaren juist makkelijker zal worden om interessante rollen te krijgen. Ik zie er nog altijd als een model uit, wat in zekere zin een nadeel is: als dat wat minder is, zal het publiek zich meer met me kunnen identificeren. Echt waar: ik kijk uit naar meer rimpels.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234