null Beeld

Be Kind Rewind

Een tijdloos meesterwerk is het bepaald niet, maar als u geen graten ziet in een streepje hersenloos amusement op zaterdagavond kunnen wij u van harte 'Be Kind Rewind' aanbevelen, een luchtige comedy van Michel Gondry, de Franse knutselartiest van 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' (wél een tijdloos meesterwerk).

Redactie

De plot is, zoals dat gaat bij hersenloos amusement, tegelijk amusant en hersenloos: bij een geflopte sabotageactie op een kerncentrale raakt de aimabele fatso Jack Black over zijn hele dikke lijf gemagnetiseerd, waardoor hij zonder het te beseffen de inhoud van alle VHS-banden van een videotheek wist.

Om de gefrustreerde klanten tegemoet te komen, besluiten Black en zijn maat (Mos Def, aanmerkelijk beter in rappen dan in acteren) om alle gewiste films - onder andere 'The Lion King', 'Driving Miss Daisy' en 'Robocop' - opnieuw in te blikken.

Jack Black «Ken je het concept general meeting? Ik bedoel, wat ze er in Hollywood onder verstaan? In het bijzijn van impresario's en studiobonzen zit je met een heleboel acteurs en regisseurs aan een lange tafel en zet je het op een honderduit uit de nek lullen.

»Bedoeling is om te kijken wie eventueel goed bij wie zou passen, en wie juist helemáál niet goed bij wie zou passen, als je begrijpt wat ik bedoel. Een soort speeddate, maar dan zonder de romantiek. Afijn, zo heb ik Michel Gondry leren kennen.

»En ik mag wel zeggen dat het meteen klikte: hij vond mij grappig, ik vond hem geniaal. Ik was zijn eerste en enige kandidaat voor de hoofdrol in 'Be Kind Rewind'. Heel fijn, want ik ben altijd een filmfanaat geweest: heerlijk om een paar van mijn favorieten na te spelen.»

- Welke film vond je het moeilijkst om na te spelen?

Black «'Rush Hour 2'. Niet alleen had ik die film nooit gezien, ik moest er ook voor in een hoop vuilniszakken duiken. Met écht vuilnis erin dan nog - Michel vond me een mietje toen ik beleefd vroeg of het misschien niet mogelijk was om een paar vuilniszakken te vullen met schuimrubber, en die bovenaan de stapel te leggen. (Met Frans accent) 'You sissy Americans: all ze same! No balls, no balls!'»

- Veel mensen van jouw generatie speelden als kind films na en namen het resultaat dan op met een videocamera. Jij ook?

Black «Nee, toch niet. Ik had niet eens een videocamera; ik had alleen een taperecorder waarmee ik gekke stemmetjes opnam. Wat ik ook wel eens deed: alle kussens van de stoelen en de zetels in ons huis wegnemen, er een doolhof mee bouwen, en er mijn hond doorjagen. Hahaha!

»Of met een slaapzak de balustrade afglijden: te gek! En op tijd en stond propte ik ook wel eens Choco Pops in mijn gat, om experimentele maar toch vooral uit komische redenen. Lachen!»

- Terzijde: heeft iemand je al ooit gezegd dat je als twee druppels water lijkt op Stefaan Degand, de acteur die Dieter De Leus speelde in 'De Ronde'?

Black «Echt waar, ik wou dat de mensen er eens over ophielden. In het begin was het nog wel tof dat mensen me keer op keer 'Mo da miendje nie!' toeriepen wanneer ik over straat ging, maar op den duur word je dat dus echt wel beu. No hard feelings, Stefaan!»

Bekijk de trailer »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234